مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»پیگیری های اداری»اخبار کمیسیون
اخبار و رویدادها
    قوانین تنبیهی حوزه شهری
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    الزامات و چالش‌های تحقق احکام مسکن و شهرسازی در برنامه هفتم در جلسه‌‌‌ای در مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس بررسی شد. در این نشست عنوان شد که عمده قوانین مربوط به مسکن به جای حمایتی بودن، ماهیت تنبیهی و درآمدزایی دارند. به عنوان نمونه چند نوبت مالیات در فرآیند ساخت و تعدد پایه‌‌‌های مالیاتی بخش مسکن، شرایط دشوار بیمه ساختمان و تعهدات اندک تامین‌اجتماعی در مقابل کارگران ساختمانی و بار سنگین و فزاینده هزینه و زمان صدور جواز توسط شهرداری و بوروکراسی و مسائل نظام مهندسی ساختمان عملا موانعی برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. یکی دیگر از مباحث مهم این نشست، نقد قوانین و مقررات مالیاتی و نگاه منفی به بخش انبوه‌‌‌سازان بود.

    ?????? ?????...
    هدایت مسکن با ۵ راننده
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    پنج معاونت، شرکت و سازمان در یک وزارتخانه برای حوزه‌های به‌هم پیوسته و غیرقابل تفکیک «زمین، مسکن و شهرسازی» تصمیم‌گیری می‌کنند. برآیند این مدل سیاستگذاری جزیره‌ای طی دو دهه گذشته، «تقابل پنهان» دستگاه‌های به ظاهر «هماهنگ با هم» برای تخصیص منابع بوده که سه آسیب به بخش مسکن وارد کرده است؛ یک شرکت دولتی به دنبال «وام و زمین برای توسعه منفصل شهرها» و دیگری، در تلاش برای رفع فرسودگی درون شهرها. عزل و نصب‌ها در وزارتخانه متولی این بخش فرصتی است برای «ادغام این جزایر» به معنای «سیاستگذاری برای حل مساله مشترک».

    ?????? ?????...
    ابزار ۵ کاره بازار مسکن
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت و شهرداری هر کدام، نوعی از «مالیات سالانه بر آپارتمان» را دریافت می‌کنند که هر دو در مقایسه با رویه جهانی «مالیات سالانه ملکی» مملو از اشکال است. تجربه مالیات‌ستانی در آمریکا نشان می‌دهد، قیمت مسکن حساسیت معناداری به نرخ مالیات سالانه دارد و در عین حال، باعث کاهش سوداگری و عرضه زمین به بازار مصرف می‌شود. با وجود پنج‌کاره بودن این مالیات، فرمول به‌کار گرفته‌شده در شهرداری، از بابت نرخ، کاملا ناکارآمد است و همین مالیات با اسم رمز «املاک لوکس» در بودجه۱۴۰۴ نیز چهار ایراد دارد.

    ?????? ?????...
    ناکامی دولت در تحقق وعده ۲ میلیون مسکن ارزان
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس در گزارشی رسمی، اعلام کرد: در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳، «تنها ۲۰‌هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن به سرانجام رسید». بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، قرار بود سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور روی زمین‌‌‌های ۹۹ ساله ساخته شود. براین اساس، باید تا امروز «دست‌‌‌کم ۲ میلیون مسکن دولتی‌‌‌ساز با قیمت ارزان تحویل خانوارهای بی‌خانه‌‌‌ شده باشد.»

