اخیرا نویسنده طرح جامع مسکن در گفت وگویی عنوان کرد که دستگاههای سیاستگذار تمایلی به دریافت مالیات از خانههای خالی ندارند. فردین یزدانی درعین حال ناچیز بودن ضرایب مالیاتی بردارایی مستغلات را از عوامل تشدید کننده شرایط نامطلوب دربخش مسکن ارزیابی کرد وگفت طی سال های گذشته تاکنون به دلیل برخی ملاحظات و منافع برخی گروه های دارای نفوذ عملا انواع مختلفی از مالیات های ضروری برای ساماندهی به بازار مسکن و مستغلات همچون مالیات خانه های خالی، مالیات بر دارایی ملکی و مالیات بر زمین های بایر، مسکوت مانده و تحرک خاصی در این زمینه مشاهده نمی شود.
این صاحب نظر اقتصادی درعین حال مدعی شد که از سوی دستگاه های سیاست گذار عملا تمایلی برای دریافت مالیات و واقعی سازی مالیات های بخش مسکن و سایر املاک و مستغلات وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار«صما» اظهارات فردین یزدانی درباره بیرغبتی دولت برای واقعی سازی مالیاتهای بخش مسکن درحالی است که چهار ماه پیش معاون وزیر راه و شهرسازی از تصحیح نظام مالیات در بخش مسکن به عنوان یکی از برنامههای یک سال آینده وزارت راه و شهرسازی خبرداد.
او در خصوص قانون مالیات بر خانههای خالی نیز گفت: قانون مالیات بر خانههای خالی فرآیندی است که میتواند مالکان را تشویق به عرضه خانهها در بازار کند. ولی میزان مبلغ مالیات به اندازه ای نیست که مالکان ترغیب شوند به اندازه نیم برابر مالیات، خانه را اجاره بدهند. بنابراین معتقدم باید این قانون اصلاح شود.
وی ادامه داد که تصحیح نظام مالیات در بخش مسکن یکی از برنامه های یک سال آینده وزارت راه و شهرسازی خواهد بود و سعی می کنیم با تعامل با وزارت امور اقتصادی و دارایی در طرح جامع مالیاتی روندی را اجرا کنیم که ابزار مالیاتی بتواند واحدها را در بازار خرید و فروش وارد کند.
به گزارش خبرنگار «صما» اظهارات حامد مظاهریان درباره اصلاح نظام مالیاتی بخش مسکن درحالی است که بررسیها حاکی است که چالشهای عدیده ای که پیش وروی نظام مالیاتی درسطح کلان است برای بخش مسکن نیز وجود دارد. طی سالهای اخیر مشکلات عدیدهای نظیر پیچیدگی قوانین و مقررات مالیاتی، عدم وجود پایگاه اطلاعات اقتصادی و مالی یکپارچه، فرایندهای ناکارآمد مالیاتی و عدم وجود نگاه یکپارچه به مؤدی مالیاتی باعث شده است که اصولا نظام مالیاتی ما با چالش مواجه شود و مجموعه این مشکلات برای بازار مسکن نیز وجود دارد.
درحوزه مسکن مشخصا درحالی از اخذ مالیات از خانه های خالی به عنوان یکی از مکانیزم مالیاتی اثرگذار برای بهبود بازار مسکن یاد میشود که تجربه نشان داده مودیان مالیاتی درمواجهه با این تدبیر مالیاتی راه های مختلفی را برای گریز از پرداخت این مالیات پیدا می کنند و بررسی پیشینه اجرای این طرح بیانگرآن است که دولت هردامی را برای اخذ مالیات از صاحبان مالکان خالی ازسکنه پهن کرد بی فایده و همه تیرهایش به سنگ خورده است و به عناوین مختلف خانه های خود از ردیف خانه خالی خارج شدند.
حال با توجه به ادعای معاون مسکن وساختمان مبنی بربرنامه های دولت جهت اصلاح نظام مالیاتی مسکن باید دید که دولت چه دام جدیدی برای متواریان مالیاتی بخش مسکن پهن خواهد کرد که هرنوع امکان دور زدن آن ازسوی مودیان سلب شود.
ذکر این نکته ضروری مینماید، تاکنون دولت درحوزه تئوری وبعضا عملی ،عموما عمده توان خود را برای اخذ مالیات از خانه های خالی ازسکنه با هدف رونق بخشی به این بازار معطوف کرده است،این درحالی است که ازیکی ازگزینه های کارآمد نظام مالیاتی مسکن غفلت ورزیده شده است و آن هم مالیات برعایدی درآمد حاصل از افزایش مسکن است.
کارشناسان بر این باورند که درکشورهای پیشرفته،دولت با محاسبه ارزش املاک ومستغلاتی که دراثر تورم یا سایر تحرکات اقتصادی رشد داشته اند ضرایب مالیاتی را محاسبه واز مالکان اخذ می کند و البته نکته حائز اهمیت این است که این نوع سازوکارمالیاتی در حالی درکشورهای پیشرفته اجرایی می شود که اساسا دراین کشورها نرخ رشد مسکن متلاطم وهیجانی نیست.
این درحالی است که اگر به افزایش افسارگسیخته نرخ رشد املاک ومستغلات در سنوات گذشته نگاهی بیندازیم،مشخص می شود که اخذ این نوع مالیات درکشور ما تا چه حد ضروری می نماید.هرچند نمی توان منکر این شد که دربرخی از مقاطع این افزایش نرخ تحت تاثیر تورم بوده است، اما درعین حال درمقابل دربسیاری از موارد، برای بسیاری ازمالکان، نوسانات قیمت ملک دربردارنده ارزش افزوده بالایی برای صاحبان آنها بوده است و بر این اساس همانند آنچه که درکشورهای پیشرفته حاکم است، قطعا لازم است که با یک شاخص دقیق ازمحل افزایش واقعی نرخ رشد مسکن نسبت به محاسبه این نوع مالیات ها اقدام کرد و البته عواید حاصل از این مالیات نیز باید به گونه ای باشد که صرف بهبود بازارمسکن و مخصوصا تولید مسکن و توسعه زیرساختها برای دهک های پایین درآمدی باشد.
درواقع انتظارمیرود که دولت در اصلاح نظام مالیاتی سیاست گذاریهایش بهگونه ای باشد که از ارزش افزوده های ناشی از افزایش افسارگسیخته قیمت املاک و مستغلات به نفع دهکهای پایین مالیات اخذ کند.