مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    مسکن‌ملی متوقف شد؟
    چهارشنبه, شهريور 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دستگاه پایش «مسکن‌سازی دولتی» از توقف ‌کار حکایت دارد. کارنامه پرداخت وام ساخت به مسکن‌ملی به‌عنوان تنها تابلوی رسمی در دسترس برای رصد روند احداث خانه‌های دولتی‌ساز نشان می‌دهد، تیر ماه امسال تنها ۱۰۰میلیارد تومان به سازنده‌های حدود ۴۰۰هزار واحد مسکونی پرداخت شد؛ هر خانه، ۲۵۰ هزار تومان. این در حالی است که طی دو سال گذشته، ماهانه متوسط بالای ۲۴۰۰میلیارد تومان تسهیلات به پروژه‌ها پرداخت شده بود. بررسی‌ها از پشت‌صحنه برخورد خانه‌سازی دولتی به در بسته بانک‌ها مشخص می‌کند، «ته‌نشینی» منابع و تطویل تغییرات در دولت، عامل این تعلیق است.

     

    ?????? ?????...
    انتظارات مرزی فعالان صنعت ساختمان
    سه شنبه, شهريور 20, 1403 by روابط عمومی انجمن

    انتشار داده شامخ صنعت ساختمان برای مرداد ماه اگرچه موید استمرار رکود در بخش ساختمان‌‌‌سازی بود؛ اما کاهش این رکود، گمانه‌‌‌زنی‌‌‌هایی را نسبت به بهبود وضعیت در میان‌مدت و بلندمدت ایجاد کرد.

    ?????? ?????...
    ۶ باگ مسکن‌دولتی
    سه شنبه, شهريور 06, 1403 by روابط عمومی انجمن

    خانه‌ندارهای سه دهک اول برای رسیدن به «مسکن دولتی» باید بهای سنگین پرداخت کنند؛ به‌طوری که دهک اول ۱.۶برابر درآمد سالانه‌ خود را باید بابت قسط وام بپردازد. هزینه مستاجری اما کمتر از این رقم است. یک پژوهش رسمی درباره «ریزش ۸۵درصد متقاضیان مسکن‌ملی» و غلبه مالکان بر مستاجرها در طرح، ۶ اشکال را شناسایی کرد.

    ?????? ?????...
    مولد جدید تورم اجاره
    دوشنبه, شهريور 05, 1403 by روابط عمومی انجمن

    ماه گذشته خبری از «جهش قیمت مسکن» و «اوج‌گیری تورم عمومی» به‌عنوان عاملان اصلی «تحریک نرخ رشد اجاره‌بها» نبود، ضمن آنکه روند این دو در ماه‌های قبل نیز کاهشی بود. با این حال، اجاره‌بها در مرداد «بیشترین رشد ماهانه از ابتدای۱۴۰۳» را تجربه کرد؛ ۳.۲درصد. بررسی‌ها از التهاب تازه در بازار اجاره‌ حاکی است «دستپخت سیاستگذار در قالب سقف دولتی اجاره‌بها» نیروی مولد جدید تورم اجاره شده است. موجرها مکلفند اجاره‌بها را حداکثر ۲۵درصد نسبت به پارسال افزایش دهند و این تصمیم روی «سطح شکننده عرضه» اثر منفی گذاشته است

    ?????? ?????...
    نبود تمکن مالی؛ اصلی‌ترین دلیل شکست طرح‌های حمایتی مسکن
    دوشنبه, شهريور 05, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌های مجلس به‌تازگی گزارشی از ارزیابی و آسیب‌شناسی فرایند پالایش و غربالگری متقاضیان در پروژه‌های تامین مسکن حمایتی منتشر کرده است. در این گزارش ذکر شده فرایند غربالگری و نداشتن استطاعت کافی از سوی متقاضیان از اصلی‌ترین عوامل شکست پروژه‌های مسکن دولتی طی سال‌های اخیر بوده است.

     

    ?????? ?????...
    تورم مسکن به ۴۱ درصد رسید
    شنبه, شهريور 03, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف کننده مرداد ماه 1403 را در دوم شهریور ماه منتشر کرد. بر این اساس مسکن در بازه ماهانه تورمی بالغ بر 3.1 درصد پیدا کرده و اجاره‌بها نیز افزایشی برابر با 3.2 درصد داشته است.