    ?????? ?????...
    رفوزگی در خانه‌خالی
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    «مالیات‏‏‌‌ستان» در نیم‌سال اول ۱۴۰۳ فقط ۰.۸ درصد از آنچه قرار بود تحت عنوان «مالیات بر خانه‏‏‌خالی» از مالکان دریافت شود را وصول کرد. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد، این مردودی مقابل مالکان املاک منجمدشده در بازار مسکن، دست‏‏‌کم برای سومین سالی متوالی رخ می‌دهد. شکست برابر خانه‌های خالی ناشی از «یک قانون با ۱۰۰۱ معافیت و استثنا» و همچنین «چشم‏‏‌بستن سیاستگذار» نسبت به الگوی جهانی مالیات‏‏‌ستانی از ملک است. در کارنامه اخیر، موفقیت نسبی در اخذ مالیات از املاک لوکس می‌تواند برای اصلاح مسیر در بازار خانه‌های بلااستفاده، معنادار باشد.

    ?????? ?????...
    نمای پنهان مسکن ۱۴۰۲
    دوشنبه, مهر 30, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال گذشته «در مجموع» و به لحاظ «رشد واقعی» ۹درصد نسبت به ۱۴۰۱ در کل کشور افزایش پیدا کرد. اما «نمای پنهان» این آمار رسمی که به «اجزای سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته» اختصاص دارد، «علامت نامساعد» از بازار مسکن۱۴۰۲ مخابره می‌کند. حجم کل سرمایه‌گذاری شامل سه مرحله خط‌تولید ساختمان می‌شود؛ «شروع ساخت»، «نیمه‌تمام‌ها» و «تکمیل ساختمان‌ها». سال گذشته ورود سرمایه به مرحله‌اول «رکورد رشد واقعی از سال ۸۷» را زد که یک علت کلیدی داشت.

    ?????? ?????...
    ابلاغ ممنوعیت ساخت و ساز در حریم گسلی ۶ کلانشهر
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

    در مرحله نخست از طرح مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، ۶ کلانشهر کشور شامل تهران، کرج، کرمان، مشهد، تبریز و زنجان مورد مطالعه قرار گرفتند که پس از انجام مراحل مطالعاتی و ارزیابی‌های میدانی مختلف، نقشه حریم گسلی در شهرهای ذکر شده تهیه و ارائه شد. این کار پس از انجام مراحل قانونی در کارگروه مخاطرات استان‌ها، کمیته فنی استانداری‌ها به تایید رسید و در نهایت با طرح در شورای‌عالی شهرسازی و معماری، نقشه‌های مذکور به تصویب و تائید رسید و نهادهای ذیربط از جمله شهرداری‌ها و ادارات کل راه و شهرسازی جهت پیاده‌سازی در طرح‌های جامع و تفصیلی و اعمال در تصمیم‌گیری‌های آتی شهرها از نظر کاربری اراضی، تعداد طبقات ساختمان‌ها، نوع ساخت و ساز، ممنوعیت ساخت ساختمان‌های با اهمیت بسیار زیاد و اولویت‌بندی مقاوم‌سازی سازه‌های موجود، نسبت به اجرای آن مسئولیت دارند.

    ?????? ?????...
    دوپینگ غول سبد خانوار
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

     هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار از اواخر دهه۹۰ به «غول درآمدخوار» تبدیل شد؛ این غول امروز در مناطق شهری، دوپینگ کرده و در حال بلعیدن نزدیک به نیمی از کل هزینه زندگی ماهانه و سالانه شهروندان است. اطلاعات رسمی از آخرین وضعیت «بزرگی هزینه تامین مسکن» در زندگی خانوارهای شهری ۳۱ استان کشور نشان می‌دهد سهم این فاکتور اصلی و غیرقابل حذف در سبد هزینه شهرنشین‌ها از ۳۸درصد سال۱۴۰۱ به ۴۲.۴درصد در سال۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است. اجاره‌نشین‌ها در دهه۸۰ تنها ۲۸درصد از هزینه‌های زندگی‌شان را صرف مسکن می‌کردند. از ابتدای دهه۹۰ این فاکتور، بزرگ و بزرگ‌تر شد. سطح متعارف «هزینه مسکن» در سبد خانوار براساس توصیه جهانی، حداکثر ۳۰درصد باید باشد. در غیر این‌صورت، «کیفیت زندگی» آسیب می‌بیند و رفاه کاهش پیدا می‌کند. 

