مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی»برنامه عملیاتی
اخبار و رویدادها
    قوانین تنبیهی حوزه شهری
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    الزامات و چالش‌های تحقق احکام مسکن و شهرسازی در برنامه هفتم در جلسه‌‌‌ای در مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس بررسی شد. در این نشست عنوان شد که عمده قوانین مربوط به مسکن به جای حمایتی بودن، ماهیت تنبیهی و درآمدزایی دارند. به عنوان نمونه چند نوبت مالیات در فرآیند ساخت و تعدد پایه‌‌‌های مالیاتی بخش مسکن، شرایط دشوار بیمه ساختمان و تعهدات اندک تامین‌اجتماعی در مقابل کارگران ساختمانی و بار سنگین و فزاینده هزینه و زمان صدور جواز توسط شهرداری و بوروکراسی و مسائل نظام مهندسی ساختمان عملا موانعی برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. یکی دیگر از مباحث مهم این نشست، نقد قوانین و مقررات مالیاتی و نگاه منفی به بخش انبوه‌‌‌سازان بود.

    ?????? ?????...
    هدایت مسکن با ۵ راننده
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    پنج معاونت، شرکت و سازمان در یک وزارتخانه برای حوزه‌های به‌هم پیوسته و غیرقابل تفکیک «زمین، مسکن و شهرسازی» تصمیم‌گیری می‌کنند. برآیند این مدل سیاستگذاری جزیره‌ای طی دو دهه گذشته، «تقابل پنهان» دستگاه‌های به ظاهر «هماهنگ با هم» برای تخصیص منابع بوده که سه آسیب به بخش مسکن وارد کرده است؛ یک شرکت دولتی به دنبال «وام و زمین برای توسعه منفصل شهرها» و دیگری، در تلاش برای رفع فرسودگی درون شهرها. عزل و نصب‌ها در وزارتخانه متولی این بخش فرصتی است برای «ادغام این جزایر» به معنای «سیاستگذاری برای حل مساله مشترک».

    ?????? ?????...
    ابزار ۵ کاره بازار مسکن
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت و شهرداری هر کدام، نوعی از «مالیات سالانه بر آپارتمان» را دریافت می‌کنند که هر دو در مقایسه با رویه جهانی «مالیات سالانه ملکی» مملو از اشکال است. تجربه مالیات‌ستانی در آمریکا نشان می‌دهد، قیمت مسکن حساسیت معناداری به نرخ مالیات سالانه دارد و در عین حال، باعث کاهش سوداگری و عرضه زمین به بازار مصرف می‌شود. با وجود پنج‌کاره بودن این مالیات، فرمول به‌کار گرفته‌شده در شهرداری، از بابت نرخ، کاملا ناکارآمد است و همین مالیات با اسم رمز «املاک لوکس» در بودجه۱۴۰۴ نیز چهار ایراد دارد.

    ?????? ?????...
    ناکامی دولت در تحقق وعده ۲ میلیون مسکن ارزان
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس در گزارشی رسمی، اعلام کرد: در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳، «تنها ۲۰‌هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن به سرانجام رسید». بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، قرار بود سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور روی زمین‌‌‌های ۹۹ ساله ساخته شود. براین اساس، باید تا امروز «دست‌‌‌کم ۲ میلیون مسکن دولتی‌‌‌ساز با قیمت ارزان تحویل خانوارهای بی‌خانه‌‌‌ شده باشد.»

    ?????? ?????...
    رفوزگی در خانه‌خالی
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    «مالیات‏‏‌‌ستان» در نیم‌سال اول ۱۴۰۳ فقط ۰.۸ درصد از آنچه قرار بود تحت عنوان «مالیات بر خانه‏‏‌خالی» از مالکان دریافت شود را وصول کرد. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد، این مردودی مقابل مالکان املاک منجمدشده در بازار مسکن، دست‏‏‌کم برای سومین سالی متوالی رخ می‌دهد. شکست برابر خانه‌های خالی ناشی از «یک قانون با ۱۰۰۱ معافیت و استثنا» و همچنین «چشم‏‏‌بستن سیاستگذار» نسبت به الگوی جهانی مالیات‏‏‌ستانی از ملک است. در کارنامه اخیر، موفقیت نسبی در اخذ مالیات از املاک لوکس می‌تواند برای اصلاح مسیر در بازار خانه‌های بلااستفاده، معنادار باشد.

