انتقاد سیف از ساختار بانک مسکن
چهارشنبه, آبان 14, 1393 by روابط عمومی انجمن
علام پرداخت سالانه 12 هزار میلیارد تومان وام برای ساخت مسکن، تاکید بر رفع مشکلات مسکن مهر در جلسه شورای مسکن، وعده وزیر صنعت برای پنج برابر شدن صادرات مصالح ساختمانی، انتقاد سیف از ساختار اداری و انضباطی بانک مسکن، عقد قرارداد ۲.۳ میلیون مسکن مهر تا پایان شهریور، تحویل 267 هزار واحد مسکن مهر به مردم، انصراف مشاوران املاک مستاجر از شغل خود، اعلام تغییرات جدید قیمت مصالح ساختمانی، تمایل سوداگران مسکن به گودبرداری غیرایمن و کاهش ۱۹ درصدی سهم ناوگان عمومی جادهای از جابجاییها از اهم رویدادهای بخش مسکن و راه در این هفته بود. «کافه صما» مهمترین این اخبار در هفته نخست آبان ماه را مورد بررسی قرار داده است.
پرداخت 12 هزار میلیارد تومان وام برای ساخت مسکن
در این هفته معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور با اشاره به تصویب پرداخت وام 50 میلیون تومانی به زوجهای جوان برای ساخت مسکن، اظهار کرد: دولت بنا دارد هر سال 12 هزار میلیارد تومان وام برای ساخت مسکن در کلانشهرها پرداخت کند که میتواند اقدام مناسبی برای بازسازی بافت فرسوده این شهرها باشد.
محمدباقر نوبخت در مراسم افتتاح پارک مهر ولایت در تبریز با مهم و قابل توجه دانستن اقدامات شهرداری تبریز در جهت توسعه و عمران این شهر، ابراز امیدواری کرد این اقدامات استمرار داشته باشد.
وی همچنین به پرداخت 4800 میلیارد تومان به بخش تولید و 5700 میلیارد تومان به بخش سلامت از محل هدفمندی یارانهها اشاره کرد و گفت: در شش ماهه نخست سال جاری بیش از 12 هزار و 400 میلیارد تومان برای تسریع در اجرای پروژههای عمرانی از سوی دولت تامین شده است.
تاکید بر رفع مشکلات مسکن مهر در جلسه شورای مسکن
در هفته ای که گذشت، دهمین جلسه شورای مسکن با موضوع بررسی جدیدترین وضعیت طرح مسکن مهر و همچنین سایر طرحهای دولت در بخش مسکن برگزار شد.
دهمین جلسه شورای مسکن با حضور وزیر راه و شهرسازی، معاون وزیر راه و مدیرعامل بانک مسکن در وزارت راه و شهرسازی برگزار شد.
بررسی آخرین وضعیت پروژههای طرح مسکن مهر و مشکلات مربوط به آن محوریترین دستور کار این جلسه بود و حاضران در جلسه دهم شورای مسکن بر رفع هر چه سریعتر موانع ساخت و تکمیل واحدهای طرح مسکن مهر تاکید کردند.
علاوه بر مسکن مهر، طرح دولت برای مسکن اجتماعی، مسکن حمایتی و همچنین نوسازی بافتهای فرسوده با توجه به افزایش سقف تسهیلات این بخش از جمله مباحث مطرح شده در دهمین جلسه شواری مسکن بود
وعده پنج برابر شدن صادرات مصالح ساختمانی
قرار است طبق اعلام این هفته وزیر صنعت، معدن و تجارت صادرات مصالح ساختمانی که تاکنون توجه چندانی به آن نشده و در نیمه نخست امسال کمتر از یک میلیارد دلار ارزآوری برای کشور داشته، در آینده نزدیک به پنج میلیارد دلار برسد.