    ?????? ?????...
    سوزن‏‏‌بان سیاستگذاری مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت برای دخالت در بازار مسکن بهانه‌‌‌های خاص خود را دارد؛ بهانه‌‌‌هایی مانند اینکه زمین کالای قابل تولید نیست و شباهتی به دیگر بازارها ندارد. در نتیجه نیاز است که دولت دخالت‌‌‌های به‌‌‌خصوصی در بازار زمین و مسکن داشته باشد. برخی بهانه‌‌‌های دیگر این است که بازار مسکن از معدود حوزه‌‌‌هایی است که حتی در همه کشورهای توسعه‌‌‌یافته، دولت‌‌‌ها به شکل‌‌‌های گسترده و متنوع از قبیل یارانه وام‌‌‌های رهنی، معافیت‌‌‌های مالیاتی وسیع، بیمه بازار وام‌‌‌های رهنی، تثبیت اجاره، قرعه‌‌‌کشی منازل ارزان برای اقشار کم‌‌‌درآمد، اجبار سازندگان تجاری برای فروش برخی واحدها به قیمت پایین و... در آن مداخله می‌‌‌کنند. در واقع پایه این استدلال‌ها این است که مسکن کالای خصوصی صرف نیست و با سایر کالاها فرق می‌کند. اما مرز باریک مداخله دولت در بازار مسکن چگونه تعیین می‌شود و به عبارت دیگر، سوزن‌‌‌بان سیاستگذاری مسکن چیست؟

    ?????? ?????...
    سقوط پلکانی وام مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سقوط مرتب سهم مسکن از تسهیلات بانکی طی نیمسال اول –در ادامه ریزش در سال‌های اخیر- از «ضعف پنهان» بانک‌ها در تامین مالی بخش مهم اقتصاد حکایت دارد. این سهم از ۷درصد سال گذشته به ۶درصد در ۴ماه اول امسال و ۵.۶درصد در ۶ماه تنزل کرده؛ سهم متعارف حداقل ۲۰درصد است. رکوردهای جدید نیز از ناکارآمدی وام خرید و نپرداختن وام تعمیرات ثبت شده است. بررسی‌ها از راز این سقوط نشان می‌دهد، منبع شارژ مسکن، خودش دشارژ شده و با «جریمه» هم برنمی‌گردد. بانکدارها سه راهکار پیشنهاد می‌کنند.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
اخبار کمیسیون پیگیری های اداری
  
بایگانی اخبار
رئیس کانون سراسری انبوه سازان: آخوندی بپذیرد قفل مسکن به دست انبوه سازان باز می شود
دوشنبه, ارديبهشت 08, 1393 by روابط عمومی انجمن

صماخودتان را به طور کامل معرفی کنید.

برزگر: جمشید برزگر هستم، رییس کانون سراسری انبوه سازان ایران و رییس انجمن صنفی انبوه سازان آذربایجان شرقی. رشته تحصیلی ام در مقطع کارشناسی، مهندسی عمران است و مدرک فوق لیسانس کارهای عمومی و تاسیسات شهری را از دانشگاه ملی باکو اخذ کرده ام که در این دانشگاه از من تقدیر شد. در حال حاضر در دانشگاه آزاد ارس نیز ادامه تحصیل می دهم. به طور غیررسمی 30 سال و به طور رسمی 25 سال است که انبوه ساز هستم.

صما: چه شد که رییس کانون شدید و آیا روزی فکر می کردید که در این سمت قرار بگیرید؟

برزگر: از سال های قبل دوستان بنده را به عنوان رییس هیئت مدیره پیشنهاد می دادند و چندین بار این مسئله مطرح شده بود. اما با توجه به گرفتاری های کاری، سعی می کردم که در راس نباشم. اما این بار وقتی ریاست کانون به من تکلیف شد، به اجبار و اصرار همکاران این سمت را پذیرفتم.