    ?????? ?????...
    نمای پنهان مسکن ۱۴۰۲
    دوشنبه, مهر 30, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال گذشته «در مجموع» و به لحاظ «رشد واقعی» ۹درصد نسبت به ۱۴۰۱ در کل کشور افزایش پیدا کرد. اما «نمای پنهان» این آمار رسمی که به «اجزای سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته» اختصاص دارد، «علامت نامساعد» از بازار مسکن۱۴۰۲ مخابره می‌کند. حجم کل سرمایه‌گذاری شامل سه مرحله خط‌تولید ساختمان می‌شود؛ «شروع ساخت»، «نیمه‌تمام‌ها» و «تکمیل ساختمان‌ها». سال گذشته ورود سرمایه به مرحله‌اول «رکورد رشد واقعی از سال ۸۷» را زد که یک علت کلیدی داشت.

    ?????? ?????...
    ابلاغ ممنوعیت ساخت و ساز در حریم گسلی ۶ کلانشهر
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

    در مرحله نخست از طرح مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، ۶ کلانشهر کشور شامل تهران، کرج، کرمان، مشهد، تبریز و زنجان مورد مطالعه قرار گرفتند که پس از انجام مراحل مطالعاتی و ارزیابی‌های میدانی مختلف، نقشه حریم گسلی در شهرهای ذکر شده تهیه و ارائه شد. این کار پس از انجام مراحل قانونی در کارگروه مخاطرات استان‌ها، کمیته فنی استانداری‌ها به تایید رسید و در نهایت با طرح در شورای‌عالی شهرسازی و معماری، نقشه‌های مذکور به تصویب و تائید رسید و نهادهای ذیربط از جمله شهرداری‌ها و ادارات کل راه و شهرسازی جهت پیاده‌سازی در طرح‌های جامع و تفصیلی و اعمال در تصمیم‌گیری‌های آتی شهرها از نظر کاربری اراضی، تعداد طبقات ساختمان‌ها، نوع ساخت و ساز، ممنوعیت ساخت ساختمان‌های با اهمیت بسیار زیاد و اولویت‌بندی مقاوم‌سازی سازه‌های موجود، نسبت به اجرای آن مسئولیت دارند.

    ?????? ?????...
    دوپینگ غول سبد خانوار
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

     هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار از اواخر دهه۹۰ به «غول درآمدخوار» تبدیل شد؛ این غول امروز در مناطق شهری، دوپینگ کرده و در حال بلعیدن نزدیک به نیمی از کل هزینه زندگی ماهانه و سالانه شهروندان است. اطلاعات رسمی از آخرین وضعیت «بزرگی هزینه تامین مسکن» در زندگی خانوارهای شهری ۳۱ استان کشور نشان می‌دهد سهم این فاکتور اصلی و غیرقابل حذف در سبد هزینه شهرنشین‌ها از ۳۸درصد سال۱۴۰۱ به ۴۲.۴درصد در سال۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است. اجاره‌نشین‌ها در دهه۸۰ تنها ۲۸درصد از هزینه‌های زندگی‌شان را صرف مسکن می‌کردند. از ابتدای دهه۹۰ این فاکتور، بزرگ و بزرگ‌تر شد. سطح متعارف «هزینه مسکن» در سبد خانوار براساس توصیه جهانی، حداکثر ۳۰درصد باید باشد. در غیر این‌صورت، «کیفیت زندگی» آسیب می‌بیند و رفاه کاهش پیدا می‌کند. 

    ?????? ?????...
    سوزن‏‏‌بان سیاستگذاری مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت برای دخالت در بازار مسکن بهانه‌‌‌های خاص خود را دارد؛ بهانه‌‌‌هایی مانند اینکه زمین کالای قابل تولید نیست و شباهتی به دیگر بازارها ندارد. در نتیجه نیاز است که دولت دخالت‌‌‌های به‌‌‌خصوصی در بازار زمین و مسکن داشته باشد. برخی بهانه‌‌‌های دیگر این است که بازار مسکن از معدود حوزه‌‌‌هایی است که حتی در همه کشورهای توسعه‌‌‌یافته، دولت‌‌‌ها به شکل‌‌‌های گسترده و متنوع از قبیل یارانه وام‌‌‌های رهنی، معافیت‌‌‌های مالیاتی وسیع، بیمه بازار وام‌‌‌های رهنی، تثبیت اجاره، قرعه‌‌‌کشی منازل ارزان برای اقشار کم‌‌‌درآمد، اجبار سازندگان تجاری برای فروش برخی واحدها به قیمت پایین و... در آن مداخله می‌‌‌کنند. در واقع پایه این استدلال‌ها این است که مسکن کالای خصوصی صرف نیست و با سایر کالاها فرق می‌کند. اما مرز باریک مداخله دولت در بازار مسکن چگونه تعیین می‌شود و به عبارت دیگر، سوزن‌‌‌بان سیاستگذاری مسکن چیست؟

