مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»روابط عمومی، تبلیغات و امور رفاهی»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    قوانین تنبیهی حوزه شهری
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    الزامات و چالش‌های تحقق احکام مسکن و شهرسازی در برنامه هفتم در جلسه‌‌‌ای در مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس بررسی شد. در این نشست عنوان شد که عمده قوانین مربوط به مسکن به جای حمایتی بودن، ماهیت تنبیهی و درآمدزایی دارند. به عنوان نمونه چند نوبت مالیات در فرآیند ساخت و تعدد پایه‌‌‌های مالیاتی بخش مسکن، شرایط دشوار بیمه ساختمان و تعهدات اندک تامین‌اجتماعی در مقابل کارگران ساختمانی و بار سنگین و فزاینده هزینه و زمان صدور جواز توسط شهرداری و بوروکراسی و مسائل نظام مهندسی ساختمان عملا موانعی برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. یکی دیگر از مباحث مهم این نشست، نقد قوانین و مقررات مالیاتی و نگاه منفی به بخش انبوه‌‌‌سازان بود.

    ?????? ?????...
    هدایت مسکن با ۵ راننده
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    پنج معاونت، شرکت و سازمان در یک وزارتخانه برای حوزه‌های به‌هم پیوسته و غیرقابل تفکیک «زمین، مسکن و شهرسازی» تصمیم‌گیری می‌کنند. برآیند این مدل سیاستگذاری جزیره‌ای طی دو دهه گذشته، «تقابل پنهان» دستگاه‌های به ظاهر «هماهنگ با هم» برای تخصیص منابع بوده که سه آسیب به بخش مسکن وارد کرده است؛ یک شرکت دولتی به دنبال «وام و زمین برای توسعه منفصل شهرها» و دیگری، در تلاش برای رفع فرسودگی درون شهرها. عزل و نصب‌ها در وزارتخانه متولی این بخش فرصتی است برای «ادغام این جزایر» به معنای «سیاستگذاری برای حل مساله مشترک».

    ?????? ?????...
    ابزار ۵ کاره بازار مسکن
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت و شهرداری هر کدام، نوعی از «مالیات سالانه بر آپارتمان» را دریافت می‌کنند که هر دو در مقایسه با رویه جهانی «مالیات سالانه ملکی» مملو از اشکال است. تجربه مالیات‌ستانی در آمریکا نشان می‌دهد، قیمت مسکن حساسیت معناداری به نرخ مالیات سالانه دارد و در عین حال، باعث کاهش سوداگری و عرضه زمین به بازار مصرف می‌شود. با وجود پنج‌کاره بودن این مالیات، فرمول به‌کار گرفته‌شده در شهرداری، از بابت نرخ، کاملا ناکارآمد است و همین مالیات با اسم رمز «املاک لوکس» در بودجه۱۴۰۴ نیز چهار ایراد دارد.

    ?????? ?????...
    ناکامی دولت در تحقق وعده ۲ میلیون مسکن ارزان
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس در گزارشی رسمی، اعلام کرد: در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳، «تنها ۲۰‌هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن به سرانجام رسید». بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، قرار بود سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور روی زمین‌‌‌های ۹۹ ساله ساخته شود. براین اساس، باید تا امروز «دست‌‌‌کم ۲ میلیون مسکن دولتی‌‌‌ساز با قیمت ارزان تحویل خانوارهای بی‌خانه‌‌‌ شده باشد.»

    ?????? ?????...
    رفوزگی در خانه‌خالی
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    «مالیات‏‏‌‌ستان» در نیم‌سال اول ۱۴۰۳ فقط ۰.۸ درصد از آنچه قرار بود تحت عنوان «مالیات بر خانه‏‏‌خالی» از مالکان دریافت شود را وصول کرد. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد، این مردودی مقابل مالکان املاک منجمدشده در بازار مسکن، دست‏‏‌کم برای سومین سالی متوالی رخ می‌دهد. شکست برابر خانه‌های خالی ناشی از «یک قانون با ۱۰۰۱ معافیت و استثنا» و همچنین «چشم‏‏‌بستن سیاستگذار» نسبت به الگوی جهانی مالیات‏‏‌ستانی از ملک است. در کارنامه اخیر، موفقیت نسبی در اخذ مالیات از املاک لوکس می‌تواند برای اصلاح مسیر در بازار خانه‌های بلااستفاده، معنادار باشد.