صما: چرا به اجبار؟ یعنی از عملکرد رییس قبلی کانون رضایت نداشتند؟

برزگر: به ایشان رای ندادند. حتی سه چهار بار این قضیه را به تاخیر انداختم تا بتوانیم برای آقای رهبر رای جمع کنیم، اما دوستان رای ندادند.من همدو بار به آقای رهبر گفتم که برای ریاست رای نیاورده اند.

صما: آقای برزگر از نظر شما دلیل این موضوع چیست؟

برزگر: دلیل خاصی نمی بینم. شاید یکسری کارهایی انجام داده اند که مورد قبول دوستان نبوده است.

صما: برخی از همکاران شما اشاره می کردند که از حقوق انبوه سازان در حوزه مسکن مهر به خوبی دفاع نکردند یا اینکه تخصص ایشان در انبوه سازی طبق انتظارات نبود.

برزگر: من ایشان را از طریق انجمن انبوه سازان تهران می شناسم. با توجه به ریاست آقای رهبر در انجمن انبوه سازان تهران، وی می توانست پتانسیل خوبی برای دفاع از منافع و حقوق صنفی انبوه سازان باشد، به همین دلیل او را به عنوان رییس کانون انتخاب کرده بودیم. اما حق انتخاب با اعضای هیئت مدیره است و این بار اعضا درخواست تغییر رییس کانون را کردند. درهرصورت به تفسیر سیاسیون، ادامه زیاد ریاست کار خوبی نیست و باید تغییر و تحولی ایجاد می شد.

صما: برنامه های شما به عنوان رییس کانون چیست؟

برزگر: برنامه های من در راستای تحقق اهداف پیش بینی شده در اساسنامه است؛ یعنی سعی در اجرا، پیشرفت و پیشبرد اهداف عالی کانون. به طوری که بتوانیم جایگاه کانون را به حد واقعی خود برسانیم. فکر می کنم که این رویکرد بهترین دفاع از منافع مشروع همکاران باشد.

صما: بهترین دوره انبوه سازی از زمانی که انجمن های انبوه سازی شکل گرفت، کی بود؟

برزگر: دوره دکتر عبدالعلی زاده. ایشان متولی و مبتکر شکل گیری و سازماندهی انبوه سازان و سازمان نظام مهندسی به صورت قانونمند بودند. در سال 75 سازمان نظام مهندسی تشکیل شد و از سال 76 به صورت قانونمند کار خود را آغاز کرد، سپس در سال 78 دکتر عبدالعلی زاده پیشنهاد تشکیل انجمن های صنفی انبوه سازان کشور را داد. از همان سال انجمن ها تقریبا به تشکیل هیئت های موسس اقدام کردند و تا سال 80 انجمن های انبوه سازان در تمام استان ها شکل گرفت. در سال 82 کانون سراسری تشکیل شد و بنده از موسسان کانون هستم.

صما: هرچند شما دوره دکتر عبدالعلی زاده را بهترین دوران انبوه سازی می دانید، اما یکسری ایرادات به قانون انبوه سازی می گیرند؛ مثلا اینکه فردی با ساخت حداقل 4 واحد انبوه ساز تلقی می شود. آیا این قانون نیاز به بازنگری ندارد؟

برزگر: در آن زمان که انجمن های انبوه سازی تشکیل شد، حتی ساخت 3 واحد در شهرهای کوچک کار مهمی بود و سازنده 10 واحد در مراکز استان ها و 3 واحد در شهرهای کوچک، انبوه ساز تلقی می شد.

اما اکنون لازمه عضویت در انجمن انبوه سازان، در شهری مثل تبریز، ارائه پایان کار 50 واحد مسکونی یا در تهران بالای 100 واحد مسکونی است. پس به تناسب پیشرفت زمان، انبوه سازی تعریف خاص خود را دارد و اعضا باید صلاحیت لازم را در حوزه های تامین اعتبار، مدیریت و اجرا داشته باشند تا بتوانند پروانه اشتغال در رتبه مطلوب را بگیرند.

