اخبار کمیسیون روابط عمومی، تبلیغات و امور رفاهی
بایگانی اخبار
آغاز تامینمالی پروژههای مسکونی از طریق بورس
شنبه, خرداد 03, 1393 by روابط عمومی انجمن
مجوز مقدماتی اولین صندوق زمینوساختمان برای تامین مالی یک پروژه مسکونی به ارزش 40 میلیارد تومان، صادر شد.
یک ماه پس از تدوین ضوابط جدید راهاندازی صندوقهای زمینوساختمان، درحالی که انتظار میرفت انتقاد فعالان ساختمانی درباره زمانبر بودن پروسه تاسیس صندوق، کار شکلگیری این ابزار جدید تامینمالی را به نیمه دوم سال موکول کند، اما هفته گذشته موافقت اصولی برای تاسیس اولین صندوق تحت عنوان «صندوق کوهک» که قرار است سرمایه مورد نیاز برای احداث دو برج به ظرفیت 60واحد مسکونی را در منطقه22 تهران تامین کند، صادر شد. همزمان درخواست تشکیل دو صندوق دیگر نیز از طرف دو شرکت ساختمانی به مسوولان سازمان بورس ارائه شده است. متقاضیان صندوق زمینوساختمان به عنوان طیف موسس و مجری پروژههای ساختمانی، بعد از اخذ مجوز نهایی تاسیس میتوانند با اعلام فراخوان در بورس، سرمایه مورد نیاز ساختوساز را از طریق جذب آوردهنقدی سهامداران تامین کنند و در پایان با فروش ساختمان، سود و اصل سرمایههای به کارگرفته شده را تقسیم کنند. مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس و اوراق بهادار تهران با اعلام صدور موافقت اصولی برای اولین صندوق زمینوساختمان، اعلام کرد: ویژگیهای تامین مالی از طریق این صندوقها ایجاب میکند هر شرکت ساختمانی، لااقل یک پروژه خود را به صندوق تبدیل کند. ایوب باقرتبار ضمن پاسخ به اشکالاتی که برخی سازندههای مسکن در هفتههای اخیر به ضوابط جدید صندوقها وارد کرده بودند، معتقد است: مهمترین امتیاز صندوق زمینوساختمان، جلوگیری از خواب سرمایه سازندهها نزد سیستم بانکی و حذف انتظار برای دریافت تسهیلات ساخت است طوری که به کمک صندوق در فاصلهای کوتاه کل نیاز مالی ساختوساز با به کارگیری نقدینگیهای عازم بورس تامین میشود. در این باره، همچنین سعید اسلامی بیدگلی صاحبنظر بازار سرمایه و تحلیلگر اقتصاد مسکن نیز اعلام کرد: شرایط بازار مسکن در سال93 به گونهای است که صاحبان صندوقهای زمینوساختمان علاوهبر امتیاز بدیهی این روش تامینمالی، میتوانند حداقل در دو مرحله سود کنند.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: پروژههای ساختمانی قابل پذیرش در صندوق باید حداقل 10میلیارد تومان ارزش داشته باشند که با چنین حجمی، کار ساخت و احداث حداقل 3سال زمان لازم دارد. بنابراین پروژههایی که امسال و در دوره رکود مسکن، تعریف شوند، در اوج دوره رونق آماده فروش و عرضه خواهند شد و صندوق مربوطه با فروش واحدها در آن زمان، از بیشترین سود و عایدی برخوردار میشود. ضمن اینکه در حالحاضر با توجه به پایین بودن ریسک سرمایهگذاری در صندوق زمینوساختمان در مقایسه با سرمایهگذاری در بازار سهام و همچنین پایین بودن نرخ رشد قیمت مسکن در مقایسه با تورم، سود فعالیت در صندوق حداقل به اندازه تورم و بیشتر، خواهد بود.
ارزش ریالی اولین صندوق زمین و ساختمان
مدیرنظارت بر نهادهای مالیسازمان بورس با اعلام خبر تاسیس اولین صندوق زمین و ساختمان درسازمان بورس به «دنیای اقتصاد» گفت: این صندوق برای تامین سرمایهای به ارزش 40 میلیارد تومان برای ساخت دو برج 60 واحدی در منطقه 22 تهران با دریافت موافقت اصولی ازسازمان بورس هماکنون در حال طی مقدمات تشکیل مجمع و تاسیس بهمنظور پذیرهنویسی است. باقرتبار با بیان اینکه پیشبینی میشود پذیرهنویسی این صندوق از اواخر خرداد ماه آغاز شود، افزود: این پروژه که از سوی گروه سرمایهگذاری مسکن زیر نظر بانک مسکن تعریف شده، قرار است هزینه ساخت خود را از طریق جذب نقدینگی سهامداران حقیقی و حقوقی صندوق زمین و ساختمان تامین کند، ضمن اینکه در مقیاس پروژههای متوسط رو به پایین قرار دارد و به راحتی از مسیر بورس تامین مالی میشود. وی ادامه داد: زمینی که قرار است این پروژه در آن ساخته شود مشخص و دارای پروانه ساخت است. باقر تبار گفت: علاوهبر این پروژه، دو پروژه دیگر نیز برای تاسیس صندوق اعلام آمادگی کردهاند که بهزودی برای آنها هم موافقت اصولی صادر میشود.
