مسیر صفحه جاری : اخبار»بایگانی اخبار
بایگانی اخبار
رکود مسکن به فولاد سرایت کرد
يکشنبه, آذر 05, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، رکود بازار مسکن به فولاد هم سرایت کرده، به طوری که مصرف داخلی فولاد نسبت به ۶ ماهه مشابه سال قبل، افت ۵.۸ درصدی را تجربه کرده است. وضعیت بازار مسکن حاکی از آن است که طی چهار ماه گذشته، صدور پروانه ساخت‌‌‌‌‌وساز هم کاهش یافته و به اعتقاد کارشناسان، این رکود تا پایان سال هم ادامه خواهد یافت. 
در این بین برای رونق بازار مسکن نمی‌توان روی طرح نهضت ملی حساب باز کرد، چرا که کمتر از ۱۰ درصد از آن موفقیت-آمیز بوده و ساخت این پروژه از ابتدا با برنامه‌‌‌‌‌ریزی و اصول مناسبی پیش نرفته است. این در حالی است که رونق بازار فولاد به خروج ساخت‌‌‌‌‌وساز از رکود گره خورده است. روزنامه «خانمان» به بررسی تاثیر رکود بازار مسکن بر فولاد پرداخته که در ادامه می‌خوانید.

 رکود چهارماهه در بازار مسکن و ساخت‌‌‌‌‌وساز
ایرج رهبر، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی انبوه‌‌‌‌‌سازان مسکن و ساختمان استان تهران، گفت: رکود در بازار مسکن تا حدودی بر بازار محصولات فولادی متاثر است، چراکه بخشی از مصالح ساختمانی از فولاد تهیه می‌شود. همچنین هر مقطع زمانی که مسکن با رونق روبه‌‌‌‌‌رو شده، میزان خریدوفروش و قیمت اقلام فولادی نیز با افزایش روبه‌‌‌‌‌رو بوده است.
وی اظهار کرد: رونق و رکود در مسکن با توجه به قدرت خرید مردم و میزان عرضه و تقاضا، یک الی دو بار در سال ایجاد می‌شود. لذا در حال حاضر چهار ماه است که بازار مسکن و صدور پروانه ساخت‌‌‌‌‌وساز با رکود روبه‌‌‌‌‌رو بوده است. همچنین پیش-بینی می‌شود که این رکود تا پایان سال جاری ادامه داشته باشد.
رهبر با بیان اینکه وضعیت مسکن در تمام مقاطع زمانی به صورت سینوسی بوده است، مطرح کرد: شرایط بازار مسکن هیچ وقت ثابت نبوده است. بنابراین در بعضی از موارد وضعیت مسکن با رکود و برخی دیگر با رونق مواجه بوده است.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی کارفرمایی انبوه‌‌‌‌‌سازان مسکن و ساختمان استان تهران افزود: به طور معمول میزان مصرف فولاد در صنعت ساختمان‌‌‌‌‌سازی نسبی است. چراکه هر ساختمان با توجه به نوع و سازه آن، نیازمند میزان متفاوتی از فولاد است. به طور مثال در ساختمان‌های فلزی و فولادی با توجه به طبقات، ابعاد، طراحی و… تقریبا ۶۰ الی ۷۰ کیلو فولاد در هر مترمربع مصرف می‌شود. همچنین در ساختمان‌های بتنی مصرف فولاد بین ۴۰ تا ۴۵ کیلو در هر مترمربع است.

 بازار مسکن همچنان در رکود
همچنین جمشید برزگر، رئیس کانون انبوه‌‌‌‌‌سازان مسکن و ساختمان ایران، گفت: با توجه به نوع سازه هر ساختمان می‌توان گفت که میزان مصرف فولاد در این صنعت به طور متوسط بین ۱۲ تا ۲۰ درصد قیمت تمام شده در هر ساختمان است.
وی با بیان اینکه صدور پروانه ساخت مسکن نه تنها در تهران، بلکه در سرتاسر کشور کاهش یافته است، گفت: امروزه بازار مسکن همچنان در حالت رکود است و این رکود در بازار فولاد نیز به نوعی تحول ایجاد کرده است، چراکه بازار فولاد بر پایه میزان عرضه و تقاضا است. به عبارتی، هر چقدر تولید و ساخت مسکن کم شود، به همان میزان، تقاضا نیز برای خرید فولاد با کاهش مواجه خواهد شد.

