به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، مسکن یکی از نیازهای ضروری افراد در زندگی بوده و تامین مسکن از مهمترین دغدغههای اقتصادی و اجتماعی دولتها به شمار میرود و هر ساله طرحها و برنامههایی در این خصوص دارند. دولت سیزدهم نیز در راستای تحقق بخشیدن به شعار «ساخت چهار میلیون مسکن» با کاهش قیمت مسکن، افزایش تولید صنایع ساختمانی، کاهش نرخ بیکاری و حمایت و تامین مسکن برای قشرهای ضعیف جامعه، طرح «نهضت ملی مسکن» را اجرایی کرده است.
طرح نهضت ملی مسکن یکی از طرحهای دولت سیزدهم برای ساخت مسکن ارزان قیمت به خصوص برای اقشار کم درآمد جامعه و افزایش عرضه مسکن در جامعه است. این طرح با همکاری تمامی ارگانهای حکومتی از جمله وزارت کشور، نیرو و راه و شهرسازی و ارائه تسهیلات بانکی به متقاضیان انجام میپذیرد.
طرح نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی نیز همزمان با سراسر کشور در دست اجرا است. با توجه به جمعیت بیش از چهار میلیون نفری آذربایجان شرقی و تقاضای بالا برای مسکن، عملیات اجرایی ساخت ۸۳ هزار و ۱۴۸ واحد مسکونی در قالب طرح نهضت ملی مسکن در استان حال اجرا است.
آغاز عملیات اجرایی ۸۳ هزار و ۱۴۸ واحد در قالب نهضت ملی مسکن در آذربایجان شرقی
مقصودوند، سرپرست اداره برنامه ریزی مسکن و بازآفرینی شهری اداره کل راه و شهرسازی آذربایجان شرقی در خصوص آخرین وضعیت و پالایش طرح نهضت ملی مسکن در استان تشریح کرد: تعداد ۲۹۶ هزار و ٩٠٧ نفر متقاضی طرح نهضت ملی مسکن در استان ما ثبتنام کرده بودند که ۵۱ هزار و ۱۳۷ نفر تایید نهایی شدند و از این تعداد نیز ۲۳ هزار و ۵۷۰ متقاضی، نخستین شرط ورود به طرح نهضت ملی مسکن یعنی واریز ۴۰ میلیون تومان را انجام دادهاند.
وی خاطرنشان کرد: متقاضیان تحت پوشش نهادهای حمایتی چون بهزیستی و کمیته امداد معاف از پرداخت شرط اول این طرح هستند.
وی از آغاز عملیات اجرایی ۸۳ هزار و ۱۴۸ واحد در قالب نهضت ملی مسکن خبر داد و افزود: عملیات اجرایی حدود ۳۷ هزار و ۹۸۷ واحد از پروژههای خودمالکی شهری، تعداد ۱۸ هزار و ۹۹۰ واحد مسکونی تسهیلات مقاوم سازی روستاها و ۲۶ هزار و ۱۷۱ واحد بر روی اراضی ۹۹ ساله دولتی در سطح استان شروع شده است.
مقصودوند از پیشرفت فیزیکی حدود ۳۸ درصدی اراضی ۹۹ ساله طرح نهضت ملی مسکن در سطح استان خبر داد و افزود: حدود ۲۶ هزار و ۱۷۱ واحد مسکونی در اراضی ۹۹ ساله به صورت رایگان در اختیار متقاضیان قرار داده شده است.
وی به پروژههای طرح نهضت ملی مسکن در شهر جدید سهند اشاره کرد و افزود: در شهر جدید سهند حدود ۱۶۹ هزار و ۷۷۱ نفر متقاضی ثبتنام اولیه و ۲۴ هزار و ۶۲۳ نفر تایید نهایی شدند که از این تعداد حدود ۱۶ هزار و ۱۵۲ نفر واریز اولیه داشتند و شرکت عمران شهر جدید سهند عملیات اجرایی ۱۵ هزار و ۲۰۳ واحد مسکن را شروع کرده است.
افزایش وام تسهیلات بانکی به ۵۵۰ میلیون تومان
وی با اشاره به مشکلات طرح نهضت ملی مسکن، به واریز سهم آورده متقاضیان مطابق برنامه زمانی تاکید کرد و ادامه داد: تزریق نقدینگی به پروژهها از دو منبع تسهیلات بانکی و آورده متقاضیان است که در راستای تسریع در امر ساخت پروژهها، وام تسهیلات بانکی به ۵۵۰ میلیون تومان افزایش یافته است.
سرپرست اداره برنامه ریزی مسکن و بازآفرینی شهری راه و شهرسازی آذربایجان شرقی به همکاری تمام ارگانهای حکومتی در پیشبرد اهداف نهضت ملی مسکن تاکید کرد و افزود: مطابق قانون مسکن، تمامی ارگانهای دولتی به ویژه وزارت کشور، نیرو و راه و شهرسازی در راستای افزایش تولید مسکن باید همافزایی و همکاری داشته باشند.
شناسایی ۵۲۷۲ مشاوراملاک غیرمجاز آذربایجان شرقی
وی از برخورد با مشاوران املاک متخلف نیز خبر داد و گفت: تعداد ۹۵۶۳ مشاور املاک در سطح استان وجود دارد که با تشکیل کارگروه تنظیم کنترل املاک و مستغلات متاسفانه ۴۵۵ املاک غیرمجاز توسط ۵۲۷۲ فقره بازرسی و گشت سازمان تعزیرات، صمت استان، اتحادیه مشاورین املاک و فرماندهی فراجا شناسایی شده است.
