مسیر صفحه جاری : اخبار
اخبار و رویدادها
کد مطلب : 129  |   تعداد نظرات: 0   |   تعداد بازدیدها: 6561   |   تاریخ درج: دوشنبه, خرداد 05, 1393   |   ساعت: 09:14 ق.ظ   |   منبع / نویسنده مطلب: روابط عمومی انجمن

 

پنج سناریو برای پایان دادن به حوادث ساختمانی

جدا شدن تکه‌ای از سنگ نمای ساختمان بر اثر وزش شدید باد و سقوط آن به پیاده رو  منجر به مرگ دو تن از شهروندان شد


به دنبال جدا شدن تکه‌ای از سنگ نمای ساختمان بر اثر وزش شدید باد و سقوط آن به پیاده رو که منجر به مرگ دو تن از شهروندان شد، یک عضو کمیسیون عمران مجلس ضمن اظهار تاسف از بروز چنین حادثه ای اظهارداشت: تمامی نهادهای ذی مدخل درحوزه ساخت و ساز شامل نظام مهندسی ساختمان، وزارت راه وشهرسازی، شهرداری و شورای شهر می بایست برای رعایت مقررات ملی ساختمان اهتمام جدی داشته باشند تا شاهد بروز چنین حوادثی نباشیم.
به گزارش خبرنگار «صما»، ماه گذشته در اثر وزش باد سنگین در پایتخت که منجر به جدا شدن تکه ای از نمای سنگ ساختمان شد، متاسفانه دو تن از شهروندان جان خود را از دست دادند. این امر واکنش برخی از نمایندگان مجلس را به دنبال داشته است، به طوری که علی نعمت چهاردولی – عضو کمیسیون عمران مجلس ضمن اظهار تاسف شدید از بروز چنین حادثه ای، پیشنهاد داد که برای پایان دادن به این حوادث پنج سناریوی لازم الاجرا درحوزه ساخت وساز اجرایی شود.
وی با انتقاد از استفاده از مجریان فاقد صلاحیت در فرآِیند ساخت وساز اظهار داشت: متاسفانه باتوجه به اینکه درحال حاضر ساخت وساز توسط افراد فاقد صلاحیت صورت می گیرد، شاهد وقوع حوادث ساختمانی متعددی در اقصی نقاط کشور هستیم که برای رفع این مشکل لازم است تدابیر خاصی اندیشیده شود.
علی نعمت چهاردولی در توضیح این مطلب درگفت وگو با خبرنگار صما اظهار داشت: درحال حاضر متاسفانه گزارش های مختلفی درباره حوادث جانی ناشی از ساخت وساز غیراصولی به کمیسیون عمران مجلس می رسد و این کمیسیون درصدد است که راهکار اساسی برای رفع این مشکل در نظر بگیرد.
چهاردولی خاطر نشان ساخت: متاسفانه چندی پیش به دلیل وزش باد سنگین، از قرار معلوم جدا شدن سنگ از نمای ساختمان باعث شد که دوتن از شهروندان ما جان خود را ازدست دهند.
وی افزود: بررسی ها حاکی از آن است که با توجه به اینکه ساخت و ساز توسط غیرمتخصصان صورت می گیرد، درنتیجه شاهد تولید ساختمان هایی هستیم که هم در فرآیند ساخت و هم در زمان بهره برداری مشکلات جانی بیشماری را برای مصرف کنندگان ایجاد می کنند.
عضو کمیسیون عمران مجلس خاطر نشان ساخت: شهرداری، نظام مهندسی، وزارت راه و حتی وزارت کشور برای حل این مشکل می بایست یک ورود جدی داشته باشند.
چهاردولی ادامه داد: متاسفانه علی رغم اینکه سازمان نظام مهندسی تمامی تلاش خود را کرده تا بر فعالیت مهندسان متبوع خود نظارت داشته باشد، اما کماکان معضل امضاء فروشی و برگه فروشی کمافی سابق به قوت خویش باقی است.
وی سپس  درباره عملکرد دستگاه مدیریت شهری در این زمینه گفت: شهرداری به عنوان مسوول صدور پروانه می بایست اراده جدی تری برای اجرای مقررات ساختمانی داشته باشد و به راحتی از تخلفات ساختمانی چشم پوشی نکند.
صلاحیت افراد درصنعت ساختمان ارزیابی نمی شود                                 
چهاردولی تاکید کرد: باتوجه به دغدغه وزیر راه وشهرسازی مبنی بر تحقق شهروند مداری، کمیسیون عمران آماده است تا با همکاری با این وزارتخانه شرایطی را فراهم کند که شهرداری را به سمت رعایت مقررات ملی ساختمان سوق دهد که البته دخالت وزارت کشور برای تحقق این هدف نیز الزامی است.
