مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آمار، اطلاعات، بررسی های فنی و صدور خدمات مهندسی»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    معادله اجاره در ۱۴۰۴
    سه شنبه, فروردين 19, 1404 by روابط عمومی انجمن

    مستاجرها نه فقط در تهران و یکسری از کلان‌شهرها بلکه در کل کشور، «سخت‌ترین سال» طی ۱۳سال گذشته را پشت‌سر گذاشتند. بررسی‌ها با استناد به آمار رسمی تورم اجاره مسکن حاکی است: سال۱۴۰۳ اجاره‌بها در کشور ۴۰.۳درصد افزایش پیدا کرده که از سال۹۰ به بعد، این نرخ بی‌سابقه است. فشار هزینه روی دوش اجاره‌نشین‌ها در سال جاری تحت تاثیر معادله‌ای با ۴متغیر، می‌تواند کاهش یابد، ثابت بماند یا تشدید شود؛ آینده قیمت مسکن یکی از این عوامل است. دو صاحب‌نظر، سناریوهای احتمالی بازار اجاره را شرح داده‌اند.

    ?????? ?????...
    شارژر جدید نرخ تورم
    دوشنبه, فروردين 18, 1404 by روابط عمومی انجمن

    استقراض از منابع بانک مرکزی برای ادامه حیات طرح «مسکن‌ ملی» کلید خورده، آن هم در شرایطی که «تبعات تورمی این مدل تامین‌مالی»، ۱۲سال پیش با تصویب خط‌اعتباری برای «مسکن‌ مهر»، در اقتصاد ایران ظاهر شد. اخیرا یک خط‌اعتباری ۷۴همتی برای ساخت‌وسازهای مسکن‌ دولتی به تصویب رسیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد، تامین مالی ساخت مسکن با پول بی‌ضابطه، علاوه بر «شارژ تورم عمومی» و در واقع، «افزایش فشار قیمت‌ همه کالاهای مصرفی خانوار»، ۴پیامد منفی دیگر به همراه دارد. در این بررسی ۶راهکار غیرتورمی برای تامین مالی بخش مسکن معرفی شده است.

    ?????? ?????...
    افزایش مشقی وام مسکن
    دوشنبه, فروردين 18, 1404 by روابط عمومی انجمن

    مبلغ وام خرید مسکن براساس طرح پیشنهادی یک بانک دولتی که سال۱۴۰۲ به سیاستگذار پولی ارائه کرده بود، به اندازه «قیمت یک مترمربع از آپارتمان» افزایش پیدا کرد. در آخرین روز کاری ۱۴۰۳، رقم وام مسکن در تهران از ۴۰۰ به ۵۰۰ میلیون تومان تبدیل شد. در شهرهای دیگر نیز دو سقف جداگانه در نظر گرفته شده؛ ضمن آنکه وام تعمیرات و ساخت نیز تغییر کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد، دو دلیل برای «افزایش مشقی» وام مسکن به جای «احیای واقعی قدرت از دست‌رفته آن»، مطرح است. وام‌های جدید ۶ ایراد دارند.

    ?????? ?????...
    پیش‌نویس ویرایش پنجم آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله منتشر شد
    دوشنبه, اسفند 27, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با انتشار پیش نویس ویرایش پنجم آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) برای اعلام نظر عمومی از صاحبنظران خواست تا در این زمینه اظهار نظر کنند.

    ?????? ?????...
    کاهش صدور پروانه‌های ساختمانی در کشور
    دوشنبه, اسفند 27, 1403 by روابط عمومی انجمن

    براساس آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، تعداد ۳۰ هزار و ۹۰ پروانه‌ی احداث ساختمان توسط شهرداری‌های کشور در پاییز ۱۴۰۳ صادرشده که نسبت به فصل گذشته ۶.۱ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۲۷.۲ درصد کاهش داشته است.     

    ?????? ?????...
    بررسی قیمت دلاری مسکن در سال ۱۴۰۳
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    نوسانات قیمت دلار همواره بر بازارهای مختلف از جمله بازار مسکن تاثیر گذاشته است. قیمت مسکن نیز همراه با دلار طی بازه‌های زمانی مختلف رشد کرده، با این حال روند قیمتی مسکن در سال جاری مسیر متفاوتی را طی کرده است. بررسی میانگین قیمت هر متر مسکن در ماه‌های مختلف و مقایسه آن با تغییرات نرخ ارز نشان می‌دهد بازار ملک از رشد دلار عقب مانده و قیمت دلاری مسکن در ماه‌های پایانی سال کاهشی بوده است. این به معنای کاهش شتاب رشد قیمت مسکن در برابر رشد سریع قیمت دلار است و خبر از شکست بازار مسکن در برابر بازار ارز می‌دهد و سیگنال افزایش قیمت مسکن را ارسال می‌کند.

     

    ?????? ?????...
    دولتمردان برای حل مشکل مسکن کم درآمدها چه می‌کنند؟
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    درحالی که چالش مسکن به یکی از اصلی ترین مسایل کلان کشور تبدیل شده، به نظر می رسد باید با مروری بر تجربه های موفق جهانی به این پرسش پاسخ داد که دیگر کشورها برای مهار این چالش؛ بخصوص برای اقشار کم درآمد چه کرده اند.

    ?????? ?????...
    نوسازی مسکن به سبک اروپایی
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سیاستگذار مسکن در فرانسه و انگلیس ۷ راهکار برای انجمادزدایی از املاک «بسیار قدیمی، فرسوده و رهاشده» به اجرا درآورده که شامل یکسری ابزارهای تنبیهی برای مالکان و تشویقی برای سرمایه‌گذاران است. تعداد املاک متروک در اروپا بسیار افزایش پیدا کرده و در مقابل، بحران «مسکن مورد نیاز برای دهک‌های کم‌درآمد» نیز به اوج رسیده است. خانه‌های بالای یک قرن ساخت که مالکان آنها را رها کرده‌اند، «متروک» تلقی می‌شوند. مالکان این املاک مشمول نرخ‌های چندبرابری مالیات‌ سالانه و فروش شده‌اند. دولت‌‌‌ و شهرداری در پایتخت‌‌‌های انگلیس و فرانسه برای کاهش تعداد «خانه‌‌‌های قدیمی رهاشده» در شهر از یک‌‌‌سو و افزایش «عرضه مسکن به بازار» از سوی دیگر از دو ابزار «مالیات و پروانه» بهره می‌‌‌برند.

     

    ?????? ?????...
    پیش‌بینی بازار مسکن در سال آینده
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    برخی از فعالان بازار مسکن معتقدند به دلایلی همچون رکود معاملات، کاهش بازده سرمایه و اثرپذیری منفی بازار مسکن از متغیرهای سیاسی، سال ۱۴۰۴ برای بازار ملک نمی‌تواند با رونق همراه باشد و دست کم در نیمه اول سال آینده انتظار رشد قابل توجه خرید و فروش‌ها و تورم سنگین این حوزه دور از ذهن است.

     

    ?????? ?????...
    ارزیابی اقتصادی بازآفرینی شهری؛ کدام استان‌ها در جذب منابع و اجرای پروژه‌ها موفق‌تر بودند؟
    دوشنبه, اسفند 20, 1403 by روابط عمومی انجمن

    عملکرد اقتصادی استان‌ها در برنامه بازآفرینی شهری با ارزیابی ۹ شاخص کلیدی مانند جذب اعتبارات، پیشرفت پروژه‌ها و کاهش بافت‌های فرسوده بررسی شد. نتایج نشان می‌دهد که استان‌های خراسان رضوی و هرمزگان با تحقق بیش از ۶۰ درصد شاخص‌ها در این زمینه موفق‌تر از دیگر استان‌ها بوده‌اند. برخی استان‌ها نیز با مشکلاتی در جذب منابع و اجرای پروژه‌ها روبرو هستند.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون آمار، اطلاعات، بررسی های فنی و صدور خدمات مهندسی
  
بایگانی اخبار
مثلث توسعه صنعتی‌سازی
چهارشنبه, بهمن 18, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، بر اساس طرح جامع مسکن، باید سالانه یک میلیون واحد مسکونی ساخته شود. برآورد آمار نشان می‌دهد تنها رکوردزنی تولید مسکن در سال ۱۳۹۲ رخ داده که برای ۸۰۹ هزار واحد مسکونی در کشور پروانه ساختمانی صادر شده است. پس از آن روند ساخت‌‌‌وساز نزولی شده، به طوری که تولید مسکن به ۳۵۰ تا ۴۰۰ هزار واحد رسیده است.

