مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    سکته کامل ساخت‌وساز
    3 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    در واقع شهر تهران و کل کشور با رکود سنگین و متوالی در بخش ساخت مسکن مواجه هستند. در صورتی که رکود بخش ساخت مسکن طی 5ماه ابتدایی امسال به ماه‌های آتی  سال جاری نیز سرایت کند؛ امسال دهمین سالی است که ساخت مسکن در کشور با رکود مواجه می‌شود.

    ?????? ?????...
    بورس به کمک بخش مسکن می‌آید؟
    3 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    با توجه به مشکل کمبود منابع طرح نهضت ملی مسکن و عدم همراهی بانک‌ها در این زمینه دولت چهاردهم در نظر دارد از ظرفیت بازار سرمایه برای تکمیل پروژه‌ها استفاده کند.

     

    ?????? ?????...
    ۱۷ بانک نهضت ملی مسکن را تحریم کردند
    3 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    درحالی قانون جهش تولید مسکن بانک‌ها را مکلف کرده است که حداقل ۲۰درصد از کل تسهیلات خود را به نهضت ملی مسکن اختصاص دهند، که تازه‌ترین آمار از عملکرد نظام بانکی در این بخش نشان می‌دهد سهم ۱۷ بانک از پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن همچنان صفر است.

    ?????? ?????...
    کوچک‌سازی؛ موتور متحرکه سوداگری در بازار مسکن
    3 روز پیش by روابط عمومی انجمن

    درحالی برخی از کارشناسان مسکن، کوچک‌سازی را راهی برای برون‌رفت این بازار از بحران می‌دانند که بررسی‌ها نشان می‌دهد، کوچک‌سازی هیج تاثیری در خانه‌دار کردن مردم ندارد و صرفا زمینه را برای افزایش تقاضای سرمایه‌ای و ایجاد سوداگری در این بازار فراهم می‌کند.

    ?????? ?????...
    مسکن‌ملی متوقف شد؟
    چهارشنبه, شهريور 21, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دستگاه پایش «مسکن‌سازی دولتی» از توقف ‌کار حکایت دارد. کارنامه پرداخت وام ساخت به مسکن‌ملی به‌عنوان تنها تابلوی رسمی در دسترس برای رصد روند احداث خانه‌های دولتی‌ساز نشان می‌دهد، تیر ماه امسال تنها ۱۰۰میلیارد تومان به سازنده‌های حدود ۴۰۰هزار واحد مسکونی پرداخت شد؛ هر خانه، ۲۵۰ هزار تومان. این در حالی است که طی دو سال گذشته، ماهانه متوسط بالای ۲۴۰۰میلیارد تومان تسهیلات به پروژه‌ها پرداخت شده بود. بررسی‌ها از پشت‌صحنه برخورد خانه‌سازی دولتی به در بسته بانک‌ها مشخص می‌کند، «ته‌نشینی» منابع و تطویل تغییرات در دولت، عامل این تعلیق است.

     

    ?????? ?????...
    انتظارات مرزی فعالان صنعت ساختمان
    سه شنبه, شهريور 20, 1403 by روابط عمومی انجمن

    انتشار داده شامخ صنعت ساختمان برای مرداد ماه اگرچه موید استمرار رکود در بخش ساختمان‌‌‌سازی بود؛ اما کاهش این رکود، گمانه‌‌‌زنی‌‌‌هایی را نسبت به بهبود وضعیت در میان‌مدت و بلندمدت ایجاد کرد.

    ?????? ?????...
    ۶ باگ مسکن‌دولتی
    سه شنبه, شهريور 06, 1403 by روابط عمومی انجمن

    خانه‌ندارهای سه دهک اول برای رسیدن به «مسکن دولتی» باید بهای سنگین پرداخت کنند؛ به‌طوری که دهک اول ۱.۶برابر درآمد سالانه‌ خود را باید بابت قسط وام بپردازد. هزینه مستاجری اما کمتر از این رقم است. یک پژوهش رسمی درباره «ریزش ۸۵درصد متقاضیان مسکن‌ملی» و غلبه مالکان بر مستاجرها در طرح، ۶ اشکال را شناسایی کرد.

