مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آمار، اطلاعات، بررسی های فنی و صدور خدمات مهندسی»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    معادله اجاره در ۱۴۰۴
    سه شنبه, فروردين 19, 1404 by روابط عمومی انجمن

    مستاجرها نه فقط در تهران و یکسری از کلان‌شهرها بلکه در کل کشور، «سخت‌ترین سال» طی ۱۳سال گذشته را پشت‌سر گذاشتند. بررسی‌ها با استناد به آمار رسمی تورم اجاره مسکن حاکی است: سال۱۴۰۳ اجاره‌بها در کشور ۴۰.۳درصد افزایش پیدا کرده که از سال۹۰ به بعد، این نرخ بی‌سابقه است. فشار هزینه روی دوش اجاره‌نشین‌ها در سال جاری تحت تاثیر معادله‌ای با ۴متغیر، می‌تواند کاهش یابد، ثابت بماند یا تشدید شود؛ آینده قیمت مسکن یکی از این عوامل است. دو صاحب‌نظر، سناریوهای احتمالی بازار اجاره را شرح داده‌اند.

    ?????? ?????...
    شارژر جدید نرخ تورم
    دوشنبه, فروردين 18, 1404 by روابط عمومی انجمن

    استقراض از منابع بانک مرکزی برای ادامه حیات طرح «مسکن‌ ملی» کلید خورده، آن هم در شرایطی که «تبعات تورمی این مدل تامین‌مالی»، ۱۲سال پیش با تصویب خط‌اعتباری برای «مسکن‌ مهر»، در اقتصاد ایران ظاهر شد. اخیرا یک خط‌اعتباری ۷۴همتی برای ساخت‌وسازهای مسکن‌ دولتی به تصویب رسیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد، تامین مالی ساخت مسکن با پول بی‌ضابطه، علاوه بر «شارژ تورم عمومی» و در واقع، «افزایش فشار قیمت‌ همه کالاهای مصرفی خانوار»، ۴پیامد منفی دیگر به همراه دارد. در این بررسی ۶راهکار غیرتورمی برای تامین مالی بخش مسکن معرفی شده است.

    ?????? ?????...
    افزایش مشقی وام مسکن
    دوشنبه, فروردين 18, 1404 by روابط عمومی انجمن

    مبلغ وام خرید مسکن براساس طرح پیشنهادی یک بانک دولتی که سال۱۴۰۲ به سیاستگذار پولی ارائه کرده بود، به اندازه «قیمت یک مترمربع از آپارتمان» افزایش پیدا کرد. در آخرین روز کاری ۱۴۰۳، رقم وام مسکن در تهران از ۴۰۰ به ۵۰۰ میلیون تومان تبدیل شد. در شهرهای دیگر نیز دو سقف جداگانه در نظر گرفته شده؛ ضمن آنکه وام تعمیرات و ساخت نیز تغییر کرده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد، دو دلیل برای «افزایش مشقی» وام مسکن به جای «احیای واقعی قدرت از دست‌رفته آن»، مطرح است. وام‌های جدید ۶ ایراد دارند.

    ?????? ?????...
    پیش‌نویس ویرایش پنجم آیین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله منتشر شد
    دوشنبه, اسفند 27, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با انتشار پیش نویس ویرایش پنجم آیین نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰) برای اعلام نظر عمومی از صاحبنظران خواست تا در این زمینه اظهار نظر کنند.

    ?????? ?????...
    کاهش صدور پروانه‌های ساختمانی در کشور
    دوشنبه, اسفند 27, 1403 by روابط عمومی انجمن

    براساس آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، تعداد ۳۰ هزار و ۹۰ پروانه‌ی احداث ساختمان توسط شهرداری‌های کشور در پاییز ۱۴۰۳ صادرشده که نسبت به فصل گذشته ۶.۱ درصد و نسبت به فصل مشابه سال گذشته ۲۷.۲ درصد کاهش داشته است.     

    ?????? ?????...
    بررسی قیمت دلاری مسکن در سال ۱۴۰۳
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    نوسانات قیمت دلار همواره بر بازارهای مختلف از جمله بازار مسکن تاثیر گذاشته است. قیمت مسکن نیز همراه با دلار طی بازه‌های زمانی مختلف رشد کرده، با این حال روند قیمتی مسکن در سال جاری مسیر متفاوتی را طی کرده است. بررسی میانگین قیمت هر متر مسکن در ماه‌های مختلف و مقایسه آن با تغییرات نرخ ارز نشان می‌دهد بازار ملک از رشد دلار عقب مانده و قیمت دلاری مسکن در ماه‌های پایانی سال کاهشی بوده است. این به معنای کاهش شتاب رشد قیمت مسکن در برابر رشد سریع قیمت دلار است و خبر از شکست بازار مسکن در برابر بازار ارز می‌دهد و سیگنال افزایش قیمت مسکن را ارسال می‌کند.