    ?????? ?????...
    سقوط پلکانی وام مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سقوط مرتب سهم مسکن از تسهیلات بانکی طی نیمسال اول –در ادامه ریزش در سال‌های اخیر- از «ضعف پنهان» بانک‌ها در تامین مالی بخش مهم اقتصاد حکایت دارد. این سهم از ۷درصد سال گذشته به ۶درصد در ۴ماه اول امسال و ۵.۶درصد در ۶ماه تنزل کرده؛ سهم متعارف حداقل ۲۰درصد است. رکوردهای جدید نیز از ناکارآمدی وام خرید و نپرداختن وام تعمیرات ثبت شده است. بررسی‌ها از راز این سقوط نشان می‌دهد، منبع شارژ مسکن، خودش دشارژ شده و با «جریمه» هم برنمی‌گردد. بانکدارها سه راهکار پیشنهاد می‌کنند.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
برنامه های عملیاتی کمیسیون آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی

برنامه عملیاتی کمیسیون امور آموزش ، تحقیقات و همایش های تخصصی 
به طور کلی این کمیسیون را از لحاظ کارکرد به سه کار گروه زیر می توان تقسیم نمود:
الف : کارگروه آموزش های عمومی و تخصصی
ب : کارگروه تحقیقات و مطالعه
ج : کارگروه همایش های تخصصی و دوره های آموزشی

الف : کارگروه آموزش های عمومی و تخصصی
        شرح وظایف : ایجاد بستر لازم و اجرای دوره های آموزشی عمومی و تخصصی جهت آموزش مدیران،  کارکنان و پیمانکاران اعضای حقوقی و حقیقی در مرحله اول و افراد خارج از انجمن در مرحله دوم و اعطای مدارک لازم به آنها با اولویت استفاده از نیروهای داخلی انجمن ، و در مرحله دوم طی قرارداد با موسسات دولتی ، نهادها و موسسات خصوصی و با استفاده از حداکثر امکانات انجمن در جهت ارتقاء توان علمی و تخصصی اعضاء و کارکنان اعضاء با دید درآمد محور . 
     حوزه های فعالیت : 
-  اجرای دوره های عمومی و تخصصی کوتاه مدت جهت مدیران .
-  اجرای دوره های عمومی و تخصصی کوتاه مدت جهت کارکنان و پیمانکاران . 
-  اجرای دوره های عمومی و تخصصی بلند مدت با مدارک معتبر و کاربردی .
      پیشنهادهایی موردی برای این کارگروه :
1- عقد قرارداد با دانشگاه های دولتی ، آزاد ، علمی و کاربردی و موسسه مدیریت دولتی جهت تشکیل کلاسهایی شامل دوره های مدیریت ، ایزو ، حسابداری ، موارد دفتری  و . . . به صورت ارائه مدرس و استفاده از فضای انجمن همراه با اعطای مدرک رسمی .
2- عقد قرارداد با نهادهای دولتی مانند اداره دارایی جهت تنظیم اظهارنامه یا دفتر فنی استانداری جهت اخذ رتبه ساجات و . . .  .
3- عقد قرارداد با موسسه هایی مانند انجمن بتن یا روزنامه دنیای اقتصاد جهت برگزاری دوره های تخصصی در محل و اعطای مدرک .

 

4- عقد تفاهم نامه با نظام مهندسی جهت دخالت امتیاز مدارک ارائه شده از طرف انجمن در ترفیع پایه نظام مهندسی اعضاء یا برگزاری کلاسهای ارتقاء پایه اعضاء به صورت اختصاصی در محل انجمن .
5- برگزاری کلاسهای فنی و حرفه ای پیمانکاران در محل انجمن .

ب : کارگروه تحقیقات و مطالعه :
     شرح وظایف : انجام مطالعات و تحقیقات جهت بروز رسانی دانش علمی و اجرایی اعضا و اجرایی نمودن آنها و در برخی موارد انتقال آنها به دستگاههای دولتی.
حوزه های فعالیت:
1- برگزاری جلسات هم اندیشی با اعضای حقیقی و حقوقی و تجمیع نظرات آنها در خصوص مسایل مختلف تخصصی، فنی و اداری.
2- طبقه بندی مسایل تجمیع شده و انجام مطالعات و تحقیقات و تنظیم راه کارهای مورد نظر و تعامل و هم فکری با کمیسیون پی گیری های اداری و در نهایت انتقال راه کار های مورد نظر هیات مدیره انجمن .
3- انتقال راه کارهای تنظیم شده پس از تصویب در هیات مدیره به ارگان های دولتی و اطلاع رسانی آن به اعضاء.
ج : کارگروه همایش های تخصصی:
شرح وظایف :  برگزاری کلیه همایش های ادواری و موردی انجمن 
1- برنامه ریزی و برگزاری کلیه همایش های ادواری انجمن
2- برنامه ریزی و برگزاری همایش های تخصصی جهت ارتقاء توان علمی و عملی اعضا و کارکنان آنها.
3- برنامه ریزی  جهت شرکت در همایش ها و بازدید جمعی از نمایشگاه های داخلی و خارجی.

