مسیر صفحه جاری : اخبار»بایگانی اخبار
بایگانی اخبار
سهم بالای عوارض شهرداری در قیمت مسکن
دوشنبه, آبان 15, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، پیش‌ از این، جمعی از سازندگان برجسته صنعت ساختمان و صاحبان برند‌های این صنعت در نامه‌ای به محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهوری، اعلام کردند در‌صورتی‌ که دولت برای فرآیند اجرایی و صدور پروانه ساختمان تخفیف ۹۰ درصدی برای سازندگان قائل شود، حاضرند بدون وام بانکی و زمین دولتی ۱۰۰ هزار واحد مسکونی در سراسر ایران را برای اقشار کم‌برخوردار و دهک‌های پایین درآمدی بسازند.
در چهاردهمین اجلاس سازندگان و طراحان صنعت ساختمان، پنلی با محوریت درخواست سازندگان مناطق شمال پایتخت برای مشارکت در پروژه نهضت ملی مسکن برگزار شد که در این نشست، جمعی از فعالان سرشناس صنعت ساخت‌وساز به طرح دغدغه‌ها و پیشنهاد‌های خود در این صنعت پرداختند.

  کیفیت بالای تولیدات ساختمانی
رضا دژآگاه، یکی از فعالان سرشناس صنعت ساختمان، با اشاره به کیفیت مصالح ساختمانی تولید ایران و قدرت رقابت آنها با محصولات خارجی گفت: استفاده از مصالح باکیفیت تولید ایران نه‌تنها می‌تواند در ساخت‌وساز درجه ‌یک کشور رایج شود، بلکه ایران قادر به عرضه آن در بازار جهانی و تولید ارزش افزوده بالاتر از این صنعت در اقتصاد است.

  یک‌سوم هزینه ساخت در جیب شهرداری‌ها 
پژمان جوزی، سازنده منتخب صنعت ساختمان هم در این نشست تأکید کرد: در‌حال‌حاضر حدود یک‌سوم هزینه ساخت‌وساز به جیب شهرداری‌ها می‌رود و یک‌سوم بهای زمین و یک‌سوم دیگر هزینه ساخت مسکن است و ناگفته پیدا است که کج‌ کارکردی در ساختار شهرداری‌ها سبب شده که سهم قابل‌توجهی در هزینه تمام‌شده مسکن داشته باشند.

  بازنگری در قوانین ساخت‌وساز شهرداری
سعید آسویار، نایب‌رئیس انجمن انبوه‌سازان تهران هم با اشاره به ضرورت بازنگری در قوانین ساخت‌وساز شهرداری گفت: گاهی شهرداری برای ایجاد امکانات اضافه در ساختمان‌های شهری مانند پارکینگ اضافه، سازندگان را جریمه می‌کند و شمار این مقررات عجیب و غیرمنطقی در حوزه صنعت ساختمان چشمگیر است.

تعدد بخش‌نامه‌ها و مقررات ساخت‌وساز

علی تبار، دیگر فعال صنعت ساخت‌وساز، در این نشست به تعدد بخش‌نامه‌ها و مقررات ساخت‌وساز اشاره کرده و گفت هر بار نهاد‌های بالادستی بخش‌نامه و مقررات جدیدی برای فعالان صنعت ساخت‌وساز ارسال می‌کنند و نکته قابل‌توجه اینجاست که در هیچ ‌یک از این تصمیم‌گیری‌ها مهندسان و سازندگان برجسته و تراز اول را برای مشاوره دعوت نمی‌کنند و اگر کسی بخواهد داوطلبانه به آن‌ها مشاوره بدهد، پاسخ‌گوی درخواست او نیستند.

  فرآیند زمانبر صدور پروانه 
همچنین عباس گلوی، فعال صنعت ساختمانی گفت: یکی از موانع مهم و عامل کاهش عرضه در بازار مسکن، فرآیند طولانی صدور پروانه است که موجب کندی فرآیند ساختمان‌سازی در کشور و حتی بسترساز فساد شده است.
او به نقش این ناکارآمدی‌ها در بدنه سیاست‌گذاری و اجرائی صنعت ساختمان در کیفیت ساخت‌وساز اشاره کرد و گفت: نتیجه این می‌شود که حدود نیم‌قرن پیش در کشور مجتمع مسکونی مدرن اکباتان ساخته می‌شود، اما هم‌اکنون پروژه مسکن مهر ساخته می‌شود که با چهار، پنج ریشتر زلزله فرومی‌ریزد.

