مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    سکته کامل ساخت‌وساز
    2 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    در واقع شهر تهران و کل کشور با رکود سنگین و متوالی در بخش ساخت مسکن مواجه هستند. در صورتی که رکود بخش ساخت مسکن طی 5ماه ابتدایی امسال به ماه‌های آتی  سال جاری نیز سرایت کند؛ امسال دهمین سالی است که ساخت مسکن در کشور با رکود مواجه می‌شود.

    ?????? ?????...
    بورس به کمک بخش مسکن می‌آید؟
    2 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    با توجه به مشکل کمبود منابع طرح نهضت ملی مسکن و عدم همراهی بانک‌ها در این زمینه دولت چهاردهم در نظر دارد از ظرفیت بازار سرمایه برای تکمیل پروژه‌ها استفاده کند.

     

    ?????? ?????...
    ۱۷ بانک نهضت ملی مسکن را تحریم کردند
    2 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    درحالی قانون جهش تولید مسکن بانک‌ها را مکلف کرده است که حداقل ۲۰درصد از کل تسهیلات خود را به نهضت ملی مسکن اختصاص دهند، که تازه‌ترین آمار از عملکرد نظام بانکی در این بخش نشان می‌دهد سهم ۱۷ بانک از پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن همچنان صفر است.

    ?????? ?????...
    کوچک‌سازی؛ موتور متحرکه سوداگری در بازار مسکن
    2 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    درحالی برخی از کارشناسان مسکن، کوچک‌سازی را راهی برای برون‌رفت این بازار از بحران می‌دانند که بررسی‌ها نشان می‌دهد، کوچک‌سازی هیج تاثیری در خانه‌دار کردن مردم ندارد و صرفا زمینه را برای افزایش تقاضای سرمایه‌ای و ایجاد سوداگری در این بازار فراهم می‌کند.

    ?????? ?????...
    مسکن‌ملی متوقف شد؟
    چهارشنبه, شهريور 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دستگاه پایش «مسکن‌سازی دولتی» از توقف ‌کار حکایت دارد. کارنامه پرداخت وام ساخت به مسکن‌ملی به‌عنوان تنها تابلوی رسمی در دسترس برای رصد روند احداث خانه‌های دولتی‌ساز نشان می‌دهد، تیر ماه امسال تنها ۱۰۰میلیارد تومان به سازنده‌های حدود ۴۰۰هزار واحد مسکونی پرداخت شد؛ هر خانه، ۲۵۰ هزار تومان. این در حالی است که طی دو سال گذشته، ماهانه متوسط بالای ۲۴۰۰میلیارد تومان تسهیلات به پروژه‌ها پرداخت شده بود. بررسی‌ها از پشت‌صحنه برخورد خانه‌سازی دولتی به در بسته بانک‌ها مشخص می‌کند، «ته‌نشینی» منابع و تطویل تغییرات در دولت، عامل این تعلیق است.

     

    ?????? ?????...
    انتظارات مرزی فعالان صنعت ساختمان
    سه شنبه, شهريور 20, 1403 by روابط عمومی انجمن

    انتشار داده شامخ صنعت ساختمان برای مرداد ماه اگرچه موید استمرار رکود در بخش ساختمان‌‌‌سازی بود؛ اما کاهش این رکود، گمانه‌‌‌زنی‌‌‌هایی را نسبت به بهبود وضعیت در میان‌مدت و بلندمدت ایجاد کرد.

    ?????? ?????...
    ۶ باگ مسکن‌دولتی
    سه شنبه, شهريور 06, 1403 by روابط عمومی انجمن

    خانه‌ندارهای سه دهک اول برای رسیدن به «مسکن دولتی» باید بهای سنگین پرداخت کنند؛ به‌طوری که دهک اول ۱.۶برابر درآمد سالانه‌ خود را باید بابت قسط وام بپردازد. هزینه مستاجری اما کمتر از این رقم است. یک پژوهش رسمی درباره «ریزش ۸۵درصد متقاضیان مسکن‌ملی» و غلبه مالکان بر مستاجرها در طرح، ۶ اشکال را شناسایی کرد.

    ?????? ?????...
    مولد جدید تورم اجاره
    دوشنبه, شهريور 05, 1403 by روابط عمومی انجمن

    ماه گذشته خبری از «جهش قیمت مسکن» و «اوج‌گیری تورم عمومی» به‌عنوان عاملان اصلی «تحریک نرخ رشد اجاره‌بها» نبود، ضمن آنکه روند این دو در ماه‌های قبل نیز کاهشی بود. با این حال، اجاره‌بها در مرداد «بیشترین رشد ماهانه از ابتدای۱۴۰۳» را تجربه کرد؛ ۳.۲درصد. بررسی‌ها از التهاب تازه در بازار اجاره‌ حاکی است «دستپخت سیاستگذار در قالب سقف دولتی اجاره‌بها» نیروی مولد جدید تورم اجاره شده است. موجرها مکلفند اجاره‌بها را حداکثر ۲۵درصد نسبت به پارسال افزایش دهند و این تصمیم روی «سطح شکننده عرضه» اثر منفی گذاشته است