بنابراین حرکت در مسیر صنعتی‌سازی برای پاسخگویی به تقاضا و افزایش عرضه ضرورتی اجتناب‌‌‌ناپذیراست. صنعتی‌سازی نقش کلیدی در بالارفتن سرعت و کیفیت ساخت‌وساز دارد، مسیری که کشورهای مجاور و توسعه‌یافته طی کردند، اما در ایران کمتر از ۵ درصد اجرا شده است. اگرچه انبوه‌سازان در این زمینه بارها تجربه موفقی داشتند، اما سیاست‌گذاری‌های کوتاه‌مدت موجب شده بسیاری از شرکت‌ها ورشکسته شوند و یا عطایش را به لقایش ببخشند و سرمایه خود را روانه بازارهای دیگر کنند. 

از سوی دیگر در دولت‌های گذشته و حتی فعلی تفاوت قیمتی ناچیزی بین صنعتی‌سازی و سنتی‌سازی قائل بوده و هستند، این در حالی است که هزینه‌های صنعتی‌سازی بسیار بالا است و باید حمایت‌های مالی در این زمینه انجام شود. همچنین به کارگیری دانش و دسترسی به تکنولوژی دو ضلع دیگر صنعتی‌سازی هستند که نباید فراموش شود. دولت باید در نظر بگیرد که هم اکنون در کشورهای توسعه یافته نسل ششم ساختمان‌ها ساخته می‌شود، اما ایران در نسل سوم ساخت‌‌‌وساز جاخوش کرده و تداوم حرکت در این مسیر هر روز چالش کمبود عرضه مسکن را بزرگتر و غیرقابل حل خواهد کرد.
در ادامه  به بررسی چرایی عدم توسعه صنعتی‌سازی مسکن پرداخته ایم که در ادامه می‌خوانید.

 دلایل بی‌‌‌انگیزگی سازندگان برای صنعتی‌‌‌سازی
در همین زمینه رضا میرزاهدی، کارشناس بخش مسکن، گفت: انبوه‌سازان اگر تمایلی به صنعتی‌سازی ندارند، مربوط به نداشتن تخصص در زمینه ساخت‌وساز صنعتی نیست، بلکه ریشه در وضعیت حاد اقتصادی، کمبود نقدینگی و عدم دسترسی به تکنولوژی دارد. در حال حاضر مشکل مالی، چالش اصلی سازندگان به شمار می‌رود.

وی با اشاره به تجربه صنعت‌‌‌سازی مسکن در کشور بیان کرد: در زمان دولت احمدی‌نژاد بسیاری از شرکت‌ها از جمله کیسون در پرند به سمت صنعتی‌سازی حرکت کردند، اما متاسفانه با مدرن‌سازی اشتباه گرفتند، معیار دولت برای صنعتی‌سازی درست نیست چراکه فقط به اجرای یک سیستم فلزی اکتفا می‌کند، این در حالی است که شرط اصلی اجرای صنعتی‌سازی مدرنیزه‌سازی، بهره‌گیری از علم‌ و دانش و تامین بودجه است. متاسفانه ارزش صنعتی‌سازی در دولت‌های گذشته به قدری پایین آمد که آپارتمان سنتی‌ساز را متری ۳۰۰ هزار تومان و صنعتی‌ساز را متری ۳۵۰ هزار تومان قیمت‌گذاری کردند. در واقع علم دولت‌های گذشته نسبت به صنعتی‌سازی به حدی ضعیف بود که فقط ۵۰ هزار تومان تفاوت ریالی قائل شدند.

 دسترسی کشورهای مجاور به سه ضلع اصلی صنعتی‌سازی
وی تصریح کرد: در حال حاضر کشورهای مجاور و پیشرفته در بحث صنعتی‌سازی بسیار موفق هستند، چون سه ضلع اصلی تامین منابع مالی، تکنولوژی و علم و دانش را دارا بودند. برای مثال کشور چین در دوره کرونا یک بیمارستان یک هزار تختخوابه را ظرف مدت ۱۰ روز تاسیس کرد. بنابراین صنعتی‌سازی فقط اختلاف ناچیز قیمتی با سنتی‌سازی نیست، بلکه دنیایی از تخصص‌ها و مباحث علمی ‌است که جای بحث دارد. 
این استاد دانشگاه تاکید کرد: در حال حاضر انبوه‌سازان علاقه‌مند هستند در مسیر صنعتی‌سازی حرکت کنند، اما به شرطی که برای این صنعت ارزش قائل شوند. 