به دلیل اینکه در گذشته اعتقادی مبنی بر اینکه " صادرات محور اصلی توسعه اقتصاد کشور " باشد، وجود نداشته و صادرات به عنوان یک امر حاشیهای مطرح بوده، توفیقات صادراتی چندانی نصیب ایران نشده است اما دولت یازدهم به این نتیجه رسیده که صادرات نیروی پیشران اقتصاد است و به همین دلیل اصلیترین راه خروج از رکود " توسعه صادرات غیرنفتی" در نظر گرفته شده و به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت قرار است در حوزه صادرات صنایع ساختمانی منتظر تحول بزرگی باشیم و در این راستا نیز بین دو شرکت سنگ گابرو هرمزگان و شرکت قطری که در زمینه مواد اولیه ساختمانی فعالیت میکند، قرارداد همکاری متقابل امضاء شده است.
با توجه به اینکه تاکنون ایران در صادرات مصالح ساختمانی سابقه چشمگیری نداشته در تدوین برنامه ششم قرار شده چراغ سبزی مبنی بر افزایش صادرات این حوزه روشن شود؛ به طوری که به گفته نعمتزاده قرار است در آینده نزدیک در زمینه محصولات ساختمانی حدود پنج میلیارد دلار درآمد صادراتی داشته باشیم.
انتقاد سیف از ساختار اداری و انضباطی بانک مسکن
در هفته اول آبان ماه رییس کل بانک مرکزی گفت: تبدیل شدن بانک مسکن به بانک عامل فعالیتهای ارزی در شرایط تحریمی و همچنین متزلزل شدن ساختار اداری و انضباطی بانک به دلیل فعالیت در مسکن مهر از جمله این مشکلات است که نیاز به بازنگری و اصلاح دارد.
ولی الله سیف در سمینار فصلی مدیران ارشد بانک مسکن که بدون حضور اصحاب رسانه برگزار شد اظهار کرد: بانک یک بنگاه اقتصادی است و کارکرد آن این است که با عرضه کالا یا خدمات به بازار، سود معقولی را نسبت به قیمت تمام شده آن کالا یا خدمت به دست آورد و نقطه مشترک همه بنگاه های اقتصادی این موضوع است.
وی با اشاره به اینکه در سال های گذشته اتفاقات خاصی برای بانک مسکن ایجاد مشکل کرده است، افزود: تبدیل شدن بانک مسکن به بانک عامل فعالیت های ارزی در شرایط تحریمی و همچنین متزلزل شدن ساختار اداری و انضباطی بانک به دلیل فعالیت در مسکن مهر از جمله این مشکلات است که نیاز به بازنگری و اصلاح دارد.
رییس کل بانک مرکزی اظهار کرد: بانک مسکن باید فعالیت های تخصصی خود را در بخش مسکن انجام دهد.
عقد قرارداد ۲.۳ میلیون مسکن مهر تا پایان شهریور
در هفته اخیر مدیرعامل بانک مسکن از پرداخت ۱۶۵ هزار فقره تسهیلات به مبلغ ۴۲هزار میلیارد ریال در قالب عقود مختلف به متقاضیان طی نیمه نخست امسال خبر داد و گفت: تا پایان شهریور ۲.۳ میلیون قرارداد مسکن مهر به مبلغ ۴۷۳ هزار میلیارد ریال منعقد شده است.
محمدهاشم بتشکن در نشست فصلی مدیران بانک مسکن با بیان اینکه میزان تسهیلات پرداختی بانک مسکن در پایان شهریور ماه سال جاری نسبت به پایان شهریور ماه سال گذشته 35 درصد رشد داشت، اظهار کرد: بانک مسکن در این مدت تعداد 70 هزار فقره تسهیلات خرید و ساخت به مبلغ 17هزار میلیارد ریال پرداخت کرده است که نسبت به پایان شهریور ماه سال گذشته 114 درصد رشد داشته است.
وی با ارائه گزارشی از فعالیت بانک مسکن در بخش مسکن مهر گفت: تا پایان شهریور سال جاری در بخش مسکن مهر بانک مسکن بالغ بر 2میلیون و 300هزار قرارداد به مبلغ 473 هزار میلیارد ریال منعقد کرده و حدود یک میلیون و 232 هزار واحد مسکونی به مبلغ 245هزار میلیارد ریال فروش اقساطی کرده است.