     

    ?????? ?????...
    دولتمردان برای حل مشکل مسکن کم درآمدها چه می‌کنند؟
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    درحالی که چالش مسکن به یکی از اصلی ترین مسایل کلان کشور تبدیل شده، به نظر می رسد باید با مروری بر تجربه های موفق جهانی به این پرسش پاسخ داد که دیگر کشورها برای مهار این چالش؛ بخصوص برای اقشار کم درآمد چه کرده اند.

    ?????? ?????...
    نوسازی مسکن به سبک اروپایی
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سیاستگذار مسکن در فرانسه و انگلیس ۷ راهکار برای انجمادزدایی از املاک «بسیار قدیمی، فرسوده و رهاشده» به اجرا درآورده که شامل یکسری ابزارهای تنبیهی برای مالکان و تشویقی برای سرمایه‌گذاران است. تعداد املاک متروک در اروپا بسیار افزایش پیدا کرده و در مقابل، بحران «مسکن مورد نیاز برای دهک‌های کم‌درآمد» نیز به اوج رسیده است. خانه‌های بالای یک قرن ساخت که مالکان آنها را رها کرده‌اند، «متروک» تلقی می‌شوند. مالکان این املاک مشمول نرخ‌های چندبرابری مالیات‌ سالانه و فروش شده‌اند. دولت‌‌‌ و شهرداری در پایتخت‌‌‌های انگلیس و فرانسه برای کاهش تعداد «خانه‌‌‌های قدیمی رهاشده» در شهر از یک‌‌‌سو و افزایش «عرضه مسکن به بازار» از سوی دیگر از دو ابزار «مالیات و پروانه» بهره می‌‌‌برند.

     

    ?????? ?????...
    پیش‌بینی بازار مسکن در سال آینده
    سه شنبه, اسفند 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    برخی از فعالان بازار مسکن معتقدند به دلایلی همچون رکود معاملات، کاهش بازده سرمایه و اثرپذیری منفی بازار مسکن از متغیرهای سیاسی، سال ۱۴۰۴ برای بازار ملک نمی‌تواند با رونق همراه باشد و دست کم در نیمه اول سال آینده انتظار رشد قابل توجه خرید و فروش‌ها و تورم سنگین این حوزه دور از ذهن است.

     

    ?????? ?????...
    ارزیابی اقتصادی بازآفرینی شهری؛ کدام استان‌ها در جذب منابع و اجرای پروژه‌ها موفق‌تر بودند؟
    دوشنبه, اسفند 20, 1403 by روابط عمومی انجمن

    عملکرد اقتصادی استان‌ها در برنامه بازآفرینی شهری با ارزیابی ۹ شاخص کلیدی مانند جذب اعتبارات، پیشرفت پروژه‌ها و کاهش بافت‌های فرسوده بررسی شد. نتایج نشان می‌دهد که استان‌های خراسان رضوی و هرمزگان با تحقق بیش از ۶۰ درصد شاخص‌ها در این زمینه موفق‌تر از دیگر استان‌ها بوده‌اند. برخی استان‌ها نیز با مشکلاتی در جذب منابع و اجرای پروژه‌ها روبرو هستند.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون آمار، اطلاعات، بررسی های فنی و صدور خدمات مهندسی
  
بایگانی اخبار
رمزگشایی از رکود بازار مسکن
چهارشنبه, آبان 17, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابقط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، بازار مسکن از اواخر خرداد ماه در پی ثبات قیمت ارز به خواب زمستانی رفت و با گذشت چندین ماه همچنان در رکود به سر می‌برد. بر اساس داده‌های بانک مرکزی که پس از ۱۰ ماه منتشرشده قیمت مسکن در مهر ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل جهش ۷۴ درصدی را تجربه کرده است.

همچنین معاملات در هفت ماهه نخست امسال نسبت به مشابه سال قبل افت ۶۳ درصد داشته است. تجربه نشان می‌دهد در صورتی که رکود در بازار مسکن جاخوش کند و نسخه‌‌‌‌ای برای افزایش عرضه و قدرت خرید مردم تجویز نشود، آینده بازار مسکن، التهاب دوباره پس از رکود فعلی خواهد بود.

 باز هم تکرار یک اشتباه
بر اساس آنچه که کارشناسان ادعا می‌کنند، سیاست‌‌‌‌گذاری اقتصادی دولت‌ها در دوره‌های مختلف یکسان بوده و تغییری در آن دیده نمی‌شود. به طوری که برای جلوگیری از افزایش قیمت‌ها و تورم دست به کنترل دستوری بازارها می‌زنند و تبعات آن درنهایت گریبان‌گیر تولیدکننده و مصرف‌کننده نهایی خواهد بود. وضعیت امروز بازار مسکن، مشابه چند سال قبل در دولت روحانی و یا احمدی‌نژاد است که با ابزارهای مختلف، این بازار را به خواب اجباری بردند.