    ?????? ?????...
    نمای پنهان مسکن ۱۴۰۲
    دوشنبه, مهر 30, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال گذشته «در مجموع» و به لحاظ «رشد واقعی» ۹درصد نسبت به ۱۴۰۱ در کل کشور افزایش پیدا کرد. اما «نمای پنهان» این آمار رسمی که به «اجزای سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته» اختصاص دارد، «علامت نامساعد» از بازار مسکن۱۴۰۲ مخابره می‌کند. حجم کل سرمایه‌گذاری شامل سه مرحله خط‌تولید ساختمان می‌شود؛ «شروع ساخت»، «نیمه‌تمام‌ها» و «تکمیل ساختمان‌ها». سال گذشته ورود سرمایه به مرحله‌اول «رکورد رشد واقعی از سال ۸۷» را زد که یک علت کلیدی داشت.

    ?????? ?????...
    ابلاغ ممنوعیت ساخت و ساز در حریم گسلی ۶ کلانشهر
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

    در مرحله نخست از طرح مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، ۶ کلانشهر کشور شامل تهران، کرج، کرمان، مشهد، تبریز و زنجان مورد مطالعه قرار گرفتند که پس از انجام مراحل مطالعاتی و ارزیابی‌های میدانی مختلف، نقشه حریم گسلی در شهرهای ذکر شده تهیه و ارائه شد. این کار پس از انجام مراحل قانونی در کارگروه مخاطرات استان‌ها، کمیته فنی استانداری‌ها به تایید رسید و در نهایت با طرح در شورای‌عالی شهرسازی و معماری، نقشه‌های مذکور به تصویب و تائید رسید و نهادهای ذیربط از جمله شهرداری‌ها و ادارات کل راه و شهرسازی جهت پیاده‌سازی در طرح‌های جامع و تفصیلی و اعمال در تصمیم‌گیری‌های آتی شهرها از نظر کاربری اراضی، تعداد طبقات ساختمان‌ها، نوع ساخت و ساز، ممنوعیت ساخت ساختمان‌های با اهمیت بسیار زیاد و اولویت‌بندی مقاوم‌سازی سازه‌های موجود، نسبت به اجرای آن مسئولیت دارند.

    ?????? ?????...
    دوپینگ غول سبد خانوار
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

     هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار از اواخر دهه۹۰ به «غول درآمدخوار» تبدیل شد؛ این غول امروز در مناطق شهری، دوپینگ کرده و در حال بلعیدن نزدیک به نیمی از کل هزینه زندگی ماهانه و سالانه شهروندان است. اطلاعات رسمی از آخرین وضعیت «بزرگی هزینه تامین مسکن» در زندگی خانوارهای شهری ۳۱ استان کشور نشان می‌دهد سهم این فاکتور اصلی و غیرقابل حذف در سبد هزینه شهرنشین‌ها از ۳۸درصد سال۱۴۰۱ به ۴۲.۴درصد در سال۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است. اجاره‌نشین‌ها در دهه۸۰ تنها ۲۸درصد از هزینه‌های زندگی‌شان را صرف مسکن می‌کردند. از ابتدای دهه۹۰ این فاکتور، بزرگ و بزرگ‌تر شد. سطح متعارف «هزینه مسکن» در سبد خانوار براساس توصیه جهانی، حداکثر ۳۰درصد باید باشد. در غیر این‌صورت، «کیفیت زندگی» آسیب می‌بیند و رفاه کاهش پیدا می‌کند. 

