ورود خیرین همچون ورود تعاونی ها در تامین مسکن بی نتیجه است
پنجشنبه, تير 26, 1393 by روابط عمومی انجمن
انبوه سازان به عنوان مجریان ساخت که تجربیات گسترده ای در اجرای پروژه های عمرانی کشور همچون مسکن مهر دارند، مخالف این تفاهم نامه هستند و معتقدند خیرین مسکن ساز در ساخت مسکن غیرحرفه ای و فاقد تخصص هستند و آنها نیز نهایتا در این مسیر همچون تعاونی ها از انبوه سازان کمک می گیرند و کار را به این صنف واگذار می کنند. از این رو «صما» نظر چند تن از انبوه سازان کشور را در این خصوص جویا شده است که شرح آن را در متن ذیل می خوانید:
خیرین مسکن ساز با انجمن انبوه سازان تفاهم نامه جداگانه ای امضا کند
در این زمینه حسن محتشم، رییس انجمن انبوه سازان استان تهران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی سایت «صما» با بیان اینکه انباشت تقاضای مسکن می طلبد تا دولت از مکانیزم های متنوع برای تولید مسکن بهره جوید گفت: بدون شک انجمن خیرین مسکن ساز به عنوان سرمایه گذار می تواند بازوی خوبی برای اجرای سیاست های دولت در حوزه مسکن باشد.
وی در عین حال انعقاد تفاهم نامه مذکور را اقدام جدی دولت برای ورود جدی به حوزه مسکن قلمداد کرد و اذعان داشت: تاکنون دولت در برنامه مسکن صرفا متمرکز بر تهیه طرح های فرادستی بوده و در حوزه اجرا به هیچ وجه ورود جدی نداشته است و این تفاهم نامه اولین ورود جدی دولت به تولید مسکن است.
محتشم در همین حال پتانسیل انجمن خیرین مسکن ساز را از لحاظ فنی ضعیف قلمداد کرد و گفت: اگرچه این مجموعه از لحاظ سرمایه گذاری بسیار توانمند است، اما از سوی دیگر از بعد تخصص و دانش فنی در حوزه ساخت و ساز فاقد ظرفیت مهندسی است.
وی گفت: بدون شک این مجموعه برای اینکه بتواند به تعهدات خود در قالب تفاهم نامه جامه عمل بپوشاند، ناگزیر به استفاده از تعاونی های مسکن است؛ این در شرایطی است که تجربه مسکن مهر ثابت کرد اساسا تعاونی های مسکن از کارآمدی لازم برای ساخت و ساز در حوزه مسکن برخوردار نیستند.
رییس انجمن انبوه سازان استان تهران با اشاره به اینکه اساسا تولید مسکن امری کاملا تخصصی و حرفه ای است خاطر نشان ساخت: بنابراین برای جلوگیری از تکرار تجربه ناموفق تعاونی ها در مسکن مهر، لازم است که انجمن خیرین مسکن ساز با انجمن انبوه سازان تفاهم نامه جداگانه ای امضا کند تا با استفاده از این مجموعه تخصصی بتواند تعهدات خود را به بهترین وجه ممکن عملیاتی کند.
دولت برای حل بحران مسکن از توان فنی انبوه سازان بهره گیری بهینه کند
اما در همین زمینه مجتبی بیگدلی، رییس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان نیز در گفتگو با «صما» اظهار داشت: انجمن انبوه سازان مجموعه ای توانمند حرفه ای است که با توجه به اینکه در طرح مسکن مهر با کمترین حاشیه اقدام به ساخت و ساز کردند، خروجی فعالیت آنها در قالب اقدامات خیرین باید گنجانیده شود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه حوزه مسکن با چالش های بیشماری رو به رو است، بدون شک لازم است که دولت برای حل بحران مسکن از توان فنی انبوه سازان بهره گیری بهینه کند.
بیگدلی تاکید کرد: در حال حاضر با توجه به انباشت تقاضای مسکن و نیز ثبت سالیانه 800 هزار فقره در سال، در خوش بینانه ترین حالت می بایست سالیانه یک میلیون واحد مسکونی تولید شود.
وی گفت: این نیاز در حالی است که از زمان روی کار آمدن دولت یازدهم که اکنون در آستانه یکسالگی قرار گرفته است به هیچ وجه در جهت تولید مسکن، قدمی برنداشته است.
رییس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان تاکید کرد: بر این اساس و با توجه به بحرانی که متوجه بازار مسکن است، دولت باید از نسخه های متعدد برای حل بحران مسکن کمک گیرد و در این بین با توجه به اینکه انبوه سازان کارنامه قابل دفاعی از خود در مسکن مهر به جای گذاشتند، لازم است دولت از پتانسیل این گروه فنی بهره گیرد.