  
بایگانی اخبار
بررسی اقتصاد مسکن با نگاه کوانتومی
پنجشنبه, خرداد 01, 1393 by روابط عمومی انجمن

علیرضا مروجی 
دانشجوی دکترای مدیریت
دیدگاه کوانتومی اقتصادها و بنگاه‌های اقتصادی آنها را به‌صورت موجودی زنده یا  (CAS(complex Adaptive System بررسی کرده و سبب می‌شود بتوانیم پاسخ بسیاری از مسائل و تغییرات این حوزه را که در قالب روابط صرف علّی و معلولی نمی‌گنجد بیابیم. آنچه در ذیل آمده بررسی اقتصاد مسکن ایران با همین نگاه است:
1) اقتصاد مسکن در ایران یک پدیده زنده، پویا و منحصربه‌فرد است و به خاطر همین منحصربه‌فرد بودن آن است که نمی‌توان نسخه‌های مشابه و از قبل اجرا شده در سایر کشورها را جهت حل مسائل مسکن در کشور پیاده نمود و چون پویایی دارد، پیش‌بینی دقیق برای وضعیت و اقتصاد آن در بازه‌های زمانی امری غیرممکن بوده و تنها می‌توان روندهایی کلی در رکود یا رشد برایش در نظر داشت و از آنجا که این روندها قطعیت نخواهند داشت، هر چه زمان پیش‌بینی‌های ما طولانی‌تر می‌شود، سناریوسازی و بررسی احتمالات گوناگونی که ناشی از عوامل مختلف تاثیرگذار بر روندهای اقتصاد مسکن است، بیشتر شکل خواهند گرفت. 
2) از آنجا که اقتصاد مسکن یک پدیده یکپارچه و سیستمی پیچیده است، لذا بررسی عوامل و متغیرهای آن به‌صورت جداگانه و بدون لحاظ نمودن اثر سایر پارامترها، خطای نتیجه‌گیری برای تصمیم‌گیری‌های اقتصادی در این حوزه را بالا می‌برد؛ بنابراین مدل‌های خطی برای تحلیل و شناخت کامل مسائل اقتصاد مسکن جوابگو نیست. 
به طور مثال افزایش وام مسکن با هر پیش فرض و سقفی و فارغ از مباحث تامین بودجه آن به تنهایی نخواهد توانست موتور محرک مسکن را از شرایط رکود کنونی خارج ساخته و به طور حتم لازم است تا کل زنجیره ارزش اقتصاد مسکن از مصالح و تامین تجهیزات گرفته تا سازندگان و نهایتا بهره‌برداران مورد توجه قرار گیرند.
3) آنچه در ذات یک پدیده کوانتومی مورد توجه قرار می‌گیرد یکتایی آن است. بنابراین حتی الگوبرداری از نمونه‌های موفق سایر کشورها و پیاده‌سازی سیاست‌های آن در کشور لزوما موفقیت‌آمیز نبوده و پیش از اجرا باید بومی‌سازی شده و با شرایط کشورمان منطبق گردند.
 طرح مباحثی همچون ساخت مسکن اجاره‌ای، دریافت تسهیلات و اعطای وام‌های رهنی همانند آنچه در ایالات متحده انجام شد و سایر مسائل مطرح شده از این است، اگرچه می‌توانند تا حدودی راهگشای خروج از رکود کنونی حاکم بر بازار مسکن باشند، اما اجرای بدون مطالعه آنها و عدم بررسی همه جانبه و تطبیق کاملشان با شرایط کشورمان می‌تواند تبعات جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد.
4) پدیده‌های کوانتومی به گونه‌ای هستند که باید با بررسی شرایط موجودشان مورد تحلیل قرار گیرند. برای شکل‌دهی و توسعه اقتصاد مسکن ابتدا باید آن را شناخت و لازمه یک شناخت کامل وجود دو عامل، اطلاعات جامع و تسلط به دانش و علم اقتصاد در حوزه مسکن است. 