تحویل 267 هزار واحد مسکن مهر به مردم
در هفته ای که گذشت رئیس بنیاد مسکن انقلاب از تحویل ۲۶۷ هزار مسکن مهر خبر داد و گفت: تا پایان سالجاری ۴۰ هزار واحد را به مردم تحویل می دهیم و مابقی واحدهای مسکن مهر در کشور تا سال آینده در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر به پایان می رسند.
علیرضا تابش اظهار کرد: طرح مسکن اجتماعی یک طرحی برای اقشار کم درآمد و محروم است که در دست مطالبه و بررسی است و تهیه این طرح در وزارت راه و شهرسازی است.
وی افزود: کارکرد مشترک طرح مسکن اجتماعی با وزارت راه و شهرسازی است که کارهایی آن را انجام می دهد و در آینده تکمیل می شود.
وی ادامه داد: پس از این که کارطرح از سوی وزارت راه و شهرسازی آماده شد به هییت دولت ارائه می شود که در کمسیون مجلس بررسی و اجرایی شود.
پیشنهاد وام مقاومسازی ۳۰۰ هزار تومانی برای هرمترمربع
در هفته ای که پشت سر گذاشتیم، مدیرعامل شرکت عمران و بهسازی شهری ایران از ارائه پیشنهاد وام مقاومسازی ۳۰۰ هزار تومانی به ازای هر مترمربع واحد مسکونی به دولت خبر داد.
محمدسعید ایزدی اظهار کرد: از ما خواستهاند محاسبات فنی و تخصصی وام مقاومسازی مسکن را ارائه کنیم که بر اساس آن وام مقاومسازی به ازای مترمربع تعیین خواهد شد.
وی تصریح کرد: بهعبارت دیگر چون ساختمانها وجود دارند و قرار است مقاوم شوند، به ازای مترمربع به آنها وام مقاومسازی پرداخت خواهد شد.
وی خاطرنشان کرد: بر این اساس به ازای هر مترمربع 200 تا 300 هزار تومان پیشنهاد دادهایم که کار کارشناسی آن در حال انجام است.
انصراف مشاوران املاک مستاجر از شغل خود
در هفته نخست آبان ماه رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک تهران از انصراف شماری از مشاوران املاک مستاجر از شغل خود به دلیل رکود بازار مسکن رکود خبر داد.
رکود بازار مسکن که از خردادماه سال گذشته آغاز شده وارد هفدهمین ماه شد. این وضعیت که در ماههای گذشته شدت یافته شرایطی مناسبی برای ورود به بازار مسکن بهوجود آورده، چراکه قیمتها در مقایسه با سال گذشته همچنان روند نزولی به خود گرفته است.
عقبایی با اشاره به اینکه تعداد انصرافیهای مشاوران املاکی که دارای جواز هستند در شهر تهران افزایش پیدا کرده است، افزود: بخشی از مشاوران املاک که مستاجر هستند و درآمدی برای اجاره بها ندارند به دلیل اینکه در بازار مسکن رکود ایجاد شده است، انصراف داده اند.
وی تصریح کرد: امسال به همان تعداد از مشاوران املاکی که انصراف دادند، ورودی مشاورین املاک داشتیم و تعداد انصرافی ها با ورودی هایمان تقریبا برابر است.
اعلام تغییرات جدید قیمت مصالح ساختمانی
در هفته ای که پشت سر گذاشتیم، مرکز آمار ایران نتایج آمارگیری از قیمت مصالح ساختمانی در نیمه اول سال جاری را منتشر کرد.
بر اساس نتایج آمارگیری از قیمت مصالح ساختمانی در نیمه اول 1393، در 3 گروه «خاک»، «مصالح سنگی بتن و بنایی» و «سنگ های ریشه دار»، متوسط قیمت تمامی اقلام مورد آمارگیری، نسبت به دوره قبل افزایش داشته است.
مقایسه متوسط قیمت اقلام در گروه «سنگ های تخت پلاک» در نیمه اول 1393 با نیمه قبل، حاکی از افزایش متوسط قیمت تمامی اقلام است. در بین اقلام این گروه، بیشترین افزایش متوسط قیمت مربوط به «سنگ پلاک صیقلی تراورتن سفید- درجه یک» با 24.8 درصد بوده است و «پودر سنگ معمولی» با 6.9 درصد دارای کمترین افزایش متوسط قیمت در این گروه بوده است.