این نماینده مجلس تاکید کرد: کسانی که ساختمانی می سازند باید بدانند که این ساختمان ها دربردانده مخاطراتی برای شهروندان است.
وی تصریح کرد: بر این اساس در زمان وقوع حوادث ساختمانی در اولویت اول قبل از اینکه مهندس، طراح و پیمانکار پاسخ گو باشد، باید سازنده که ذی نفع اصلی است به کسانی که در معرض خطر قرار می گیرند، پاسخگو باشد. چرا که سازنده کالایی به بازار عرضه کرده که واجد مخاطراتی است.
این نماینده مجلس درباره دلایل اصلی بروز چنین حوادثی گفت: مهمترین علت این است که  در صنعت ساختمان برای سپردن کارها به اشخاص، صلاحیت آنها مورد ارزیابی قرار نمی گیرد.
چهاردولی درپایان پنج سناریو برای پایان دادن به حوادث ساختمانی را پیش بینی کرد و اظهارداشت: رعایت مقررات ملی ساختمان ، سپردن کارهای فنی به استادکاران ماهر، سپردن امر نظارت به مهندسان دارای پروانه نظارت، برقراری بیمه کیفیت و ایجاد نظام قانون مسوولیت ساخت وساز که دربردانده ضمانت های اجرایی پاسخگویی برای همه عوامل پاسخگویی است از جمله مولفه هایی هستند که در صورت اجرایی شدن می توانند زمینه ساز کاهش حوادث ساختمانی باشند.
هرروز باید شاهد حوادث ساختمانی باشیم!
اما همچنین در همین زمینه مهندس حسین مرعشیان- عضوسازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران و فعال این حوزه درگفت وگو با خبرنگار «صما» اظهارداشت: اصولا وقتی که حادثه ساختمانی رخ می دهد، عوامل مختلف و سازمان های ذی مدخل سعی می کنند که تقصیر را به گردن دیگری بیندازند.
وی گفت: دراین بین در مرحله اول معمولا سازنده ادعا کند که من سازنده هستم و سایر عوامل فنی هم در بروز حوادث فنی مسوول هستند، این درحالی است که به اعتقاد کارشناسان حقوقی در بروز حوادث ساختمانی در وهله اول می بایست به سراغ مالک رفت، چرا که براساس  یک قاعده حقوقی کسیکه بهره مالی از یک پروژه می برد وذی نفع است، در زمان بروز حوادث نیز می بایست غرامت آن را پرداخت کند.
این فعال حوزه ساخت و ساز تاکید کرد: در فرآیند ساختمان عوامل فنی مختلفی از کارگران تا استادکاران و نیز مهندسان دخالت دارند که در این بین اصولا کارگران غیر ماهر با اجرای نادرست زمینه سازحوادث ساختمانی می شوند.
وی درباره اینکه در بروز حوادث ساختمانی چگونه باید مقصر اصلی را شناسایی کرد اظهارداشت: در تولید یک ساختمان عوامل فنی مختلفی دخالت دارند، به عنوان مثال مهندس طراح، نمای سنگ برای ساختمان طراحی می کند. سپس کارگر ساختمانی تحت نظارت مهندس ناظر فعالیت خود را انجام می دهد. در این مرحله مهندس ناظری که مشکل و تخلف را می بیند اما آن را گزارش نمی کند عملا قصورکرده است.
مرعشیان با بیان اینکه یک مسوولیت مدنی داریم که متوجه مالک است تاکید کرد: اما مسوولیت فنی در درجه اول متوجه کارگر ساختمانی است که به عنوان مثال در تولید ساختمان سنگ را به صورت غیراصولی نصب کند. زمانی یک سنگ کار می تواند تعهد کند که سنگ در نمای ساختمان به کار ببرد که مهارت کافی دراین زمینه داشته باشد. اما کارگران ساختمانی ما هیچ کدام مهارت ندارند. شهروندان ما را خدا نگه داشته باشد! چرا که با این وضعیت و اجرای ساختمان توسط کارگران غیرماهر ما هر روز می بایست شاهد حوادث ساختمانی باشیم.
وی با اشاره به مشکلات مربوط به آموزش کارگران ماهر ساختمانی گفت: متاسفانه به دلیل عدم اعتبار کافی، آموزش کارگران ماهر به فراموشی سپرده شده است و از قرار معلوم درحال حاضر فقط حدود 2 درصد از کارگران ساختمانی ما ماهر هستند و با این تفاسیر تا زمانی که این مشکلات زیرساختی وجود دارد، شاهد بروز حوادث ساختمانی مختلفی خواهیم بود.

Share نسخه مخصوص چاپ