عضو کمیسیون عمران مجلس مطرح کرد:
اخیرا مدیر کل دفتر تدوین ومقررات ملی ساختمان با اظهار تاسف از اینکه در حال حاضر بیش از ۷۵ درصد از نیروهای فعال در حوزه صنعت ساختمان فاقد مهارتهای لازم هستند، از این مساله به عنوان یکی از دلایل مهم مشكل اجرایی در این صنعت یاد کرد که به گفته وی باید مورد بررسی و توجه قرار گیرد.
حامد مانی فر درعین حال تاکید کرده است که بخش عمدهای از خسارات در یک ساختمان مربوط به بیاحتیاطیها و بی توجهی در اجرای اصول اولیه فنی و اجرایی است که شاید توجه به اجرای آنها کار سخت و دشواری نبوده است.
بسیاری از کارشناسان براین باورند که فصلی و غیر مستمربودن حرفه صنعت ساختمان باعث شده است که بسیاری از عوامل اجرایی این صنعت، مخصوصا کارگران ساختمانی در شغل خود متخصص نباشند.
افزون براین نباید فراموش کرد که غیرماهر بودن کارگران ساختمانی تبعات دوسویه ای دارد به طوری که علاوه براینکه برکیفیت واحدهای ساختمانی خدشه وارد میکنند درعین حال باعث میشود که عمدتا به دلیل غیرماهر بودن قربانی حوادث کارشوند.
در این بین گفته شده است که وزارت کار میبایست سازمان فنی حرفهای را ملزم به ارائه آموزش رایگان به کارگران ساختمانی کند و آموزش تمامی رشتههای صنعت ساختمان را در مرکز فنی حرفهای شهرستانها فعال کند تا از این رهگذر انجمنها بتوانند در ساماندهی و ارتقای کارگران ساختمانی قدمهایی با هماهنگی وزارت کار بردارند.
این درحالی است که تاکنون هیچ برنامه مشخصی برای ساماندهی و آموزش کارگرانی ساختمانی به صورت منسجم اجرایی نشده است وعمده برنامه های ارائه شده به صورت پراکنده وموضعی بوده است.
اصلاح قانون،قدم اول برای آموزش کارگران ساختمانی
دراین زمینه شهرام کوسه غراوی – عضو کمیسیون عمران مجلس درگفت وگو درباره مشکلات مربوط به کارگران غیرماهرصنعت ساختمان با بیان اینکه آمار ارائه شده توسط وزراتخانه راهو شهرسازی درباره کارگران صنعت ساختمان را تاکنون نشنیده است گفت: مشکل مربوط به آموزش عوامل اجرایی صنعت ساختمان فقط مختص کارگران نیست بلکه این چالش متوجه تمامی عوامل اجرایی شامل مهندسان، کارگران، تکنیسینهای فنی و پیمانکاران است.
او با تاکید براینکه معمولا در پروژه های ساختمانی درسطح بزرگ، پیمانکاران و کارفرمایان خود را ملزم به استفاده از کارگران ساختمانی متخصص میدانند تاکید کرد: این امر درحالی است که در پروژه های ساختمانی کوچک که حجم عمده ای ازساخت و سازها را تشکیل میدهد و کارفرمایان الزامی برای بکارگیری کارگران ماهر ندارند و ازکارگران غیرماهر فصلی برای اجرای پروژههای خود بهره میگیرند.
کوسه غراوی با تایید اثرگذاری کارگران غیر ماهرصنعت ساختمان برکیفیت واحدهای مسکونی، درعین حال بر این باوراست که ساماندهی کارگران ساختمان نیاز به یک اجماع بین دستگاهی و بازنگری در قوانین حوزه صنعت ساختمان دارد.
وی با تاکید بر اینکه نمایندگان مجلس در طرح بازنگری قانون نظام مهندسی ساختمان این موضوع را لحاظ کرده بودند اما با توجه به اینکه دولت این مهم را به صورت لایحه ای را تنظیم کرده است گفت: قطعا، دولت در لایحه مذکور این مهم را دیده است و بدون شک ساز وکارهای قانونی می تواند نقش بسیار موثری در حذف عوامل اجرایی غیرمتخصص از صنعت ساختمان داشته باشد.
عضو کمیسیون عمران مجلس درعین حال از برنامه های کمیسیون عمران برای تعامل با وزارتخانه کار، تعاون و رفاه اجتماعی خبر داد وگفت: بنا داریم که با مسوولان مربوطه در این زمینه نشستی داشته باشیم و راهکارهای حل این مساله را مورد واکاوی قراردهیم و امیدواریم که با همفکری مسوولان مربوطه شرایطی فراهم شود که مشکل مربوط به آموزش تمامی عوامل اجرایی صنعت ساختمان رفع شود.