    ?????? ?????...
    جغرافیای رکود تورمی مسکن
    چهارشنبه, مرداد 31, 1403 by روابط عمومی انجمن

    نبض سرمایه‌گذاری ساختمانی در استان‌ها به جهش سراسری قیمت مسکن، واکنش‌های متفاوت نشان داد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از میزان تورم مسکن و افت تیراژ تولید مسکن در ۳۱استان در بازه زمانی ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۲ حاکی است، سهم تهران در بازار ساخت‌وساز نصف شده و در برخی استان‌های دارای کلان‌شهر یک تا ۲واحد درصد کاهش یافته است.

    ?????? ?????...
    تداوم ریاست مهندس جمشید برزگر در کانون سراسری انبوه سازان مسکن و ساختمان ایران
    سه شنبه, مرداد 30, 1403 by روابط عمومی انجمن

    در این جلسه، انتخابات هیات رئیسه کانون سراسری انبوه سازان ایران برگزار شد که تداوم ریاست مهندس جمشید برزگر در این کانون را به همراه داشت و مهندس برزگر توانست مجددا به سمت ریاست کانون انتخاب شود. 

    ?????? ?????...
    ملزم به اجرای قانون سامان‌دهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن هستیم
    سه شنبه, مرداد 30, 1403 by روابط عمومی انجمن

    وزیر ییشنهادی راه و شهرسازی در صحن علنی مجلس گفت: خود را ملزم و موظف به اجرای تکالیف تعیین شده در قوانین می دانم و با حمایت نمایندگان و مجموعه متخصصان دغدغه‌مند، سازندگان انجمن‌های صنفی و صنعتی در صنعتی‌سازی مسکن و جامعه فرهیخته شهرسازان و معماران کشور گامی مهم برای تحقق خواسته به حق مردم که همانا بهره‌مندی از مسکن آسایش‌بخش و مناسب شأن و حریم خانواده ایرانی اسلامی است، برمی‌داریم.

     

    ?????? ?????...
    فرود تورم تولید مسکن؟
    يکشنبه, مرداد 28, 1403 by روابط عمومی انجمن

    تورم نقطه‌‌‌ای ساخت مسکن در کشور در بهار امسال نسبت به فصل قبل کاهش داشت و برابر ۲۲.۷‌درصد اعلام شد؛ این در حالی بود که تورم نقطه‌‌‌ای ساخت مسکن برای فصل زمستان برابر ۲۳.۸‌درصد بود و به این ترتیب داده‌‌‌های مرکز آمار از شاخص قیمت نهاده‌‌‌های ساختمانی شهر تهران از کاهش تورم ساخت مسکن حکایت دارد. با وجود این زمانی می‌توان از این کاهش تورم ساخت مسکن ابراز خرسندی کرد و از آن به عنوان فرود تورم در بخش مسکن یاد کرد که تورم نقطه‌‌‌ای ساخت به کمتر از ۲۰‌درصد رسیده باشد. در چنین شرایطی حاشیه سود برای سازندگان بهبود پیدا می‌کند و استمرار این بهبود حاشیه سود در میان و بلند مدت به رونق فعالیت ساخت‌‌‌وساز می‌انجامد.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی
  
بایگانی اخبار
سایه جدایی بالای‏‌سر نامزد «راه‏‌وشهرسازی»
دوشنبه, مرداد 22, 1403 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، روز گذشته فرزانه صادق به‌‌عنوان گزینه نهایی مطرح برای تصدی پست وزارت راه و شهرسازی از سوی مسعود پزشکیان برای اخذ رای اعتماد از نمایندگان به مجلس شورای اسلامی معرفی شد.«دنیای‌اقتصاد» در گفت‌‌وگو با سه تن از نمایندگان کمیسیون عمران مجلس، نظر این افراد در خصوص گزینه پیشنهادی را جویا شد. با توجه به آنکه کمیسیون عمران مجلس بخش تخصصی مرتبط با وزارت راه و شهرسازی است، نظر اعضای این کمیسیون می‌تواند بر نظر نهایی سایر نمایندگان مجلس در تایید یا رد صلاحیت فرزانه صادق به‌‌عنوان وزیر مسکن موثر باشد.

محمدرضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران، سید جمال موسوی دبیر عمران مجلس شورای اسلامی و علی نوروزی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اظهارنظر دقیق در خصوص صلاحیت خانم صادق را به اعلام برنامه‌‌های وی در کمیسیون مجلس منوط کرده، اما در صحبت‌‌های خود به ضرورت وجود برنامه از سوی ایشان برای طرح نهضت ملی مسکن و همچنین پایبندی وی به قانون جهش تولید مسکن و قانون ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجاره‌بها تاکید داشتند. این نمایندگان در سخنان خود به استمرار پیگیری طرح جداسازی وزارت راه و شهرسازی پس از انتخاب وزیر تاکید ویژه داشته و گفتند: این طرح از سوی مجلس و کمیسیون عمران مطرح شد و با توجه به درخواست رئیس‌‌جمهور منتخب و همکاری مجلس با وی، فعلا پیگیری آن به تعویق افتاده است. اما از آنجا که نمایندگان و در راس آن کمیسیون عمران درصدد است تا این طرح را پس از بررسی تایید صلاحیت کابینه دولت چهاردهم مجدد مطرح کند، لازم است تا وزیر پیشنهادی نیز با اجرای آن موافق باشد.

در واقع این موافقت رایی مثبت برای این فرد در احراز صلاحیت شمرده می‌شود. محمدرضا رضایی کوچی رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفت‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» نسبت به عدم‌مشورت رئیس‌‌جمهور در تعیین گزینه نهایی وزارتخانه‌‌ها با کمیسیون‌‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی انتقاد کرد و گفت: رئیس‌‌جمهورهای پیشین، پس از بررسی گزینه‌‌های مدنظر برای تصدی پست هر وزارتخانه‌‌ای، اسامی چند گزینه نهایی را با نمایندگان کمیسیون‌‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی مطرح کرده و در تعیین فرد نهایی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی مشورت می‌‌گرفتند. به‌رغم آنکه گفته می‌شود فرد منتخب برای تصدی پست مدیریت هر وزارتخانه در کارگروه‌‌های تعیین وزرا و پس از بررسی‌‌های متعدد انتخاب شده، اما در انتخاب گزینه برتر، مشورتی با نمایندگان مجلس و اعضای کمیسیون‌‌های تخصصی نشده است.

این در حالی است که برای پیشبرد هر چه بهتر تمامی امور لازم است که وزیر یک وزارتخانه با اعضای کمیسیون مربوطه در مجلس شورای اسلامی با یکدیگر ارتباط نزدیک داشته باشند. رضایی کوچی در ادامه به لزوم موافقت وزیر پیشنهادی با تفکیک وزارتخانه‌‌ها اشاره کرد و گفت: وزارت راه‌‌ و شهرسازی وزارتخانه‌‌ای عریض و طویل است؛ گستره فعالیت در این وزارتخانه و اهمیت حوزه‌‌های در اختیار باعث شده تا جداسازی بخش مسکن از حوزه راه ضروری باشد. البته پس از تعیین وزیر، کار برای جداسازی دشوار می‌شود؛ چرا که وزیر انتخابی تمایل دارد که حوزه بزرگ‌تری را تحت اختیار داشته باشد.  وی افزود: آقای بذرپاش وزیر فعلی راه و شهرسازی نیز تا زمانی که تصدی این وزارتخانه را بر عهده داشت با تفکیک آن مخالف بود؛ اما در روزهای پایانی حضور خود در این وزارتخانه با پایان دوره دولت سیزدهم به موافقان این طرح پیوست.

رضایی کوچی گفت: در حالی که مجلس درصدد بررسی طرح جداسازی وزارت راه و شهرسازی بود، رئیس‌‌ دولت چهاردهم از رئیس مجلس خواست تا تصمیم‌گیری در این زمینه را به تعویق بیندازند؛ اگرچه رئیس‌‌جمهور به لحاظ قانونی اختیاری در این زمینه نداشت، اما رئیس مجلس در راستای همکاری نمایندگان با رئیس‌‌جمهور جدید این درخواست را پذیرفت.  رئیس کمیسیون عمران مجلس گفت: جداسازی وزارت راه و شهرسازی در زمان انتقال دولت، فرصتی استثنایی برای اجرای این طرح بود که متاسفانه از دست رفت، طبیعتا پس از انتخاب وزیر جدید باید منتظر مخالفت با این جداسازی باشیم. با وجود این تاکید می‌‌کنیم که کمیسیون عمران در بررسی صلاحیت وزیر مدنظر موافقت فرد پیشنهادی با طرح جداسازی را مدنظر قرار می‌دهد.

