مسیر صفحه جاری : اخبار
اخبار و رویدادها
۴ محرک‌ گرانی مسکن
يکشنبه, بهمن 08, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، هزینه ساخت مسکن با توجه به نرخ تورم عمومی و رشد قیمت نهاده‌های تولید مسکن در سال ۱۴۰۲ وضعیت متمایزی را نسبت به سال‌های گذشته داشته است؛ به طوری که اکثر سازندگان عنوان می‌کنند که هیچ سالی مثل امسال از میزان تحمیل هزینه‌ها ضرر نکرده‌اند. اکثر انبوه‌سازان و سازندگان حرفه‌ای بر این باور هستند که باید میزان هزینه های تحمیل شده به پروژه را بدانید تا بتوانید هزینه‌های پروژه خود را به درستی مدیریت کنید. 

طبق گزارش‌های میدانی اغلب سازندگان، هزینه ساخت آپارتمان در ابتدای سال ۱۴۰۲ در هر مترمربع زیربنا به حداقل ۹ میلیون تومان رسیده بود، اما این مبلغ فقط هزینه ساخت‌وساز بود و هزینه عوارض شهرداری، بیمه، سازمان نظام مهندسی و سایر سازمان‌ها را نیز باید به مبلغ فوق اضافه می‌کردید. حال با گذشت بیش از ۱۰ ماه، همین سازندگان و انبوه‌سازان اعلام می‌کنند که اگر هزینه‌های عوارض شهرداری، بیمه و نظام مهندسی را به هزینه‌های ساخت اضافه کنید، میزان حداقل ساخت مسکن در شهرهای بزرگ به بیش از ۱۵ میلیون تومان افزایش خواهد یافت.

مصالح ساختمانی به طور کلی ۷۰ درصد در هزینه‌های آپارتمان موثر هستند. به هر نسبتی که مصالح گران می‌شوند، به همان نسبت هزینه واحدها هم بالا می‌روند؛ بنابراین مصالح تاثیر زیادی بر قیمت تمام شده واحدهای مسکونی دارند. به طور کلی، وضعیت نابسامان بازار مسکن در سال‌های اخیر دلایل زیادی داشته و از ابعاد گوناگونی تاثیر گرفته و همان‌طور که گفته شد، تورم مصالح ساختمانی نیز سهم زیادی در آن داشته است.

متقاضیان و تولیدکنندگان مسکن در تنگنا

در همین رابطه فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان در پاسخ به این پرسش که هزینه‌های ساخت مسکن در سال جاری نسبت به سال گذشته چند درصد رشد داشته است، گفت: اگر بخواهیم در مورد رشد قیمت تمام‌شده و هزینه ساخت مسکن در کشور و شهرهای بزرگ اظهارنظر کنیم، باید اذعان کنم که بسیاری از تولیدکنندگان بزرگ مسکن دچار مشکلات خاص خود بوده و قادر به برنامه‌ریزی برای ساخت و ساز نیستند.

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان افزود: متقاضیان مسکن در تنگنای صاحب مسکن شدن هستند، اما کسانی هم که در حوزه تولید مسکن قرار دارند، چه بنگاه‌های کوچک و چه بنگاه‌های بزرگ اقتصادی نیز به شدت در حوزه تولید مسکن دچار مشکل شده‌اند و اگر برای این روند چاره‌اندیشی صورت نگیرد، در آینده شرایط خوبی برای تولید مسکن در کشور رقم نخواهد خورد.

رشد بیش از ۵۰ درصدی هزینه تولید مسکن 

این فعال ساختمانی با اشاره به اینکه هزینه تولید مسکن در شهرهای مختلف متفاوت است، اما به طور کلی هزینه ساخت مسکن در سال جاری رشد زیادی پیدا کرده است؛ اظهار داشت: هزینه ساخت مسکن بدون عوارض شهرداری، بیمه و نظام مهندسی ساختمان برای یک واحد پنج طبقه متری ۱۲.۵ میلیون تومان است. به نظر می‌رسد هزینه تولید مسکن در سال جاری نسبت به سال گذشته بیش از ۵۰ درصد رشد داشته است.

 مهمترین عوامل افزایش قیمت‌ مسکن

پورحاجت با تاکید بر اینکه مهمترین عامل افزایش قیمت‌ مسکن بی‌ثباتی اقتصادی، عدم انگیزه سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و نیز تلاطم و سردرگمی دولت در حوزه مسکن و ساختمان است، تاکید کرد: البته اگر هزینه‌های عوارض شهرداری، بیمه و حتی هزینه‌های سازمان نظام مهندسی ساختمان را به این موارد اضافه کنیم، حداقل هزینه ساخت مسکن به بیش از ۱۵ میلیون تومان خواهد رسید.
دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان اضافه کرد: هزینه‌های سازمان نظام مهندسی ساختمان برای سازندگان بالا است و علیرغم اینکه این سازمان تلاش دارد، اما به هر حال هزینه‌های آنها نیز بالا است.

 مشکل مسکن با شعار حل نمی‌شود 

وی با بیان اینکه یکی از محرک‌های اصلی افزایش قیمت‌ مسکن در ابتدای هر سال شهرداری‌ها هستند، تصریح کرد: بی‌ثباتی و بی‌برنامه‌بودن در یک‌سو قرار دارد و بی‌توجهی به ساختار تولید مسکن از سوی دیگر، موضوع مهمی محسوب می‌شود که باید راجع به آن بحث و گفت‌وگو شود.
پورحاجت گفت: با شعار مسکن دادن حل نمی‌شود. در این مدت فقط شعار داده‌ایم و نتوانسته‌ایم تولید مسکن کشور افزایش دهیم.

تاثیرپذیری مسکن از رشد نرخ ارز

بر اساس این گزارش، به نظر می‌رسد با توجه به زمزمه‌های رشد نرخ ارز، باید دولت اقدامات پیشگیری شده خود را درخصوص تنظیم بازار مصالح ساختمانی و سایر نهاده‌های تولید مسکن انجام دهد. به طور قطع اگر دولت و حتی مجلس فرصت برنامه‌ریزی در روزهایی را که قیمت نهاده‌های تولید مسکن افزایش یابد، از دست بدهد؛ باید منتظر رشد قیمت تمام شده مسکن در سال ۱۴۰۳ باشیم. 
هرچند بر اساس گفته برخی کارشناسان، مرهم اصلی وضعیت بحرانی مسکن را باید در جایی بیرون از این حوزه جستجو کرد. تا زمانی که رشد تورم و انتظارات ناشی از آن ادامه داشته باشد، بازارهای مالی نیز هر روز با زیان بیشتری مواجه خواهند شد.

منبع: روزنامه خانمان