نامه بورس به شرکتهای ساختمانی
مدیرنظارت بر نهادهای مالیسازمان بورس به «دنیای اقتصاد» گفت: با توجه به اصلاحاتی که در مقررات تاسیس صندوقهای زمین و ساختمان صورت گرفته است و همچنین ویژگیهای مثبت تامین سرمایه از این مجرا، به شرکتهای ساختمانی توصیه میشود حداقل یکی دو پروژه خود را از این مسیر تامین مالی کنند تا با روند این شیوه تامین مالی و مزیتهای آن آشنا شوند.
وی با بیان اینکه به تمام شرکتهای فعال ساختمانی در بورس برای اینکه حداقل یکی از پروژههای خود را از طریق تاسیس صندوق، تامین مالی کنند نامه ارسال کردهایم، گفت: برای شناسایی این نهاد مالی، نهادینه کردن این شیوه برای تامین مالی ساختوسازها و همچنین شناسایی مشکلات، نواقص و موانع اجرایی صندوقها، شرکتها و فعالان ساختمانی میتوانند حداقل یک یا دو پروژه کوچک خود را در قالب تاسیس صندوق تامین مالی کنند. باقرتبار با تاکید بر اینکه اگر یک بار صندوقی با موفقیت کامل تاسیس شود و جذب سرمایه کند میتواند سرآغاز حل مشکل تامین مالی برای هزاران پروژه ساختمانی باشد، افزود: معافیتهای مالیاتی، مشوقهای خاص، نظم و ترتیب در اجرای پروژه، تامین مالی به موقع پروژه و جلوگیری از تحمیل هزینههای ناشی از تاخیر بهدلیل نبود سرمایه، مهمترین مزایای تاسیس صندوقهای زمین و ساختمان است.
حداکثر یک هفته زمان برای اخذ مجوز
مدیرنظارت بر نهادهای مالیسازمان بورس با اشاره به انتقادهای برخی فعالان ساختمانی مبنی بر بوروکراسی شدید در فرآیند دریافت مجوز تاسیس صندوقهای زمین و ساختمان به «دنیای اقتصاد» گفت: وجود بوروکراسی شدید در فرآیند دریافت مجوز تاسیس صندوق را قبول ندارم و با اصلاحات صورت گرفته، در صورتی که تخلف یا مشکلی از سوی متقاضیان تاسیس صندوق وجود نداشته باشد، موافقت اصولی برای تاسیس صندوق طی یک هفته صادر میشود.وی ادامه داد: اگر فعالان ساختمانی و متقاضیان تاسیس صندوق به ضوابط بورس و تاسیس صندوق اشراف داشته باشند یا در صورت عدم اشراف کامل، مسائل خود را از طریق مشاوران و کارشناسان بورس یا کارگزاریها دنبال کنند، با مشکل خاصی در این زمینه مواجه نخواهند شد.
چرا تامین زمین شرط تشکیل صندوق است
باقرتبار همچنین در پاسخ به انتقاد دیگری مبنی بر عدم پوشش هزینههای تامین زمین و دریافت پروانه ساختوساز در قالب تامین مالی پروژههای ساختمانی از طریق تاسیس صندوق، گفت: نامشخص بودن مکان، شرایط، وضعیت و سایر امور مربوط به زمین، ریسکهای زیادی را متوجه سرمایهگذاران صندوق میکند و به همین خاطر است که برای به حداقل رساندن این ریسکها، متقاضی تاسیس صندوق باید زمین مشخص و بدون مشکل داشته باشد و پروانه ساخت را هم دریافت کرده باشد. وی تاکید کرد: در واقع ما زمانی میتوانیم سرمایههای مردم را در این صندوقها درگیر کنیم که پروژه و تمام مشخصات آن اعم از متراژ زمین، وضعیت پروانه ساخت و... کاملا شفاف و مشخص باشد. وی با اشاره به انتقاد دیگرسازندگان در مورد هزینههای اضافی ناشی از تعدد ارکان در فرآیند تاسیس و مدیریت صندوقهای زمین و ساختمان گفت: در حال حاضر شرکتهای ساختمانی برای مدیریت پروژههای خود هزینههای هنگفتی را متحمل میشوند که چون این هزینهها در دل کار نهفته است چندان به چشم نمیآید. باقرتبار ادامه داد: این در حالی است که هزینههای ناشی از تاخیر بهدلیل عدم تامین مالی به موقع پروژههای ساختمانی که بعضا ساختوساز را با ماهها تاخیر مواجه میکند، بسیار بیشتر از هزینههای مربوط به ارکان صندوقهای زمین و ساختمان است. در صندوقها، سازنده نیاز به خواب طولانی مدت سرمایه در بانک برای دریافت وام ندارد.