 آتش قیمت مسکن شعله‌‌‌‌ور می‌شود
بنابراین شکی نیست که طی چند سال آینده شعله‌های آتش قیمت، تمام وجود بازار مسکن را فرا بگیرد. دولت باید متوجه باشد از میان این شعله‌ها ققنوسی زاده نخواهد شد، بلکه موجب زایش هزاران دلال می‌شود که هر روز از سیاست‌های دستوری تغدیه می‌کنند. 

 رکود اجباری
در همین زمینه کسری امیری‌‌‌‌راد، رئیس هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان مرکزی گفت: در حال حاضر بازار مسکن دچار رکود است، نه رکود تورمی. این شرایط را هم دولت عمداً با ابزارهایی که در اختیار دارد، ایجاد کرده است تا از افزایش قیمت‌ها و تورم جلوگیری کند. غافل از اینکه پیاده کردن چنین سیاستی آسیب جدی به بخش خصوصی و مصرف کننده نهایی می‌زند که قابل جبران نخواهد بود. 
وی ادامه داد: همچنین چنین رویکردی گردش مالی و معاملات را کند می‌کند و طی سال‌های آینده منجر به انفجار قیمت خواهد شد. درواقع دولت کنترل تمام بازارها را در اختیار دارد. برای مثال کنترل نرخ دلار عالی است، اما نباید به گونه‌ای باشد که بازارهای دیگر صدمه ببینند. متاسفانه شاهد هستیم در هر دوره‌‌‌‌ای قیمت دلار به صورت مصنوعی ثابت نگه می‌دارند یا آنقدر افزایش یافته که مجبورند قیمت را کنترل کنند که نتیجه آن چندان فرقی نخواهد کرد. در کل سیاست قیمت‌گذاری دستوری اجرا شده که به تولید صدمه خواهد زد.

 ابزارهای دولت برای ایجاد رکود
وی در پاسخ به این سوال که دولت با چه ابزارهایی دست به ایجاد رکود در بازار مسکن زده است، گفت: رکودی که در بازار مسکن یا در تمام بازار‌ها با آن مواجه هستیم، توسط دولت ایجاد شده است. درواقع دولت با اهرم‌هایی نظیر تسهیلات بانکی و یا ثابت نگه‌داشتن قیمت ارز، نقدینگی را از سطح بازار جمع می‌کند و به این ترتیب قصد دارد تا از افزایش دوباره تورم جلوگیری کند. سیاستی که در دولت‌های مختلف به وضوح دیده شده است. برای مثال در زمان روحانی با تشویق‌های بانکی که در نظر گرفتند تمام پول‌ها در بانک‌ها جمع شد. بنابراین دولت می‌تواند گردش پول را به جریان بیندازد، اما نگران تشدید تورم است.

 دولت بازار را رها کند
امیری‌‌‌‌راد تصریح کرد: زمانی که قیمت فروش به طور مصنوعی کاهش یابد و یا ثابت بماند، انگیزهای برای ساخت‌‌‌‌وساز وجود نخواهد داشت یا سرعتش کند می‌شود.
 به این ترتیب با گذشت زمان شکاف بین عرضه و تقاضا بالا می‌رود که به تورم و افزایش قیمت دامن خواهد زد. در صورتی که اگر بازار را رها کنند تا بر اساس عرضه و تقاضا قیمت‌ها آرام آرام بالا برود، با التهاب بازار هم روبه‌‌‌‌رو نخواهیم شد.
وی با بیان اینکه رکودی که در حال حاضر شاهد آن هستیم نتیجه سیاستگذاری‌های غلط دولت است، گفت: در شرایط عادی بخش خصوصی سالانه توان تولید ۴۰۰ هزار واحد مسکونی را دارد، اما در شرایط رکود این رقم به ۲۰۰ هزار واحد مسکونی کاهش می‌یابد که طبیعتا این کاهش عرضه به تورم دامن خواهد زد.