    ?????? ?????...
    مولد جدید تورم اجاره
    دوشنبه, شهريور 05, 1403 by روابط عمومی انجمن

    ماه گذشته خبری از «جهش قیمت مسکن» و «اوج‌گیری تورم عمومی» به‌عنوان عاملان اصلی «تحریک نرخ رشد اجاره‌بها» نبود، ضمن آنکه روند این دو در ماه‌های قبل نیز کاهشی بود. با این حال، اجاره‌بها در مرداد «بیشترین رشد ماهانه از ابتدای۱۴۰۳» را تجربه کرد؛ ۳.۲درصد. بررسی‌ها از التهاب تازه در بازار اجاره‌ حاکی است «دستپخت سیاستگذار در قالب سقف دولتی اجاره‌بها» نیروی مولد جدید تورم اجاره شده است. موجرها مکلفند اجاره‌بها را حداکثر ۲۵درصد نسبت به پارسال افزایش دهند و این تصمیم روی «سطح شکننده عرضه» اثر منفی گذاشته است

    ?????? ?????...
    نبود تمکن مالی؛ اصلی‌ترین دلیل شکست طرح‌های حمایتی مسکن
    دوشنبه, شهريور 05, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌های مجلس به‌تازگی گزارشی از ارزیابی و آسیب‌شناسی فرایند پالایش و غربالگری متقاضیان در پروژه‌های تامین مسکن حمایتی منتشر کرده است. در این گزارش ذکر شده فرایند غربالگری و نداشتن استطاعت کافی از سوی متقاضیان از اصلی‌ترین عوامل شکست پروژه‌های مسکن دولتی طی سال‌های اخیر بوده است.

     

    ?????? ?????...
    تورم مسکن به ۴۱ درصد رسید
    شنبه, شهريور 03, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز آمار ایران، شاخص قیمت مصرف کننده مرداد ماه 1403 را در دوم شهریور ماه منتشر کرد. بر این اساس مسکن در بازه ماهانه تورمی بالغ بر 3.1 درصد پیدا کرده و اجاره‌بها نیز افزایشی برابر با 3.2 درصد داشته است.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی
  
بایگانی اخبار
فاجعه سفره های آب زیرزمینی
شنبه, خرداد 24, 1393 by روابط عمومی انجمن

فعاليت‌هايي كه قسمت اعظم آن ناشي از دخالت انسان بوده  و دليل آن نبود يك برنامه جامع و مدون بر اساس توسعه پايدار است كه كشور را از نظر زيرساخت‌ها دچار مشكل شده است. وی خشكسالي را يكي از عوامل بحران مي‌داند كه به دليل ضعف مديريت و نبود برنامه جامع و مدون بر اساس توسعه پايدار ايجاد شده است و می‌گوید:« در همه جاي دنيا و در همه دوره‌ها خشكسالي داشته‌ايم و آنها با مديريت خوب توانسته‌اند خشكسالي را بگذرانند.»

خلقي به 610 دشتي اشاره مي‌كند كه منبع ذخيره آب زيرزميني كشور بوده‌اند. در گذشته كه بهره‌برداري به صورت قنات بوده به اين ذخاير فشار زيادي وارد نمي‌شد اما به گفته خلقي از دهه 1340 به بعد دو تغيير در نحوه بهره‌برداري از آب اكوسيستم را دچار تغيير كرد؛ «يكي سدسازي بود و ديگري استفاده از آب‌هاي زيرزميني كه توسط چاه و يا پمپاژ مورد استفاده قرار مي‌گرفت.» خلقي مي‌افزايد: 19 قطب كشاورزي توسط سازمان توسعه كشاورزي FAO تشخيص داده شد، اما اي كاش همان زمان با برنامه اين بهره‌برداري صورت مي‌گرفت. اما ما در اين سال‌ها اصلاً درازمدت فكر نكرديم و هر سال آيين‌نامه‌ها و بخش‌نامه‌های جديدي مي‌آيد. در چنين كشوري بسيار مشكل است كه به صورت درازمدت برنامه‌ريزي كنيد.

وي به تجربه ديگر كشورها اشاره مي‌كند و مي‌گوید: در ديگر جاها‌ افزايش جمعيت داشته‌اند،مثلاً ايالت كاليفرنيا در آمريكا با 100 ميليون نفر جمعيت 20 سال پيش از اين چنين جمعيتي نداشت. الآن ایالت‌هایی هستند در آمريكا كه 80 درصد آب مورد نياز خود را از منابع زيرزميني تأمين مي‌كنند ولي در آنجا بحران پیش نمی‌آید چون برنامه درازمدت دارند، در آنجا اين مسيرها از قبل مدون شده است. سفره‌های آب زيرزميني به صورت فاجعه‌آمیزی شايد بيش از 50 درصد پايين رفته به گونه‌اي كه اگر با همين حجم از اين آب‌ها بهره‌برداري كنيم شك دارم كه در ده سال آينده آيا سفره آب زميني خواهيم داشت يا نه.