ورود خیرین در ساخت مسکن حرکت غیر تخصصی است
در ادامه دبیر انجمن انبوه سازان استان سیستان و بلوچستان تفاهم نامه وزارت راه و شهرسازی با خیرین مسکن ساز را غیرعملیاتی خواند و گفت: خیرین مسکن ساز با اوضاع تورمی موجود در کشور و آشفتگی های بازار ساخت و ساز در مسیر تامین مسکن اقشار کم درآمد موفق نمی شوند.
جواد کوچک زایی تفاهم نامه مذکور را یک حرکت غیرتخصصی در صنعت ساختمان توصیف کرد و اذعان داشت: این گروه تخصصی کافی در ساخت و ساز مسکن ندارند و با تفکر خیرخواهانه مسکن سازی و بدون الزامات پروانه تخصصی نمی توان مسکن سازی کرد. این در حالی است که ما در کشور یک صنف تخصصی در ساخت مسکن داریم و متاسفانه وزارت راه و شهرسازی به صنف انبوه سازان بی توجه است و تامین مسکن را به افراد ذی صلاح نمی سپارد.
کوچک زایی با اشاره به اینکه رویکرد انبوه سازان به عنوان مجریان ساخت با خیرین مسکن ساز در این حوزه متفاوت است، افزود: انبوه سازان به عنوان مجریان حقوقی در این حوزه دارای استقلال مالی هستند و ورود خیرین مسکن ساز برای آنها تا حدودی مشکل به وجود نمی آورد.
وی انبوه سازان را جمع کننده و تصحیح کننده فعالیت نادرست و غیرتخصصی صنوف دیگر در ساخت مسکن خواند و گفت: با اجرای این تفاهم نامه در کشور و ورود خیرین مسکن ساز در تامین مسکن اقشار کم درآمد شاید فعالیت انبوه سازان کاهش یابد و مشکلاتی را برای این صنف رقم بزند، ولی پیش بینی می شود که نهایتا انبوه سازان بر این حوزه ورود کنند و کار ناتمام خیرین را به اتمام برسانند.
دبیر انجمن انبوه سازان استان سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه مسکن مهر در زمان تعاونی ها با مشکل رو به رو و نهایتا به انبوه سازان واگذار شد، تصریح کرد: ورود خیرین در تامین مسکن اقشار کم درآمد همچون ورود تعاونی ها در مسکن مهر است و همان طور که تعاونی ها بدون تخصصی کافی در ساخت مسکن مهر ورود کردند، خیرین مسکن ساز نیز با این مشکل رو به رو می شوند و پروژه ها را ناتمام می گذارند.
کوچک زایی در پایان خاطرنشان کرد: مسکن یک مقوله کارشناسانه و تخصصی است و با این روش ها و تفاهم نامه های غیرکارشناسانه به سرانجام و پیروزی نمی رسد و این موضوع باید به دست انبوه سازان و مردم واگذار شد و البته ورود دولت نیز در این بحث خوشایند نیست.
تفاهم نامه مذکور ضمانت اجرایی ندارد
همچنین رییس انجمن انبوه سازان استان خراسان شمالی در این خصوص به خبرنگار «صما» گفت: تفاهم نامه وزارت راه و شهرسازی که برای تامین مسکن اقشار کم درآمد کشور با خیرین مسکن ساز منعقد شده است، همانند دیگر تفاهم نامه ها ضمانت اجرایی ندارد.
سیدمحمد امین شکری با اشاره به اینکه خیرین مسکن ساز فقط تامین مالی پروژه را برعهده می گیرد نه اجرا، اذعان داشت: اگر وزارت راه و شهرسازی اجرای مسکن اقشار کم درآمد را به خیرین مسکن ساز سپرده باشد، این کار یک کار غیرتخصصی و تجربیات اشتباه گذشته را به دنبال دارد؛ چرا که مسکن سازی را باید به صاحبان حرفه در این حوزه و افراد ذی صلاح سپرد.
شکری در پایان با تاکید بر اینکه در کشور باید به این نتیجه رسید که باید ساخت و ساز را به متولیان موضوع و ذیصلاح داد، تصریح کرد: پروانه و اعتبار انبوه سازان را خود وزارت راه و شهرسازی تایید می کند و این مرجع باید به همین صنفی که خود صلاحیت آن را قبول دارد احترام بگذارد و کارهای اجرایی مسکن را به آنها واگذار کند