فقدان اطلاعات شفاف و قابل‌اعتماد در بخش مسکن و یکپارچه نبودن آنها سبب می‌شود تا مدیران ما در بخش تصمیم‌سازی بیشتر به ذهنیت خود تکیه کنند و کمتر از آمار و ارقام استفاده نمایند و همین امر بزرگ‌ترین خطر در تصمیم‌گیری آینده اقتصاد مسکن و مانع توسعه و رشد صنعت ساخت‌وساز در کشور خواهد بود.
 آنچه در دولت‌های قبل مرتبط با مسکن مهر طراحی و برنامه‌ریزی گردید، دقیقا ناشی از همین مقوله است، به نحوی که تمامی هشدارها و گوشزدهای اقتصاددانان و خبرگان نشنیده گرفته شد و از آمار و ارقام صحیح وکاربردی نیز استفاده نگردید. 
5) یک پدیده کوانتومی دارای بلوغ تکرارشونده است؛ یعنی مدام درجهت کامل‌تر و بهترشدن حرکت می‌کند. نگاهی به اقتصادهای برتر جهان نیز خود گویای همین امراست. درکشورهایی که حداقل دخالت و دخل وتصرف در اقتصاد توسط دولت‌ها صورت می‌پذیرد و نهادهای دولتی تنها ناظر براقتصاد هستند، روز به روز شاهد رشد و شکوفایی اقتصاد هستیم.
اگر مسوولان اقتصادی کشور توجه می‌کردند که مردم پیش از آنکه باسیاست‌های ابلاغی آنها حرکت کنند، با مسائل ودغدغه‌های خاص خودشان تصمیم‌گیری وحرکت می‌نمایند یا به زبانی دیگر حرکت‌ها و جهت‌گیری‌های اقتصادی را هوشمند می‌دانستند، برنامه‌ریزی‌های خود را به گونه‌ای ساماندهی می‌کردند که بتوانند تنها با تسهیل در امور آن و نظارت کلان و بدون دخالت مستقیم بر بازار و اقتصاد مسکن تنها نقش موتور محرک و مشوقی برای پویایی وحرکت این بخش مهم اقتصادی کشورایفا نمایند.
 ازسوی دیگر به نظرمی‌رسد روند حاکم براقتصاد کشور نیز با تکیه بر گزینه‌های موازی همچون بورس، اوراق مشارکت و نگه داشتن جامعه درحالت انتظاری کاهش قیمت‌ها، اعمال سیاست‌های انقباضی و... در ادامه رکود حاکم بربازار مسکن بسیار تاثیرگذار بوده است به نحوی که تحلیلگران اقتصادی علائم حرکت جریان نقدینگی‌های فعال در بازارها را به سمت بازار ملک بسیار ضعیف وناکافی می‌دانند.
6) روش بررسی پدیدهای کوانتومی هولستیک است؛ بنابراین بررسی اقتصاد مسکن و ارائه راهکار برای آن جز درسایه لحاظ نمودن تاثیرات سیاست، فرهنگ و اجتماع روی آن امکانپذیر نخواهد بود. برای مثال هرگونه تغییر رویکرد سیاسی مسوولان که پیامد جهانی داشته باشد، می‌تواند روندهای حاکم بر قیمت ارز را تغییرداده و این تغییر بر هزینه‌های ساخت مسکن اثر گذارد. ازسوی دیگر باید دانست طرح‌های ساخت و تامین مسکن که اخیرا درقالب پیش‌نویس برنامه پنج محوری با محوریت مسکن اجتماعی، مسکن حمایتی و بازار ثانویه رهن ازسوی وزارت محترم راه وشهرسازی مطرح شده، چه ابعاد فرهنگی واجتماعی را پیش روی خود دارند واساسا چه تضمینی است که این طرح‌ها نیز هرچند با ماهیتی کارآ و فکرشده، سرنوشتی همچون مسکن مهرپیدا نکنند.
آنچه مسلم است درتمامی ابعاد اقتصادی کشور رشد وشکوفایی تنها در ارائه طرح‌های بلندمدت وکوتاه‌مدت خلاصه نمی‌شود، بلکه داشتن شهود وشناخت لازم از اقتصاد وتوجه به ویژگی‌های منحصربه‌فرد تمامی اجزای آن و به حداقل رساندن دخالت و دستکاری در روندهای تکاملی درکنار ایجاد تسهیلات و بسترهای مناسب جهت روان‌سازی حرکت‌های اقتصادی ضامن پویایی و بلوغ آن خواهد بود.