حجتالله عامری، نایبرئیس سازمان نظاممهندسی کشور در حاشیه هفدهمین اجلاس هیئتهای عمومی سازمان نظاممهندسی پاسخگوی سؤالات پیام ساختمان بود:
به نظر شما ضرورت برگزاری اجلاس هیئت عمومی نظاممهندسی چیست ؟
مطمئناً برگزاری اجلاس در طول این سالها توانسته است زمینهساز تغییر و تحولات شگرفی در امر ساختوساز باشد بهگونهای که با برگزاری اجلاس در سالهای گذشته ما شاهد ارتقای کیفیت و افزایش عمر ساختمانها بودیم. یکی از دستاوردهای اجلاس گذشته ارتقای نگاه تخصصی در حوزه صنعت ساختمان است.
عملکرد سازمان نظام مهندسی طی 19 سال گذشته را چگونه ارزیابی میکنید؟
مطمئناً وجود سازمان نظاممهندسی یک ضرورت برای کشور است و ازآنجا که کشور ما یک سرزمین زلزلهخیز است،وجود این سازمان یکی از اولویتهای ساختوساز محسوب میشود.البته با بررسی نمودارهای رشد کیفیت ساختوساز میتوان دریافت که سازمان نظاممهندسی تأثیر جدی در ارتقای کیفیت ساختمانها در طول این سالها داشته است. البته این رشد نموداری برازنده کشور ما با وجود 300هزار مهندس نیست و باید به استانداردهای جهانی برسیم تا بگوییم عملکرد نظاممهندسی مطلوب بوده است. شاید زمانی رسیدن به جایگاه کنونی یک چشمانداز دور از ذهن بود اما هماکنون این سازمان در راستای ارتقای وضعیت موجود گام بر میدارد و اگر در این مسیر پس رفت داشته باشد میتوانیم بگوییم هیچ موفقیتی حاصل نشده است .هرچند تردیدی نیست که نظاممهندسی نواقصی نیز دارد که باید اصلاح شود.
آیا در این چند سال کیفیت ساختمانها مطابق با مقررات ملی است ؟
متأسفانه کیفیت ساختمانهای ما فاصله بسیاری با مقررات ملی که در کل کشور نوشتهشده ، دارد. مقررات ملی برای کل ایران نوشتهشده اما در برخی شهرها شاهد هستیم که دامنه نفوذ با مقررات ملی بسیار متفاوت است. حوزه ارتقای کیفیت در شهرهای ما متفاوت و روند رو به رشدی دارد ولی هنوز برای رسیدن به اهدافی که قانون تعیین کرده فاصله بسیار زیادی داریم.تنها با پر کردن سازمان نظاممهندسی کیفیت ساختمانها ارتقاء پیدا نمیکند بلکه باید تمامی حوزههای ساختمان از جمله مصالح ساختمانی، نیروهای فنی و مهندسان ساختمان همکاری کنند . متأسفانه مقررات ملی تدوینشده توسط وزارت راه و شهرسازی فاصله زیادی با استانداردهای جهانی دارد اما در سطح منطقه دارای رتبه خوبی است، کمتر کشوری در منطقه وجود دارد که استانداردهای صنعت ساختمان مثل ما داشته باشد.
در سال گذشته بیش از 700 هزار پروانه ساختمان صادرشده که بهطور نسبی دامنه تأثیر مقررات ملی هر روز بیشتر میشود بهگونهای که شاهد هستیم بسیاری از شهرهای کشور مصالح ساختمانی با کیفیت بیشتری تولید میکنند و صنعتی سازی با شیب ملایم در حال حرکت است . ضمن اینکه حضور آزمایشگاههای مستقر در سازمان نظاممهندسی بر ارتقای کیفیت صنعت ساختمان بسیار اثرگذار بوده است.
چه انتقادی به مدیریت سازمان در ادوار گذشته دارید؟
همه مدیران در طول این سالها بهاندازه بضاعت خود تلاش کرده اند اما تلاش مدیران در دوره اول و دوم موردپذیرش است. سازمان نظاممهندسی جزو سازمانهایی است که همیشه حرکت روبهجلو داشته و با تمام مشکلات هنوز هم مجالی برای خندیدن دارد.
یکی از مواردی که مطرح است موضوع امضاء فروشی یا برگه فروشی مهندسان ناظر است. نظر شما در این خصوص چیست؟
یکی از کارهای منفور در جامعه کنونی همین امضاء فروشی است و نظاممهندسی برای حفظ منزلت خود بهشدت با این موضوع برخورد خواهد کرد که یکی از این برخوردها لغو دائم پروانه کار مهندسان است. در بحث نظارت ما به مهندسانی نیاز داریم که دائم بر سر پروژه حاضر باشند و هیچ قصوری در این مورد قابلپذیرش نیست.
کیفیت مصالح ساختمانی در کشور را چگونه ارزیابی میکنید؟
مصالح ساختمانی کشور با تکنولوژی و فناوریهای نوین روز دنیا فاصله بسیاری دارد که باید سرمایهگذاریهای لازم در این حوزه صورت گیرد .وزارت صنعت که در حوزه تولید مصالح ساختمانی است باید استانداردهای لازم را برای تولید بهترین مصالح ساختمانی به کار گیرد.