    ?????? ?????...
    نبود تمکن مالی؛ اصلی‌ترین دلیل شکست طرح‌های حمایتی مسکن
    دوشنبه, شهريور 05, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌های مجلس به‌تازگی گزارشی از ارزیابی و آسیب‌شناسی فرایند پالایش و غربالگری متقاضیان در پروژه‌های تامین مسکن حمایتی منتشر کرده است. در این گزارش ذکر شده فرایند غربالگری و نداشتن استطاعت کافی از سوی متقاضیان از اصلی‌ترین عوامل شکست پروژه‌های مسکن دولتی طی سال‌های اخیر بوده است.

     

    ?????? ?????...
    تورم مسکن به ۴۱ درصد رسید
    شنبه, شهريور 03, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف کننده مرداد ماه 1403 را در دوم شهریور ماه منتشر کرد. بر این اساس مسکن در بازه ماهانه تورمی بالغ بر 3.1 درصد پیدا کرده و اجاره‌بها نیز افزایشی برابر با 3.2 درصد داشته است.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی
  
بایگانی اخبار
رویای ساماندهی بازار اجاره
پنجشنبه, خرداد 10, 1403 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، از آنجایی که سهم مسکن در سبد معیشت خانوار به ۷۰ درصد رسیده و چالش‌های فراوانی نظیر کارتن‌خوابی، پشت‌بام خوابی و حاشیه‌نشینی را به دنبال داشته است، قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره‌بها در دولت سیزدهم به تصویب رسید. بر این اساس تمامی قراردادها اعم از اجاره و خریدوفروش باید در سامانه ثبت شوند. همچنین در استان‌هایی که نرخ تورم عمومی بیش از ۳۰ درصد باشد، شورای عالی مسکن مکلف به تعیین سقف اجاره‌بها خواهد شد. 
علاوه بر این، در یکی از تبصره‌ها نیز آمده است اگر موجری سقف افزایش اجاره‌بها را رعایت نکند، مستاجر با گذشت ۵ سال می‌تواند برای دریافت مابه‌التفاوت شکایت کند. همچنین موجر مشمول مالیات خواهد شد که البته مشوق‌هایی هم برای معافیت در نظر گرفتند. 
این نخستین ‌بار نیست که مقرر شده اجاره‌بها دستوری تعیین شود، بلکه در سال ۹۹ هم سقف افزایش ۲۵ درصدی برای اجاره‌بها را تعیین کردند که البته به سرانجام نرسید و موفقیت‌آمیز نبود. 
تعیین دستوری نرخ اجاره همواره مخالفان و موافقان بسیاری دارد. عده‌ای معتقدند دخالت دستوری دولت به التهاب بازار اجاره دامن خواهد زد. گروه دیگر می‌گویند در این شرایط فقط تعیین قیمت از سوی دولت می‌تواند بازار اجاره را کنترل کند. در این میان برخی هم بر این باور هستند که این قانون هم مانند قوانین دیگر روی کاغذ خواهد ماند و به اجرا نخواهد رسید.
روزنامه «خانمان» در شماره امروز به بررسی کنترل دستوری اجاره‌بها پرداخته است که در ادامه می‌خوانید.

 اثر معکوس یک سیاست اشتباه
در همین زمینه محمود اولاد، کارشناس بازار مسکن گفت: بارها تکرار کردیم تعیین نرخ اجاره به صورت دستوری راهگشا نیست. همانطور که شاهد بودیم، طی چند سال گذشته تصمیم به تعیین سقف برای اجاره‌بها گرفتند که نه تنها عملیاتی نشد، بلکه در پایان سال اجاره‌بها ۶۰ درصد افزایش یافت. بنابراین این‌ سیاست اثر معکوس خواهد داشت. به طوری که عرضه‌کنندگان از اجاره مسکن منصرف خواهند شد و ترجیح می‌دهند واحد مسکونی‌شان خالی باشد. 
وی تاکید کرد: چنین رویکردی کاهش عرضه و افزایش تقاضا را به دنبال دارد و درنهایت با انفجار قیمت‌ها در بازار اجاره مواجه خواهیم شد. چراکه دولت هیچ‌وقت نتوانسته به صورت دستوری بازاری را کنترل کند.

 راه‌های فرار از قانون
اولاد تصریح کرد: در صورتی که این قانون اجرایی شود، راه‌های گریز فراوانی دارد؛ چراکه موجر و مستاجر به راحتی می‌توانند در قرارداد، یک نرخ صوری برای رهن و اجاره تعیین کنند، اما در عمل اجاره‌بها بالاتر باشد. یا اینکه موجر برخی هزینه‌ها را به مستاجر تحمیل کند. 

