مسیر صفحه جاری : اخبار»بایگانی اخبار
بایگانی اخبار
سازندگان ایرانی کم از خارجی ها ندارند
يکشنبه, مهر 16, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، ماجرای ســاخت خانه در ایران از سوی شرکت های خارجی و البته به سرانجام نرســیدن آن، موضوع جدیدی نیست. اواسط سال ۱۴۰۰ بود که صحبت از حضور چینی ها در صنعت ساختمان سازی ایران مطرح شــد؛ موضوعی که با اظهارات متناقضی از سوی مســئولان مواجه شد و در نهایت خبرهای خوشــی از اجرای آن به گوش نرسید.

ســاخت چهار میلیــون واحد مســکونی مهمترین وعده ابراهیم رییسی، رئیس جمهور در زمان برگزاری رقابت های انتخاباتی بود و حال با وجود این که نصف عمر دولت گذشته، او مجدد بر اجرای این وعده تاکید می کند.

به موازات این امیدواری ها، ســال گذشته خبری به نقل از یکی از دیپلمات های ســابق کشورمان درباره پیشنهاد تهاتر نفت با ساخت مســکن به چینی ها و نپذیرفتن آنها منتشر شــد که وزارت راه و شهرسازی این موضوع را تکذیب کرد. در طرف دیگــر همان روزها فلاحی، نماینده همدان در مجلس خبر داد که قرارداد ساخت یک میلیون و 200 هزار واحد مسکونی طی چهار سال با یک شرکت چینی نهایی شده است.

تمام ایــن اظهارنظرهای ضــد و نقیض در شرایطی اســت که ســاخت خانه توسط چینی ها از دو سال قبل مطرح بود و در ابتدا صرفا اخبار ضد و نقیضی در این باره منتشر شد و بعد از گذشت مدتی، موضوع به طور کلی در هاله ای از ابهام باقی ماند.

ساخت مسکن 200 دلاری

اما به تازگی حسن تیزمغز، نماینده وزیر راه و شهرسازی در نشستی مجدد این موضوع را مطرح کرده و آتــش گمانه زنی ها در این زمینه را شــعله ور کرده اســت. او از برگزاری جلسه با شرکت های خارجی خبر داده و حتی برآورد دلاری از ســاخت هر متر خانه را نیز اعلام کرده است. شرکت های خارجی که او از آنها نام برده، بلژیکی ها و چینی ها هستند و تیزمغز در این باره گفته است: طی جلساتی با شرکت های خارجی برگزار شد، قرار بر این اســت تا زمین در اختیار این شرکت ها قرار بگیرد و در کنار زمین مصالح ســاختمانی و نیروی انسانی نیز از داخل کشور است.

او همچنین گفته اســت: طبق توافقی که با شــرکت های خارجی صورت گرفته، قیمت ساخت هر واحد مسکونی ۲۰۰ الی ۳۰۰ دلار برآورد شده است و چینی ها مشتاق مشارکت در ساخت و ساز کشور هستند.

کمبود مهندس در داخل نداریم

پیش از این محمدرضا رضایی کوچــی، رئیس کمیســیون عمران مجلس مخالفت کمیســیون متبوع خود را با خانه ســازی چینی ها در ایران اعلام کرده و گفته بود: وقتی بیش از ۵۰۰ هزار مهندس ساختمان در کشور وجود دارد، هیچ دلیلی برای حضور شــرکت های خارجــی در طرح تولید مسکن نیست.

در همین زمینه اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اســامی نیز گفت: در حوزه ساخت مســکن همه عوامل را در داخل کشور داریم و باید از فعالان اقتصادی، ســازندگان، مشــاوران، تولیدکننــدگان و تامین کنندگان داخلی حداکثر اســتفاده را داشته باشــیم و فکر نمی کنم در حال حاضر کمبودی در داخل باشد.

به گفته شاکری، اگر طرف خارجی بگوید علاوه بر ســاخت، تامین ســرمایه را هم به عهده می گیرد اشکالی ندارد، ســازندگان خارجی هم پیشــنهاد بدهند، اما بایــد در رقابت با داخلی ها باشد.

امتیازات را برای شــرکت های داخلی درنظر بگیرند

این نماینده مجلس ادامه داد: در برخی موارد برای شرکت های خارجی شرایط و امتیازاتی در نظر گرفته می شــود که برای شرکت های داخلی وجــود ندارد؛ در حالی کــه اگر برای داخلی ها آن شرایط را قرار بدهند، خیلی بهتر و ارزان تر مسکن می ســازند. بنابراین نباید میان شــرکت های داخلی و خارجی تفاوت قائل شویم.

عضو کمیســیون عمران مجلس بیان کرد: اگر این شرکت ها از یک فناوری جدید که در کشور انجام نمی شــود مانند روش نوین به کارگیری مصالح و تجهیزات و یا روش های جدیدی که در حوزه صنعتی ســازی انجام می دهند، بهره مند باشند؛ باید از آنها استفاده کنیم که این هم شرط دارد و باید یک شریک داخلی برای آنها تعریف کنیم تا با مشارکت یکدیگر انتقال تکنولوژی و دانش رخ دهد.

شاکری درباره تهاتر نفت با ساخت مسکن نیز گفت: چنین موردی اصلا مطرح نشــده است. اگر قرار باشد ساخت مسکن با تهاتر نفت باشد همین امکان باید به شرکت های داخلی تعلق گیرد، آنها صد درصد آماده اند تا با این شرایط خانه بسازند. حالا باید دید که سرانجام این رایزنی ها و البته گمانه زنی ها به کجا ختم می شود.

قرارداد با خارجی ها شــفافیت لازم را ندارد

در این خصوص ایرج رهبــر، نایب رئیس انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان استان تهران نیز گفته اســت: در ایران قراردادهای کلانی کــه با شــرکت های خارجــی امضا می شــود، شــفافیت الزم را ندارد و نه تنها احتمال بروز فساد را تشدید می کند که اصولا مشکل سازندگان داخلی در عدم تحویل به موقع مسکن، مســئله نقدینگی است، نه اینکه چینی ها توان فنی و مهندسی بالاتری نسبت به شرکت ها و سازندگان ایرانی دارند.

وی تاکیــد کرد: وقتی دســت دولت خالی اســت و توان تســویه بدهی خــود را با پیمانکاران ندارد، چه پیمانکار ایرانی باشد و چه چینی، هر دو کار را رها می کنند.

منبع: روزنامه خانمان