 تولید مصالح فولادی متناسب با استاندارد
بزرگر درخصوص کیفیت محصولات فولاد، تصریح کرد: اغلب کیفیت مصالح فولادی تولیدشده در کشور متناسب با استاندارد و الگوهای مهندسی شده است. از طرفی برای اطمینان بیشتر، همواره سعی کرده‌‌‌‌‌ایم که قبل از استفاده از این اقلام در ساخت‌‌‌‌‌وساز، حتما نسخه‌‌‌‌‌ای از آن را آزمایش و نمونه‌‌‌‌‌برداری کنیم.
وی در رابطه با اینکه یکی از وظایف دولت ساخت یک میلیون واحد در سال بوده است، اما گزارش‌ها چنین شاخصی را تایید نمی‌کنند، مطرح کرد: متاسفانه این برنامه هنوز عملی نشده و فقط  کمتر از ده درصد از آن موفقیت‌‌‌‌‌آمیز بوده، چراکه ساخت این پروژه از ابتدا با برنامه‌‌‌‌‌ریزی و اصول مناسب پیش نرفته است. از طرفی چندین بار طی نشست و جلساتی با مدیران و مسولان دولتی نکاتی را در راستای بهبود این طرح، پیشنهاد دادیم و در جلسات مورد استقبال قرار گرفت، اما متاسفانه عملیاتی نشد.

 فولاد چگونه جان تازه می‌گیرد؟
علی اسکینی، کارشناس فولادی، گفت: در چهار ماهه ابتدای امسال برق رسانی به فولادسازان نسبت به سال گذشته در روند بهتری قرار داشت. به گونه‌ای که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۱ حدود ۹ درصد رشد تولید داشتیم، اما در مردادماه به مراتب شرایط سخت‌تر شد.
وی با اشاره به وضعیت تولید فولاد در تابستان امسال، اظهار کرد: در چهار ماهه ابتدایی سال‌ جاری برق‌‌‌‌‌رسانی به فولادسازان نسبت به سال گذشته در روند بهتری قرار داشت، به گونه‌ای که در مقایسه با مدت مشابه سال ۱۴۰۱ حدود ۹ درصد رشد تولید داشتیم، اما در مردادماه شرایط به مراتب سخت‌تر شد.

 چالش‌های تامین انرژی
اسکینی گفت: بررسی آمارها نشان می‌دهد در مردادماه سال گذشته تقریبا یک میلیون تن در بورس کالا عرضه داشتیم، این در حالی است که در مردادماه سال جاری تنها ۸۵۰ هزار تن محصول عرضه شده است. بر همین اساس، می‌توان گفت تولید فولادسازان ایرانی تا حدودی در روند نزولی قرار گرفتند که مهم‌ترین دلیل آن، چالش‌های تامین انرژی است.
به گفته کارشناس صنعت فولاد، دولت و سیاست‌گذاران اولین جایی که برای صرفه‌‌‌‌‌جویی انرژی در نظر می‌گیرند، صنایع است و همین عملکرد باعث می‌شود تولیدکننده بیشتر اوقات تحت فشار قرار گیرد.

 کمبود نقدینگی در فولادسازان
وی با اشاره به موضوع کمبود نقدینگی در فولادسازان مطرح کرد: بازار فولاد ایران شهریور ماه ۱۴۰۲ را با مشکل کمبود تقاضا و افزایش کلی قیمت‌ها در مورد اکثر مقاطع فولادی به پایان رساند. در این میان، مسئله کمبود نقدینگی مقوله دیگری است که بازار را آزار می‌دهد. از هفته سوم شهریور ماه، تولیدکنندگان شمش به ظرفیت تولید خود بازگشتند و برخی پیش بینی و انتظار کاهش قیمت‌ها را داشتند.
اسکینی خاطرنشان کرد: همچنین کارخانه‌هایی که شمش و میلگردشان را در بورس نمی‌فروشند، محصولات خود را به بازار عرضه می‌کنند. از طرفی، کارخانه‌های دولتی نمی‌توانند محصولات خود را خارج از بورس عرضه کنند که این شرایط، مشکلات نقدینگی را در بازار به همراه دارد. بنابراین رونق بازار فولاد ایران و رهایی این صنعت از رکود در صورتی احتمال دارد که برنامه‌ریزی‌های اصولی و استاندارد برای صادرات مقاطع فولادی صورت گیرد و بخش ساخت‌‌‌‌‌وساز مسکن و ساختمان از حالت رکود خارج شود.

منبع: فولادبان