 دولت و شهرداری ملکی ندارند
این کارشناس بازار مسکن اظهارکرد: اگر واحدهای مسکونی در دست دولت و یا شهرداری بود، اجرای چنین قانونی امکان‌پذیر و کارساز بود؛ به طوری ‌که نرخ اجاره در بازار کاهش می‌یافت، اما وقتی دولت ملکی ندارد، نمی‌تواند قیمت‌ها را کنترل کند.

 مالیات از جیب موجر پرداخت نمی‌شود
وی در پاسخ به این سوال که آیا اخذ مالیات از اجاره‌بها کارساز خواهد بود یا خیر، گفت: اگر چنین‌ سیاستی پیاده شود، موجر هیچ‌وقت از جیب خود پرداخت نخواهد کرد، بلکه بر دوش مستاجر خواهد افتاد. به طوری که در ابتدا توافق خواهد شد تا در صورتی که اجاره‌بها مشمول مالیات شد، باید مستاجر پرداخت کند. در این شرایط که با کمبود عرضه مواجه هستیم، مستاجر حاضر است تمام شرط‌های موجر را بپذیرد، حتی اگر ناعادلانه باشد. البته دولت مشوق‌هایی برای کاهش و معافیت از مالیات برای موجر در نظر گرفته است که این مشوق‌ها باید در شرایطی اعمال شود که موجر اجاره دهد، نه اینکه از جیب مستاجر پرداخت شود.
اولاد گفت: حتی اگر مالیات را هم موجر پرداخت کند، در نظر گرفتن مشوق بی‌فایده است. فرض کنید طی دو تا سه سال تورم ۸۰ درصد افزایش می‌یابد و موجر ۲ سال باید قرارداد را تمدید کند تا مشمول کاهش یا معافیت مالیاتی شود. با افزایش افسارگسیخته تورم مسلما ترجیح می‌دهد که مالیات را پرداخت کند.

 قیمت‌‌گذاری دستوری پاسخگو نیست
همچنین هادی حق‌‌شناس، کارشناس مسائل اقتصادی گفت: نرخ دستوری اجاره‌بها کارآمد نخواهد بود، چون طی سال‌های گذشته شاهد بودیم تعیین سقف برای اجاره‌بها به سرانجام نرسید. از سوی دیگر وقتی دولت توانایی ندارد برای کالاهای اساسی نرخ دوم را تعیین کند، چطور قصد دارد برای مالکان مسکن که میلیون‌ها نفر هستند، نرخ اجاره تعیین کند.

 موجر باید مالیات دهد
وی تصریح کرد: براساس قانون هر درآمدی که از کف بگذرد، مشمول مالیات می‌شود. بنابراین جای تعجب ندارد که موجران هم باید مالیات پرداخت کنند. از آنجایی که دولت در اخذ مالیات از خانه‌های خالی موفق نبود، به نفعش است از موجران مالیات بگیرد که به نظر می‌رسد موفقیت‌آمیز خواهد بود.
این کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این سوال که آیا اخذ مالیات از اجاره‌‌بها موجب تشدید التهاب بازار نخواهد شد، گفت: کسانی که دارایی دارند و دارایی‌شان مولد است، مابه‌‌ازای مولد بودن باید مالیات بپردازند، اما تردیدی نیست که هر کالایی مشمول مالیات شده، درنهایت مصرف‌کننده نهایی هزینه آن را پرداخت کرده است. به این معنی که مالیات از جیب مستاجر پرداخت خواهد شد. 

 اگر تورم نبود...
حق‌شناس به علت عدم پذیرش و مقاومت در برابر پرداخت مالیات اشاره کرد و گفت: از آنجایی که سایه تورم بر اقتصاد ایران سنگینی می‌کند، اخذ مالیات غیرطبیعی به نظر می‌رسد. در صورتی که اگر مشکل تورم کشور رفع شود، مالیات‌ستانی دولت از درآمد معقول‌تر خواهد بود.

 ابهام در مصارف مالیاتی
وی در پاسخ به این سوال که چرا مصارف مالیاتی شفاف‌سازی نمی‌شود، گفت: شاهد هستیم در تمام کشورهای توسعه‌یافته، اخذ مالیات به معنی منبع درآمد دولت نیست، بلکه فلسفه اخذ مالیات توجیه بنگاه‌های اقتصادی است که چه کالایی تولید کنند. در واقع دولت با ابزار مالیات تولیدکننده را مجبور می‌کند تا کالاهای مورد نیاز را تولید کند. 
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر اگر در دنیا مالیات اخذ می‌شود، مصارف آن هم شفاف‌سازی می‌شود. در ایران با توجه به اینکه اتکای دولت به نفت و اوراق بهادار و استقراض از بانک‌‌ها است، درنتیجه سیاست مالیاتی نقص‌هایی دارد و مشخص نیست کجا صرف می‌شود.

منبع: خانمان