تمایل سوداگران مسکن به گودبرداری غیرایمن
در این هفته مشاور ارشد شورای مرکزی سازمان نظام مهندسی ساختمان با اشاره به علاقه سوداگران بخش مسکن به اجرای عملیات گودبرداری با روش "نیلینگ" به دلیل هزینه کم آن، گفت: در گودهای پرخطر باید تمهیدات ایمنی رعایت و پیرامون ژئوتکنیکی پروژه ایمنسازی شود.
محسن بهرام غفاری با تاکید بر اینکه بدون شک هیچ مرجعی مسئولتر از شهرداری ها در قبال تامین ایمنی برای شهروندان در برابر حوادث ساختمانی نیست، اظهار کرد: حفاظت از جان شهروندان و تامین ایمنی آنها در قبال حوادث ساختمان از اهمیت فوقالعادهای نزد قانونگذار برخورداربوده بهطوریکه قانونگذار شهرداری را موظف کرده در قبال چالههای کم عمق و دیوارهای فاقد استحکام که ممکن است خطرآفرین باشد، مسایل ایمنی را کنترل کند.
وی تاکید کرد: شهرداری به منظور نظارت بر روند گودبرداری از نظام مهندسی ساختمان درخواست همکاری کرده و پیرو این امر نظام مهندسی سرکشی از گودهای ساختمانی را انجام میدهد و نتیجه آن را به شهرداری گزارش میکند. اما متاسفانه در برخی از موارد دیده شده که شهرداری در مقابل گزارشهای فنی نظام مهندسی و گودبرداریهای مخاطره آمیز هیچ واکنشی از خود نشان نمیدهد و اقدام جدی برای رفع خطر انجام نمیدهد.
وی با اشاره به فراگیرشدن روش نیلینگ (ایجاد تکیهگاه موقت برای زمین و نگهداری از آن برای طول مدت حفاری در ساختمانهای جدید) برای پایدارسازی گودها به دلیل ارزانی شیوه اجرای آن گفت: اجرای عملیات نیلینگ که مستلزم ایجاد سوارخ در زمین همسایه است باید پس از کسب رضایت مالک زمین انجام شود حال سوال این است آیا شهرداری حق دارد بهجای مردم شهر به سوداگران بخش ساخت و ساز اجازه پاره پاره کردن پیکر شهر و اجرای عملیات نیلینگ داخل آن را بدهد؟
وی گفت: سوداگران بخش ساختمان بهعلت ارزانی هزینه نیلینگ در مقایسه با روشهای دیگر گودبرداری به آن روی میآورند اما این شیوه به بهای گروگان گرفتن فضای زیرین معابر عمومی یعنی از جیب تمام شهروندان به اتمام می رسد.
کاهش ۱۹ درصدی سهم ناوگان عمومی جادهای از جابجاییها
در این هفته بررسی عملکرد حمل ونقل برونشهری در نیمه نخست سال ۹۳ منتشر شد. این گزارش حاکی از آن است سهم وسایل حملونقل عمومی جادهای در جابجاییها نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۹ درصد کاهش داشته است.
در نیمه نخست امسال 88 میلیون نفر و در مدت مشابه سال گذشته 109 میلیون نفر از طریق وسایل حمل ونقل عمومی جادهای برون شهری جابهجا شده اند که با توجه به کم نشدن سفرها نشان میدهد که مسافران در سال 93 از وسایل شخصی حمل ونقل بیشتر استفاده کردهاند.
در بخش عملکرد حمل ونقل جادهای در حوزه ترانزیت در نیمه امسال 8/6 میلیون تن تزانزیت شده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته رشد 7 درصدی را در وزن کالاهای ترانزیتی از کشور را نشان میدهد.
در حوزه ریلی در شش ماهه نخست امسال 13.2 میلیون نفر مسافر و 17 میلیون تن کالا از طریق راهآهن جابهجا شده است. در بخش حمل ونقل هوایی در مجموع پروازهای داخلی و خارجی طی نیمه نخست امسال 15 میلیون نفر جابهجا شدهاند که در مقایسه با سال گذشته رشد 16 درصدی را نشان میدهد.