رضایی کوچی گفت: بسیاری از دست‌اندرکاران انتخاب وزیر راه و شهرسازی نیز با تفکیک این وزارتخانه موافق بودند؛ عمده کارشناسان و نمایندگان مجلس نیز با این تفکیک موافق هستند و بنابراین امیدواریم این طرح در دولت چهاردهم پیگیری شود. جنس مسکن و بخش حمل‌‌ونقل متفاوت است. علی نوروزی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، در گفت‌‌و‌‌گو با «دنیای‌اقتصاد» در خصوص گزینه پیشنهادی دولت چهاردهم به‌‌عنوان وزیر راه و شهرسازی گفت: احراز صلاحیت گزینه اعلامی پس از شنیدن برنامه‌‌های ایشان مقدور خواهد بود؛ اما در شرایط کنونی می‌توان گفت که سه مساله اساسی در رای مثبت کمیسیون عمران و در نهایت نمایندگان مجلس بیش از سایر فاکتورها اثرگذار خواهد بود. 

وی افزود: مجلس یازدهم دو قانون «جهش تولید مسکن» و قانون «ساماندهی بازار مسکن، زمین و اجاره‌بها» را به تصویب رساند؛ پایبندی گزینه پیشنهادی به اجرای این دو قانون، دو فاکتور اصلی برای تایید صلاحیت این فرد خواهد بود.  نوروزی گفت: طرح تفکیک وزارت راه‌‌ و شهرسازی به بخش مسکن و راه موضوع دیگری است که در هفته‌‌های گذشته در کمیسیون عمران بررسی شده و پس از بررسی تایید صلاحیت وزیر در آینده نه چندان دور مجدد به صحن مجلس بازمی‌گردد. بنابراین نیاز است تا گزینه پیشنهادی برای احراز پست مدیریت وزارت راه و شهرسازی با این طرح موافق باشد. البته بررسی این جداسازی در حیطه اختیار مجلس است، اما موافقت گزینه پیشنهادی با این جداسازی یک نکته مثبت تلقی می‌شود. سید جمال موسوی دبیر عمران مجلس شورای اسلامی در خصوص اعلام نام خانم فرزانه صادق به عنوان گزینه اعلامی مسعود پزشکیان برای وزارت راه و شهرسازی در گفت‌‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» گفت: من شناختی از ایشان ندارم و بنابراین هر گونه اظهار نظر در خصوص موافقت یا رد صلاحیت ایشان کاملا وابسته به حضور وی در کمیسیون عمران مجلس، معرفی خود و برنامه‌‌های ایشان در حوزه مسکن و راه است. 

وی افزود: وزارت راه و شهرسازی وزارتخانه‌‌ای با حیطه کاری گسترده‌‌ است؛ این وزارتخانه شامل ۶ معاونت و چند سازمان و شرکت به عنوان زیرمجموعه است که باید تمامی این معاونت‌‌ها و روسای سازمان و ادارات با مدیران وزارتخانه به طور مستقیم در ارتباط باشند. همین گستردگی باعث شده تا کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، طرح جداسازی بخش راه و مسکن در این وزارتخانه را مطرح کرده و پیگیری کند که متاسفانه به درخواست رئیس‌‌جمهور، بررسی این طرح و ارائه آن در صحن علنی مجلس به تعویق افتاد.  موسوی گفت: لازم است تا گزینه پیشنهادی برای تصدی پست وزارت راه و شهرسازی برنامه خود را برای حوزه مسکن و بخش راه ارائه کند؛ هر چند احتمالا پس از انتخاب وزیر، مجدد طرح تفکیک وزارتخانه مطرح می‌شود. این جداسازی نیازی به بودجه چندانی نیز ندارد؛ چرا که این دو   وزارتخانه در گذشته از یکدیگر جدا بودند و هرگز ادغام انجام نشد و تقریبا سازمان به شکل قبل به فعالیت خود ادامه داد.  وی ادامه داد: برنامه اعلامی از سوی گزینه وزارت راه و شهرسازی در خصوص پروژه مسکن ملی در احراز صلاحیت وی اهمیت زیادی دارد.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد