به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، مرکز آمار ایران اعلام کرده افزایش جابهجایی و اجاره مسکن در مهرماه امسال نیز رشد داشته است. هرچند محمود فاطمیعقدا، کارشناس حوزه مسکن و رئیس اسبق مرکز تحقیقات مسکن وزارت راه و شهرسازی این مسئله را طبیعی میداند اما در گفتوگویی عنوان کرد رکوردزنی در اجارهبهای سالانه را عجیب نمیداند چون عملاً طرحهای ملی مسکن در دولت قبل و فعلی نتیجه نداده است.
*فکر میکنید چرا تورم سالانه اجارهبهای مسکن به ۳۷درصد رسیده است؟
اجارهبهای مسکن تابعی از قیمت مسکن است. با توجه به اینکه مسکن در سالهای اخیر و به دلیل سیاستهای دو دولت آقای روحانی که تقریباً رشد ساخت مسکن به صفر رسید و متوقف شد، افزایش قیمت زیادی را تجربه کرد و در چند نوبت شاهد جهش نرخ در حوزه مسکن بودیم، این روند باعث شد اجارهبهای خانه نیز سیر صعودی را طی کند.
تا زمانی که مسکن در کشور ما کالایی سرمایهای محسوب شود و یکی از بازارهای جدی اقتصادی ایران باشد، باید همچنان انتظار رشد و تورم را داشته باشیم. من رکوردزنی در اجارهبهای سالانه را عجیب نمیدانم چون با توجه به اینکه شاهد عرضه کم مسکن نسبت به تقاضا بودیم و عملاً طرحهای ملی مسکن در دولت قبل و فعلی نتیجه نداد، قطعاً بازار مسکن واکنش نشان میدهد که این واکنش را در خرید و فروش خانه و بالارفتن اجارهبها شاهد هستیم.
*مرکز آمار ایران گفته در مهرماه امسال ۳/۴درصد رشد اجاره مسکن داشتیم، درحالیکه معمولاً مردم در تابستان و شهریور خانه خود را جابهجا میکنند، به نظر شما چرا این روند در مهر نیز افزایشی بوده است؟
من فکر میکنم این آمار برای همان فصل است که مرکز آمار در مهرماه منتشر کرده است...
*نه، اعلام شده که آمار مهرماه است...
بههرحال این روند یک شیبی دارد و در مهرماه هم جابهجایی صورت میگیرد و در همین آبان که در آن هستیم نیز همچنان مردم خانه اجاره میکنند ولی پیک آن از خرداد شروع میشود و تا پایان شهریور ادامه دارد.
*بحث دیگر اینکه مرکز آمار اعلام کرده بین ۵۰ تا ۷۰درصد مخارج یک خانوار صرف اجارهبهای خانه میشود. دولت باید چه سیاستهایی را در حوزه مسکن اعمال کند که این فشار از دوش خانواده کم شود؟
تنها راه کاهش هزینهها و رفتن به سمت تعادل در قیمت و اجارهبهای مسکن، تولید و عرضه مسکن استطاعتپذیر است تا اقشار بادرآمد متوسط به پایین بتوانند در یک بازه زمانی معقول و منطقی خانهدار شوند. مسکن هم مانند کالاهای دیگر اگر تولید آن کم شود و بازار تقاضای آن بالا برود قطعاً با افزایش قیمت مواجه میشود.
در کنار آن، ما شاهد افزایش هزینههای ساخت مسکن مثل دستمزد و قیمت بالای مصالح را داریم که از عوامل تاثیرگذار در بالارفتن قیمت مسکن هستند که در نتیجه باعث افزایش اجارهبها نیز میشود. قیمت زمین نیز از عواملی است که باعث گرانی در حوزه مسکن و اجارهبها شده است که به نظر من استفاده حداکثری از ظرفیتهای درون شهرها مانند نوسازی بافتهای فرسوده و بلندمرتبهسازی در جاهایی که ضوابط و مقررات اجازه میدهد، میتواند یک راهکار مناسب برای کاهش هزینههای تولید مسکن استطاعتپذیر باشد یعنی مسکنی که بتواند اقشاری که درآمد آنها متوسط به پایین است را جوابگو باشد. به نظر من رفتن به سمت انبوهسازی و صنعتیسازی و راهکارهایی که باعث کاهش هزینه ساخت میشود، میتواند در نهایت به کاهش قیمت اجارهبها کمک کند.