    ?????? ?????...
    سوزن‏‏‌بان سیاستگذاری مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت برای دخالت در بازار مسکن بهانه‌‌‌های خاص خود را دارد؛ بهانه‌‌‌هایی مانند اینکه زمین کالای قابل تولید نیست و شباهتی به دیگر بازارها ندارد. در نتیجه نیاز است که دولت دخالت‌‌‌های به‌‌‌خصوصی در بازار زمین و مسکن داشته باشد. برخی بهانه‌‌‌های دیگر این است که بازار مسکن از معدود حوزه‌‌‌هایی است که حتی در همه کشورهای توسعه‌‌‌یافته، دولت‌‌‌ها به شکل‌‌‌های گسترده و متنوع از قبیل یارانه وام‌‌‌های رهنی، معافیت‌‌‌های مالیاتی وسیع، بیمه بازار وام‌‌‌های رهنی، تثبیت اجاره، قرعه‌‌‌کشی منازل ارزان برای اقشار کم‌‌‌درآمد، اجبار سازندگان تجاری برای فروش برخی واحدها به قیمت پایین و... در آن مداخله می‌‌‌کنند. در واقع پایه این استدلال‌ها این است که مسکن کالای خصوصی صرف نیست و با سایر کالاها فرق می‌کند. اما مرز باریک مداخله دولت در بازار مسکن چگونه تعیین می‌شود و به عبارت دیگر، سوزن‌‌‌بان سیاستگذاری مسکن چیست؟

    ?????? ?????...
    سقوط پلکانی وام مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سقوط مرتب سهم مسکن از تسهیلات بانکی طی نیمسال اول –در ادامه ریزش در سال‌های اخیر- از «ضعف پنهان» بانک‌ها در تامین مالی بخش مهم اقتصاد حکایت دارد. این سهم از ۷درصد سال گذشته به ۶درصد در ۴ماه اول امسال و ۵.۶درصد در ۶ماه تنزل کرده؛ سهم متعارف حداقل ۲۰درصد است. رکوردهای جدید نیز از ناکارآمدی وام خرید و نپرداختن وام تعمیرات ثبت شده است. بررسی‌ها از راز این سقوط نشان می‌دهد، منبع شارژ مسکن، خودش دشارژ شده و با «جریمه» هم برنمی‌گردد. بانکدارها سه راهکار پیشنهاد می‌کنند.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون روابط عمومی، تبلیغات و امور رفاهی
  
بایگانی اخبار
استخوان لای زخم مستاجران
شنبه, دي 09, 1402 by روابط عمومی انجمن

به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، دولت‌ها وظیفه دارند که مشکلات بازار مسکن را از طریق سیاست‌گذاری‌های مناسب و اجرای برنامه‌های موثر، حل کنند. طبق قانون، دولت باید با حمایت از پروژه‌های ساخت‌‌‌وساز، برای اقشار کم‌درآمد و متوسط جامعه مسکن مناسب تامین کند. مواردی از قبیل کنترل استفاده از زمین‌ و اراضی شهری، تنظیم بازار املاک به‌ منظور حفظ تعادل بین عرضه و تقاضا، از دیگر وظایف دولت در این زمینه محسوب می‌‌‌شوند.

همچنین دولت باید با ارائه تسهیلات مالیاتی یا ارائه وام‌های مقرون‌به‌صرفه به سازندگان و توسعه‌دهندگان برای تولید مسکن بیشتر و بهبود کیفیت ساختمان‌‌‌ها تلاش کند. حل مشکلات مربوط به مسکن، مستلزم همکاری سایر نهادها و بخش‌‌‌های ذی‌‌‌نفع از جمله بانک‌ها، سازمان‌های غیردولتی، سازمان‌های توسعه‌ای و جامعه مدنی است.

در این بین اعطای وام مسکن به مردم یکی از رایج‌ترین شیوه‌های حمایت دولت و بانک‌ها برای کمک به توانایی خرید مسکن است. این وام‌ها معمولا با هدف تسهیل فرآیند خانه‌دار شدن افراد و خانواده‌ها طراحی می‌شوند.

 شرایط اعطای وام مسکن 
یک از شرایط اعطای وام مسکن این است که متقاضیان باید از توانایی مالی کافی برای بازپرداخت وام مسکن برخوردار باشند که این امر معمولا از طریق بررسی اعتبار، درآمد و بدهی‌های فعلی آنها ارزیابی می‌شود. مبلغ وام بر اساس ارزش واحد مسکونی، قدرت پرداخت ماهیانه و همچنین میزان پس‌انداز یا سرمایه اولیه وام‌گیرنده تعیین می‌شود.