  صنعت ساختمان فاقد نماینده در اتاق بازرگانی 
رضا احدیان، یکی دیگر از فعالان صنعت ساخت‌وساز اظهار داشت: د‌رحال‌حاضر بسیاری از صنایع خرد و کوچک در اتاق بازرگانی ایران نماینده دارند، اما صنعت بزرگ ساختمان و زنجیره‌های افزوده آن هیچ نماینده‌ای در اتاق بازرگانی ندارند.
وی در ادامه گفت: تلاش‌هایی برای ایجاد تشکل‌هایی مرتبط با سازندگان برتر صنعت ساختمان انجام شده و بنا‌ شده در دوره آتی انتخابات اتاق بازرگانی، صنعت ساختمان هم نمایندگان خود را به اتاق بازرگانی معرفی کند.

  تحمیل مهندسان ناظر به سازندگان
محمد رستم‌پور، یکی دیگر از سازندگان برجسته صنعت ساختمان، از دخالت نهاد‌های ناظر برای تحمیل مهندسان ناظر به سازندگان انتقاد کرد و گفت: سازندگان باید مطابق قانون خودشان حق انتخاب ناظر را داشته باشند.

  انحصار فسادآمیز نهاد‌های ناظر
مسعود ارونقی، حقوقدان صنعت ساختمان هم تأکید کرد: قدرت بیش از حد شهرداری و نهاد‌های ناظر سبب ایجاد فساد شده و در مواردی ناظران به صراحت به سازندگان می‌گویند که «امضا نمی‌کنم و کارتان گیر ماست!» وی این حد از انحصار و قدرت نهاد‌های ناظر را فسادآمیز خوانده و یکی از عوامل افت کیفیت و زدوبند در ساختمان‌سازی غیراصولی دانست.

  دستمزد پایین مهندسان ناظر
در ادامه این نشست، برخی مهندسان ناظر هم به طرح مشکلات خود پرداختند و گفتند دستمزد بسیار پایین مهندسان ناظر و مسئولیت سنگین آنان سبب شده که آن‌ها انگیزه‌ای برای فعالیت در این شغل نداشته باشند و تعرفه‌های دستوری دستمزد یکی از بزرگ‌ترین گرفتاری‌های این صنف است.

  فرآیند صدور پروانه ساخت‌وساز کوتاه می‌شود
مهدی عباسی، رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تهران هم در این نشست، با تأیید برخی انتقادات از شرایط نظارت توضیح داد: به نظر می‌رسد اختلاف و شکاف بین فعالان این صنف زیاد است و این مسئله سبب شده که آنها با وجود شمار زیادی از نیروی انسانی ماهر و باکیفیت نتوانند مانند برخی تشکل‌های صنفی صاحب تشکل منسجم و قدرتمندی باشند.
وی در ادامه گفت: صنعت ساختمان، صنعت گسترده و پیچیده‌ای است و تا زمانی که اعضا و فعالان این صنف نتوانند به هم‌گرایی رسیده و برای چالش‌های خود راهکار‌های همه‌جانبه بیندیشند، بسیاری از مشکلات این صنعت حل نمی‌شود.

رئیس کمیسیون عمران شورای شهر تهران تأکید کرد: برای مثال در‌حالی‌که فعالان ساخت‌وساز تأکید دارند مداخله سازمان نظام مهندسی در کار آن‌ها کم شود و فرآیند اجرایی ساختمان کوتاه شود، فعالان نظام مهندسی ساختمان در مراجعه به شهرداری خواهان افزایش اختیارات و مداخلات خود هستند و حتی درخواست داده‌اند که در نمای ساختمان هم اعمال‌نظر کنند.

عباسی ادامه داد: درباره فرآیند صدور پروانه ساختمان هم که زمان قانونی آن بین ۶۰ تا ۷۰ روز است، در بسیاری از موارد این زمان رعایت نشده و عنوان «در انتظار مالک» برای وضعیت پروسه درج می‌شود که به معنی عدم مراجعه مالک است و به‌این‌ترتیب کارمند شهرداری هم ماجرا را از خود رفع تکلیف می‌کند. این در حالی است که اخیرا شهرداری اعلام کرده که برای کوتاه‌شدن این فرآیند، مجوز‌ها به‌صورت موازی صادر شود و شرط صدور هیچ مجوزی صدور مجوز دیگر نباشد تا مجوز‌های صادره برای یک ساختمان معطل و مشروط به صدور مجوز دیگر نباشد.

وی در پایان خاطرنشان کرد:در کشور‌های توسعه‌یافته سازندگان روی مسائل دیگری مانند تغییرات اقلیمی و محیط زیست، کمبود مسکن در شهر‌های بزرگ و مهاجرت متمرکز شده‌اند، اما در کشور ما هنوز بسیاری از دغدغه‌ها در حوزه مسائل پیش‌پا‌افتاده اداری و اجرایی است.

منبع: روزنامه خانمان