میرزاهدی گفت: برای صنعتی‌سازی اصولی  باید در کشورهای دیگر که این صنعت تولید و یا مونتاژ می‌کنند، دوره لازم را دید و سپس علم صنعتی‌سازی را با آیین‌نامه ۲۸۰۰ و مقررات ملی ساختمان و مباحث مختلف تطابق داد و در مرحله یک مدل ایجاد کرد، نه اینکه هر شیوه‌ای که در کشورهای چین، کره و ترکیه دیدید در ایران پیاده کنید، چرا که ضرایب و آیین‌‌‌نامه‌های کشورها با هم فرق دارد. 

 یک نسخه برای کل کشور جواب نمی‌‌‌دهد
وی تاکید کرد: صنعتی‌سازی در برخی مناطق کشورمان نه تنها ضرر دارد، بلکه یک عامل خطرناک در صنعت ساختمان به شمار می‌رود. وقتی در کشورمان دارای ۴ فصل با شرایط آب‌وهوایی مختلف در نقاط متفاوت هستیم، نمی‌توانیم یک نسخه صنعتی‌سازی در شمال، جنوب، غرب و شرق کشور اجرا کنیم، چراکه از لحاظ آب‌وهوایی متفاوت هستند. بنابراین باید در صنعتی‌سازی ضرایب آیین‌‌‌نامه‌ای و فنی‌ - مهندسی رعایت شود. مباحث مالی هم که جای خود دارد و باید انبوه‌سازان تامین شوند.

 نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعتی‌‌‌سازی
این کارشناس بخش مسکن در پاسخ به این سوال که شرکت‌های دانش‌بنیان چقدر می‌توانند در این زمینه کمک کنند، گفت: اقدامات شرکت‌های دانش‌بنیان در تمام زمینه‌ها موفقیت‌آمیز بوده، البته هستند شرکت‌هایی که فقط می‌خواهند از دولت وام بگیرند و خروجی مفیدی ندارند. اما به طور کلی مواردی را که در بالا گفته شد می‌توانند پیاده کنند. 

وی ادامه داد: بنابراین نسخه‌ای که ارائه می‌دهند در هر شهری متفاوت خواهد بود؛ به این معنی که صنعتی‌سازی کردستان با مناطق مرکزی کشور متفاوت است و باید از مصالح مختلف استفاده کرد. همچنین سیستم چوبی را نمی‌توان برای ماهشهر استفاده کرد، چرا که دمای  هوا به ۷۰ درجه می‌‌‌رسد و کوچک‌ترین سهل‌انگاری کل خانه را می‌سوزاند. بنابراین شرکت‌های دانش‌بنیان می‌توانند با تحقیق، تفسیر، آزمایش، آزمون و خطا و در مرحله آخر یک اصل را برای صنعتی‌سازی تعریف کنند.

 تحقق صنعتی‌سازی ۱۵ درصدی غیرممکن است
میرزاهدی در پاسخ به این سوال که آیا صنعتی‌سازی ۱۵ درصدی تا پایان برنامه هفتم توسعه محقق می‌شود، گفت: غیرممکن است اتفاق بیفتد چرا که در دولت‌های گذشته و فعلی به دنبال کار اجرا بودند و تفاوت بین صنعتی‌سازی و سنتی‌سازی تنها در لفظ و ظاهر بوده، این در حالی است که نیاز به فراهم کردن زیرساخت‌ها داریم. 

وی با طرح این پرسش که دولت برای صنعتی‌سازی چقدر سرمایه‌گذاری کرده که تا پایان برنامه هفتم ۱۵ درصد ساختمان‌ها صنعتی‌سازی شوند، اظهار داشت: به نظر من این وعده هم مانند سایر وعده‌ها غیرقابل تحقق است و فقط شعاری است که مسئولان سر داده‌اند. مثل ساخت ۴ میلیون مسکن که به طور قطع در حد شعار باقی خواهد ماند.

 تحریم مانع ورود تکنولوژی نیست
این استاد دانشگاه در پاسخ به این ‌سوال که آیا تحریم مانع ورود تکنولوژی صنعتی‌سازی است یا خیر، گفت: تکنولوژی صنعت ساختمان چندان ربطی به تحریم ندارد. ما بیشتر در زمینه موشک‌های بالستیک و انرژی هسته‌ای تحریم هستیم. بنابراین به راحتی می‌توانیم با کشورهای اطراف مثل چین، قزاقستان و ترکیه در این زمینه ارتباط برقرار کنیم و نیازی به ال سی، فاینانس و روابط قوی بانکی نیست.

منبع: روزنامه خانمان