نرخ بهره وام‌ بانکی می‌تواند ثابت یا متغیر باشد و عملا نقش مهمی در میزان بازپرداخت کلی دارد. گاهی اوقات، دولت‌ها با تعیین سقفی برای نرخ‌های بهره ورود کرده و آن را کنترل می‌کنند. وام‌گیرندگان معمولا باید مبلغی را به‌عنوان پیش‌پرداخت واریز کنند که نشان‌دهنده قدرت مالی و جدیت آنها در خرید مسکن است. دولت ممکن است یارانه‌هایی برای کاهش نرخ بهره وام‌های مسکن ارائه دهد تا مسکن مقرون‌به‌صرفه‌تری برای گروه‌های مختلف اجتماعی فراهم آورد.

به‌ طور کلی بانک‌ها و مؤسسات مالی نقش اصلی را در اعطای وام‌های مسکن بر عهده  دارند، اما برنامه‌های دولتی نیز می‌توانند به‌ طور مستقیم یا غیرمستقیم در تسهیل دسترسی به این وام‌ها دخالت داشته باشند.

 افزایش دوبرابری وام ودیعه مسکن
از سوی دیگر قیمت بالای رهن و اجاره مسکن در زندگی بسیاری از افراد جامعه بحرانی جدی ایجاد کرده است. این موضوع باعث شده تا دولت جهت کمک به مستاجرین، نسبت به پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن تصمیماتی اتخاذ کند. بر این اساس در روزهای گذشته شورای پول و اعتبار افزایش دوبرابری تسهیلات ودیعه مسکن را به تصویب رساند که این امر بازخوردهای متفاوتی از سوی مردم و مسئولان مواجه شده است. اما مبلغ وام ودیعه مسکن چقدر است؟

بر اساس این گزارش، سقف وام ودیعه مسکن در شهر تهران از ۱۰۰ میلیون تومان به ۲۰۰ میلیون تومان، در مراکز استان‌ها این مبلغ از ۷۰ میلیون تومان به ۱۵۰ میلیون تومان و در سایر شهرها از ۴۰ میلیون تومان به ۱۰۰ میلیون تومان افزایش یافته است. همچنین برای تسهیلات ودیعه مسکن که پیش از این در روستاها تعریف نشده بود، مبلغ ۴۰ میلیون تومان تسهیلات در نظر گرفته شده است.

 شرایط دریافت وام ودیعه مسکن 
افرادی که در خانه‌های استیجاری زندگی می‌کنند و قصد دریافت وام ودیعه مسکن دارند، لازم است ابتدا، مراحل ثبت‌‌‌نام مستاجران در سامانه املاک را انجام دهند. همچنین، لازم است اشخاصی که متقاضی دریافت وام ودیعه مسکن ۱۴۰۲ هستند شرایط مذکور در آیین نامه قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن را دارا باشند.

درخواست کننده، باید متاهل و یا سرپرست خانوار باشد، زنان مجرد بالای ۳۵ سال سن نیز می‌توانند جهت دریافت وام ودیعه مسکن، اقدام کنند. به مردانی که در گذشته، سرپرست خانواده بوده‌اند، اما در حال حاضر، به دلیل طلاق یا فوت همسر مجرد هستند نیز وام ودیعه مسکن تعلق می‌گیرد.

متقاضی وام، باید اجاره نامه رسمی داشته باشد و یا اجاره نامه او، در سامانه ثبت معاملات و املاک کشور ثبت شده و دارای کدرهگیری باشد. قرارداد اجاره متقاضی وام، باید حداقل تا پایان زمان ثبت‌‌‌نام وام ودیعه مسکن باشد. پس از اینکه متقاضی وام، به شعبه بانک برای دریافت این وام معرفی شد، الزامی است مدارک خود را تکمیل کرده و به بانک ارائه دهد. همچنین، ضروری است ضامنین خود را ظرف دو هفته به بانک معرفی کند؛ در غیر این صورت، درخواست وام وی رد می‌شود.