 کنترل تورم به چه قیمتی؟
رئیس هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان مرکزی خاطر نشان کرد: در دولت‌های مختلف چه در زمان احمدی‌نژاد چه در زمان روحانی، در چهار سال اول بازار به شدت قفل می‌شد تا بتوانند تورم را کنترل کنند. اظهارات مظاهری، رئیس بانک مرکزی دوره احمدی‌نژاد، مهر تاییدی بر پیاده‌‌‌‌سازی این سیاست است. چرا که وی گفته بود «بانک مرکزی را سه قفله کردند و کلیدش را دور انداختند تا گردش پول به جریان نیفتد.» با اینکه دولت‌ها موفق شدند طی چهار سال اول تورم را کنترل کنند، اما سرانجام در طی چهار سال دوم فنر جمع شده قیمت در بازارهای مختلف رها شده و با انفجار قیمت‌ها مواجه شده‌‌‌‌ایم.
این کارشناس مسکن اذعان کرد: درواقع دولت با ابزارهایی که در اختیار دارد، سرعت گردش مالی را کاهش می‌دهد. در حال حاضر بازار خودرو، طلا و یا مسکن با کاهش نقدینگی مواجه هستند. سرعت گردش پول در برخی کشورها نسبت به نقدینگی ۲۷ برابر است، یعنی هر پولی سالانه ۲۷ بار در دست مردم و شرکت‌های مختلف جابه جا می‌شود. این در حالی است که در ایران دو تا سه بار یا کمتر جابه جا می‌شود.

 بازار در این دولت هم قفل شد
امیری‌‌‌‌راد تاکید کرد: رکودی که با آن مواجه هستیم، میراث دولت‌های قبل نیست، بلکه همه دولتمردان این رویکرد را پیاده کردند و جالب است که دولت‌ها خط سیر سیاسی‌‌‌‌شان فرق می‌کند، اما در مسائل اقتصادی هیچ کدام نتوانستد داروی این درد را پیدا کنند. 
شاهد بودیم در زمان دولت احمدی‌‌‌‌نژاد و روحانی بازار ارز چند سال قفل شد که فاجعه پیش آمد. در دولت فعلی طی دو سال گذشته با این سیاست مواجه نبودیم، به تازگی شروع به قفل بازار و ثابت نگه‌داشتن قیمت‌ها کرده‌‌‌‌اند، اما باید دولت در نظر بگیرد هرچقدر زمان رکود طولانی‌‌‌‌تر شود، پس از رهاشدگی فنر قیمت‌ها با مصائب بیشتری مواجه خواهیم شد که تاوانش را مردم عادی خواهند داد، چرا که قدرت خرید به شدت کاهش می‌یابد.

 در انتظار اجرای اقتصاد آزاد
وی در پاسخ به این سوال که آیا پیاده‌سازی اقتصاد آزاد می‌تواند چالش‌ها و مشکلاتی را که با آن دست‌‌‌‌وپنجه نرم می‌کنیم، رفع کند، گفت: اگرچه اقتصاد آزاد خالی از عیب نیست، اما وقتی مدل‌های مختلف اقتصادی را بررسی می‌کنیم، بهترین نسخه به شمار می‌رود. در حال حاضر مدل اقتصاد کشور مشخص نیست که دولتی است یا خصوصی. حتی شاهد بودیم دولت در بازار ساخت‌‌‌‌وساز هم مداخله کرد. 
برای مثال وقتی دولت در شهر کوچکی مثل خمین دست به ساخت‌‌‌‌وساز پنج هزار واحد مسکونی می‌زند، مسلم است که بخش خصوصی هیچوقت فعال نخواهد شد. چرا که با ساخت پنج هزار واحد مسکونی بازار اشباع شده و این بخش به سراغ فعالیت دیگری می‌رود.
رئیس هیئت مدیره انجمن انبوه‌سازان استان مرکزی اظهار کرد: سیاست‌های دولت همواره ناپایدار بوده و با تصمیمات ناگهانی بخش خصوصی را سردرگم کرده است. به طوری که برخی فعالیت‌ها را در بخش‌های مختلف آغاز می‌کند و در نیمه راه به حال خود رها می‌شود. در طرح نهضت ملی، ابتدا پروژه را به بنیاد مسکن و ستاد اجرایی امام (ره) تحویل دادند، اما آنها در اجرا عملکرد ضعیفی داشتند. در حال حاضر آقای بذرپاش این پروژه را به انبوه‌سازان سپرده است. به این ترتیب وزارت راه و شهرسازی سیاست‌گذاری می‌کند و انبوه‌ساز می‌سازد.
این فعال ساختمانی با تاکید بر اینکه دولت مانند سایر کشورهای توسعه‌یافته باید سیاست‌‌‌‌گذاری کند، گفت: در حال حاضر دولت یک روز در نقش کارفرما ظاهر می‌‌‌‌شود و روز دیگر نقش پیمانکار را بازی می‌کند. یک روز شاهد چاپ پول هستیم، روز بعد دولت برای کسری بودجه دلار را گران می‌کند. متاسفانه نه بانک‌های کشور، نظام کارآمدی دارند، نه دولت سیاست‌گذاری درستی را پیاده می‌کند و نه بخش خصوصی توانسته به بلوغ برسد.

منبع: روزنامه خانمان