۲۳ هزار واحد مسکونی در سهند در دست ساخت است
فرهاد سعیدی، مدیرعامل شرکت عمران شهر سهند، در نشست خبری که در قالب نهمین اردوی راویان پیشرفت در مرکز فرهنگی و رفاهی هشت بهشت شهر جدید سهند برگزار شد، ارزش واحدهای طرح نهضت ملی مسکن در سهند را بیش از ۳۰ همت عنوان کرد و افزود: حدود ۲۳ هزار واحد مسکن شامل حدود ۳۴۰۰ مسکن خود مالکی و ۲۰۰۰ واحد مسکن نیروهای مسلح در قالب نهضت ملی مسکن در شهر سهند در حال ساخت است و در دهه فجر حدود ۱۲۰۰ واحد به متقاضیان تحویل داده خواهد شد.
وی به اجحاف نشدن حقوق افرادی که آورده کاملی داشتهاند، تاکید کرد و افزود: گستره طرح نهضت ملی مسکن حدود ۹۰۰۰ واحد مسکن است که اغلب در فاز پنجم قرار داشته و درصد کمتری در فازهای دو، سه و چهار قرار دارند.
وی تاکید کرد: حدود ۳۰ درصد از متقاضیان فقط قسط اول و دوم را پرداخت کردهاند که این امر موجب وقفه و کاهش سرعت پیشرفت عمرانی میشود زیرا بانکها ارائه تسهیلات را بر پیشرفت فیزیکی پروژه معطوف کرده و از سوی دیگر در حق افرادی که پرداخت کاملی داشتند و هنوز مسکن خود را دریافت نکردهاند، اجحاف میشود ولی در راستای رفع این مشکل، افرادی که آوردهای ندارند با متقاضیان جدید جابجا میشوند.
طرح نهضت ملی مسکن، تنها و بهترین گزینه برای قشرهای جوان و خانوادههای بدون خانه
سعیدی، طرح نهضت ملی مسکن را تنها و بهترین گزینه برای قشرهای جوان و خانوادههای بدون خانه عنوان کرد و ادامه داد: دولت مردمی در راستای کمک به قشرهای کمتوان، تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی وام ۵۵۰ میلیونی اعطا میکند که این فرصتی بسیار خوب برای این افراد است.
در ادامه برای اطلاع از وضعیت بازار ساخت و ساز مسکن به سراغ یک کارشناس رفتیم. مهیار حسینپور، کارشناس حوزه مسکن نیز در گفتوگو با ایسنا، به عدم توانایی مردم و بهویژه اقشار کمدرآمد و جوان اشاره کرد و گفت: جامعه کششی برای افزایش قیمت مسکن ندارد و با درآمد های موجود در جامعه مردم توانایی خرید مسکن را ندارند.
وی، بازار مسکن در استان را در حالت رکود تورمی عنوان کرد و افزود: بازار مسکن تحت تاثیر عواملی همچون نوسانات قیمت ارز، شرایط سیاسی حاکم بر منطقه، افزایش هزینه های مصالح و کارگر موجب بلاتکلیفی مردم در خرید و فروش مسکن شده است.
وی به عدم پاسخگو و کافی بودن وامهای بانکی برای خرید یک واحد مسکن برای اقشار کمدرآمد و قشر جوان تاکید کرد و ادامه داد: در راستای افزایش قدرت خرید باید حمایت های دولتی و بانکی در ساخت مسکن افزایش یابد.
حسینپور با اشاره به مشکلات عمده حوزه مسکن، مهم ترین دلیل کمبود تولید مسکن را عدم ثبات در نرخهای مواد اولیه عنوان کرد و افزود: عدم ثبات قیمت مصالح ساختمانی مانند آهنآلات و سیمان، کمبود ساختوساز و درآمد کم از مشکلات حوزه مسکن هستند.
وی، وضعیت تامین مصالح و منابع اولیه ساختمانی را مطلوب عنوان کرد و ادامه داد: تامین مواد اولیه و مصالح ساختمانی بهوفور و در قیمتهای مختلف در بازار موجود است ولی وضعیت زمین با توجه به خرید آن برای سرمایهگذاری در حالت تورمی کمی با مشکل و رکود مواجه شده است.
وی به تاثیر افزایش عوارض شهرداری و مالیات بر قیمت تمام شده مسکن تاکید کرد و گفت: متاسفانه با توجه به افزایش بیش از ۷۰ درصدی عوارض شهرداری و مالیات، قیمت تمام شده مسکن نیز افزایش مییابد.
این کارشناس حوزه مسکن به عدم تخصص داشتن صاحبان بنگاههای املاک در ارزشگذاری واحدهای مسکن اشاره کرد و افزود: بیش از ۸۰ درصد بنگاههای املاکی، تخصص لازم در زمینه مسکن را ندارند و در این راستا نیز راهنمایی جامع و کاملی از شرایط زمین به متقاضی نمیدهند و این امر موجب ایجاد تصور اشتباه و افزایش بیش از ۲۰ درصدی قیمت در یک منطقه میشود.
منبع: ایسنا