افزايش جمعيت يعني نياز آبي بيشتر

اين استاد دانشگاه تهران مي‌گويد: طبيعي است هنگامي كه جمعيت گسترش پيدا كند، كشاورزي زياد شود و صنعت توسعه يابد همه اين كارها به آب بيشتري نياز دارد. در كشوري كه اين بار جمعيتي به یک‌باره سوار شهرها شده و منابع آب‌های سطحي هم محدود است افزايش جمعيت يعني افزايش استفاده از منابع آب‌هاي زيرزميني و استفاده از منابع آب زيرزميني هم يعني افت شديد سفره‌هاي زيرزميني كه هم از نظر كمي و هم از نظر كيفي افت پیداکرده‌اند.

خلقي تنها سفره‌های شمالي و غربي كشور را داراي وضعيتي بهتر مي‌داند «كه بعضي از آنها هم دچار حركت سينوسي هستند و در زمستان‌ها بالا مي‌آيند و در تابستان‌ها پايين مي‌روند.» ولي «بيشتر سفره‌هاي آب زيرزميني ما شيب سقوطي دارند و وضعيت اسف‌بار است.»   

راهكار فرهنگ‌سازي

مجيد خياط خلقي مي‌گويد: فرهنگ‌سازي را بايد از دبستان آغاز كنيم تا بچه‌ها بدانند ارزش آب چقدر است. همه مشكلات را به گردن وزارت نيرو و يا دانشگاه نيندازيم چرا كه در بسياري اوقات ما  مصرف‌كنندگان چه در زمين‌هاي كشاورزي و چه به صورت مصرفي و خانگي نفع شخصي را به منافع ملي ارجح مي‌دانيم. در كنار مديريت جامع بايد از اين طرف هم فرهنگ‌سازي صورت گيرد و قدر آب بهتر ارج گذاشته شود.

وي به وضعيت آب‌هاي شيرين مناطق جنوبي كشور اشاره كرده و معتقد است: الآن ما در دشت‌ها تداخل آب شيرين داريم و باغدار ما براي نفع شخصي فكر مي‌كند بهتر است از تمام ظرفيت چاه استفاده كند و اين آينده‌نگري را ندارد كه همين چاه ممكن است 5 سال ديگر آنقدر شور شود كه باغش را بسوزاند.

خلقی می‌افزاید: مردم کوتاه مدت فكر مي‌كنند مثلاً الآن در كاشان پيشروي شوري داریم و مردم زمين‌هايشان را جای مي‌‌گذارند و عقب‌نشيني مي‌كنند.

رويكرد مشاركتي

خلقي در مورد استفاده از آب‌های نامتعارف مانند فاضلاب و پساب براي فضاي سبز و كشاورزي می‌گوید: مي‌توان از اين منابع كه حجم بسيار بالايي هم دارند ، استفاده كرد و از فشار بر روي آب‌هاي زيرزميني كم كرد و با تصفيه آنها و ريختن آنها به سفره‌هاي زيرزميني كه خالي‌ يا كم شده‌اند نياز كشاورزي مرتفع خواهد شد. اين تجربه‌اي است كه در اروپا و آمريكا هم امتحان شده است.

وي به راهکار مشاركت مردم نيز اشاره نموده و خاطرنشان می‌کند:  الآن باغدار‌ها به اين نتيجه رسيده‌اند و به عينه مي‌بينند كه چاه‌ها و  زمين‌هايشان دارد خشك مي‌شود. اين جريان كاملاً طبيعي است . رويكردي به نام Participatory Approach  يا رويكرد مشاركتي وجود دارد كه در آن حكمراني Governance آب زيرزميني از پايين به بالا صورت مي‌گيرد. جمع‌هايي تشكيل مي‌شود و بر سر مشكل آب‌شان به نتيجه مي‌رسند و آن را مديريت مي‌كنند، با يكديگر بودجه مي‌گذارند و البته از دولت هم كمك مي‌گيرند، در اينجا همه ذي‌نفع هستند. در فرانسه چندين قرن است كه اين كار صورت مي‌گيرد. مردم بايد احساس كنند خودشان ذي‌نفع‌ هستند و از سرمايه خودشان استفاده مي‌كنند.