به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، هرچند فروش متری مسکن در بورس به عنوان یک راهکار برای خانهدار کردن مردم مطرح شده، اما آنچه کارشناسان بر آن تاکید دارند، این است که مردم از طریق فروش متری مسکن نمیتوانند خانهدار شوند و درواقع این روش عمدتا روشی برای حفظ ارزش سرمایه مردم است. بر این اساس اگرچه این طرح در سالهای گذشته به مرحله اجرایی نرسیده بود، اما اخیرا دوباره برای اجرا مورد بررسی قرار گرفته است.
شرایط خرید مسکن متری از بورس کالا
شرط اولیه برای ورود به خرید و فروش مسکن در بورس کالا داشتن کد بورسی است. متقاضی باید برای دریافت کد بورسی در سامانه سجام ثبتنام کند و احراز هویت و دریافت کد بورسی باید به نام خود متقاضی انجام بگیرد.
در مرحله بعد، متقاضی باید در یک کارگزاری ثبتنام کند و معاملات خود را از این طریق انجام دهد و حساب بورسی خود را از طریق درگاه پرداخت الکترونیک شارژ کند.
همچنین برای این نوع معامله طبق شرایط خرید سهام زمین متری و خرید سهام زمین متری، لازم است فرد، حداقل سرمایهای را که هنگام واگذاری اوراق از طرف سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام میشود، در اختیار داشته باشد. اوراق متناسب با متراژهای معین واحدها، تعریف شده است و متقاضی میتواند با خرید اوراق به مقدار تعیینشده، در سررسید مشخص، واحد مسکونی را تحویل بگیرد.
فروش متری مسکن، یک ابزار چندوجهی
موضوع ورود مسکن به بورس و فروش آن به صورت متری در سالهای اخیر بارها مطرح شده است، اما این طرح هیچگاه به سرانجام نرسیده است. طبق طرح فروش متری مسکن افراد میتوانند به صورت متری و براساس توان خود مسکن خریداری کنند.
طرح فروش متری مسکن درواقع یک ابزار چندوجهی است؛ این روش از یک سو مکانیزمی برای تأمین نقدینگی پروژههای عمرانی است و از سوی دیگر با توجه به شرایط تورمی اقتصاد، ارزش پول ملی مردم را حفظ میکند. اما سوال این است که عرضه مسکن متری عملا در بورس ممکن است و با فرض اینکه بتوان مسکن را به صورت متری در بورس عرضه کرد، این روش چه تاثیر مثبتی بر بازار مسکن خواهد داشت؟
عرضه مسکن در بورس افکار عمومی را جلب نمیکند
در همین راستا فرهاد بیضایی، کارشناس مسکن درخصوص طرح فروش متری مسکن میگوید: فروش مسکن آن هم متری در بورس امکانپذیر نیست، در بورس کالاهای همگن عرضه میشود و مسکن جزو کالاهای همگن نیست و قیمت واحدی ندارد.
وی با بیان اینکه قیمت خانه بر اساس طبقات، جنوبی و شمالی بودن، مکان جغرافیایی تعیین میشود، تاکید میکند: نمیتوان با یک قیمت واحد آن را به فروش رساند، مگر اینکه به صورت اوراق بهادر و سهام در بورس عرضه و به فروش برسد.
به گفته این کارشناس مسکن، در گذشته نیز این اتفاق در قالب صندوق زمین و ساختمان نتوانسته افکار عمومی را جلب کند و عرضه مسکن در بورس هم نمیتواند افکار عمومی را جلب کند. حال باید در انتظار بود و دید چه برنامهای برای عرضه در بورس دارند.
فروش متری تاثیری بر تولید مسکن ندارد
در همین حال حسن محتشم، عضو هیئت مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران درخصوص فروش متری خانه در بورس معتقد است: اگرچه فروش متری مسکن در اواخر دهه ۷۰ تجربه شد، اما به دلایل نامعلومی متوقف شد. فروش متری مسکن در بازار سرمایه تاثیری بر روی تولید مسکن نخواهد گذاشت.
این کارشناس مسکن در ادامه بیان میکند: تنها تاثیر فروش متری مسکن این است که سرمایههای کوچک وارد خرید خانه خواهد شد. درواقع توجه به اینکه ارزش پول هر روز با توجه به تورم کاهش پیدا میکند، طرح فروش متری خانه جلوی کاهش ارزش سرمایهها را میگیرد.
فقط ارزش سرمایه مردم حفظ میشود
محتشم همچنین درخصوص اثرگذاری فروش متری بر ساخت مسکن میگوید: این طرح باعث تسریع در ساخت و ساز نمیشود و حتی تقاضا را نیز کاهش نمیدهد، فقط باعث میشود حداقل ارزش پول مردم با خرید چند متر خانه حفظ شود.
به اذعان این انبوهساز، هرچند انتظارات جامعه از طرح فروش متری، کنترل بازار مسکن و همچنین خانهدار کردن مردم است اما با توجه به اینکه خرید چند متر خانه مردم را خانهدار نمیکند، فقط ارزش سرمایه مردم را حفظ میکند.
تامین مسکن راهکار اساسی میخواهد
بر اساس این گزارش، هرچند دولت سیزدهم در کنار سایر سیاستها و اقدامات خود تلاش کرده است تا حداقل با فروش متری مسکن در بورس مردم را خانهدار و سرمایهها را به سمت ساخت و ساز هدایت کند؛ اما این روش راه مناسبی برای تامین مسکن و خانهدار کردن افراد نیست. با توجه به اینکه هر چند سال قیمت مسکن تحت تأثیر تورم و رشد بازارهای موازی به یکباره دچار جهش میشود، به همین دلیل به نظر میرسد باید راهکار اساسی به غیر از بورس مسکن برای خانهدار کردن مردم از سوی دولت برنامهریزی شود.
منبع: روزنامه خانمان