 حل بنیادین مشکلات با این وام ممکن نیست
در این راستا محمد مهراندیش، کارشناس اقتصادی درباره افزایش دو برابری وام ودیعه مسکن و تاثیر آن بر بهبود وضع بازار گفت: این اتفاق ممکن است در کوتاه‌‌‌مدت به مستاجران و اقشار کم‌‌‌درآمد کمک خوبی کند، اما به طور کلی طرح‌‌‌های این‌‌‌چنینی قادر به حل معضلات و چالش‌‌‌های موجود به صورت بنیادین نیستند.

وی درخصوص تامین مالی توسط بانک‌‌‌ها برای این منظور بیان کرد: بانک‌‌‌ها در این زمینه نقش مهمی دارند و باید به بهترین شکل وظیفه تامین مالی را انجام دهند. در هر صورت بانک‌ها نقش کلیدی در تأمین منابع مالی جهت اعطای تسهیلات مسکن به خانواده‌ها و افراد دارند. بانک‌ها با ارائه وام‌ مسکن به خانه‌دار شدن افراد کمک کرده و مشکلات را به این نحو برطرف می‌‌‌کنند.

 این وام‌‌‌ها کمکی به مردم می‌‌‌کند؟

مهراندیش تصریح کرد: از طرفی بانک‌ها با ارزیابی توانایی مالی متقاضیان وام، از تحمیل ریسک‌های مالی نابه‌جا به خریداران جلوگیری می‌کنند که این امر می‌تواند به حفظ ثبات در بازار مسکن کمک کند. این اهرم‌‌‌های اقتصادی می‌توانند با تنظیم دسترسی به اعتبار و شرایط اعطای وام، روی میزان تقاضا برای خانه‌ها اثر گذاشته و در نتیجه به‌طور غیرمستقیم بر قیمت مسکن تأثیرگذار باشند.

وی افزود: در پی رشد قیمت مسکن و افزایش میزان اجاره‌بها، چنین ارقامی پوشش خوبی محسوب نمی‌‌‌شوند. به هر حال شورای پول و اعتبار با مضاعف شدن وام ودیعه مسکن موافقت کرده و این امر تا اندازه‌ای به سود مستاجران تمام خواهد شد.‌

 شرایط پرداخت وام تسهیل شود
این کارشناس بازار مسکن در ادامه بیان کرد: لازم به ذکر است که این مبحث به آسان‌‌‌سازی شرایط پرداخت و رشد سالیانه مبلغ تسهیلات متناسب با تورم وابسته است و در غیر این صورت شاهد نارضایتی‌‌‌های گسترده خواهیم بود. تردیدی وجود ندارد که مهار تورم و کمک به رونق‌‌‌ اقتصاد، وظیفه مسئولان به شمار می‌‌‌رود.

مهراندیش درخصوص شرایط پرداخت این وام‌‌‌ها گفت: ابتدا باید شرایط پرداخت وام‌‌‌های مسکن شفاف و تسهیل شود و سپس برای مبلغ آن تصمیم‌‌‌گیری شود. در گذشته شاهد این موضوع بودیم که دولت بدون درنظر گرفتن نیازهای متقاضیان، صرفا روی ارقام پیش‌‌‌بینی شده تمرکز می‌کردند که این مطلب منجر به گلایه‌‌‌مندی‌های فراوانی شد. متاسفانه دشواری شرایط دریافت وام به حدی بالا است که بسیاری از متقاضیان عطای آن را به لقایش می‌‌‌بخشند.

وی درباره سیاست‌‌‌گذاری‌‌‌های دولت سیزدهم در حوزه مسکن عنوان کرد: واقعیت این است که سیاست‌‌‌های دولت در این بخش مورد قبول نیست و مشکلات سابق بر قوت خود باقی است. برنامه اصولی و مدونی برای حل چالش‌‌‌های بازار مسکن دیده نمی‌‌‌شود و ایرادات گذشته مرتفع نشده است. دولت باید نگاه ویژه‌ای به اقشار آسیب‌‌‌پذیر داشته باشد و مشکلات مسکنی آنان را حل کند.

منبع: روزنامه خانمان