 

نحوه عضویت یک انبوه ساز در انجمن های استانی متفاوتی است، اما واقعا باید انبوه ساز و دارای سابقه کاری و پشتوانه مالی مناسبی در این زمینه باشد تا به عضویت انجمن درآید. لازمه عضویت در مراکز استان ها هم فکر می کنم ساخت حداقل 20 واحد باشد. البته خوشبختانه مسکن مهر همه همکاران ما را به انبوه ساز تبدیل کرده است.

ساختمان

 

صما: انبوه ساز یا پیمانکار؟!

برزگر: خیر. آنها انبوه ساز مسکن بودند و هستند، اما متاسفانه بعدها تفاهم نامه را منحرف و تبدیل به شیوه پیمانکاری کردند. من از ابتدا مخالف این کار بودم و پیشنهاد دادم که زمین را بدهند، منابع بانکی را تعریف بکنند و قیمت ها هم طبق توافق سازنده و متقاضی مشخص شود. اما وزارتخانه در این زمینه خیلی دخالت کرد. در هرحال امیدواریم که حداکثر تا سال آینده مسکن مهر به اتمام برسد و ببینیم که آقای آخوندی با طرح مسکن اجتماعی که جزئیات آن مشخص نیست، چه خواهد کرد.

صما: فکر نمی کنید همین پیمانکار شدن انبوه سازان و وابستگی آنها به دولت، جایگاه انبوه سازی را تضعیف کرد؟

برزگر: خیر، من چنین اعتقادی ندارم. چون حدود 75 تا 80 درصد پروژه های مسکن مهر را همکاران ما انجام دادند. در مسکن مهر، انبوه سازان وابسته به دولت نبودند و صفر تا صد پروژه را خودشان انجام دادند. فقط تامین مالی و ارائه تسهیلات طبق تفاهم نامه سه جانبه، توسط بانک انجام شد. در مسکن مهر انبوه سازان طراحی، نقشه، مقدمات اولیه را انجام می دادند، پروانه ساخت را به نام خود می گرفتند و درواقع خود انبوه سازان سازنده و مالک بودند. فونداسیون و سقف اول و دوم را با پول خود اجرا می کردند تا اینکه بانک مرحله اول پول آنها را پرداخت می کرد. همانطور که در خارج از مسکن مهر نیز بانک بعد از اجرای فونداسیون، تسهیلات مشارکتی سازنده را پرداخت می کند. تنها اقدام وزارتخانه و ادارات کل راه و شهرسازی، ساماندهی و معرفی متقاضیان، به نسبت پیشرفت پروژه بود.

صما: مکان یابی برخی از پروژه های مسکن مهر کاملا اشتباه بود. آیا انبوه سازان نسبت به این موضوع اعتراض نکردند؟

برزگر: ساخت و ساز در مناطق نامناسب، صرفا با این انگیزه که آمار ساخت بالا برود و یا تحت تاثیر نماینده یک شهر یا مسائل سیاسی، اقدامی کاملا اشتباه و غلط بود. من در آن موقع به آقای سعیدی کیا گفتم این راهی که می روی مقصد ندارد. به نظرم باید همان 5/1 واحد مسکن مهر اولیه را که تمام امکانات آنها آماده بود، در شهرهای نیازمند مسکن ساخته می شد. اما متاسفانه در مناطق نامناسبی ساخت و ساز کردند که بعضا در آن مناطق حتی ذائقه ای برای آپارتمان نشینی نبود. اگر زمین شهری زمین می داد، وام هم ارائه می شد و خود انبوه سازان می ساختند، بسیار بهتر بود تا اینکه خانه هایی بسازند که روی دستشان بماند. البته مقصر این انحرافات مسکن مهر، مسئولان محلی هستند که مسئولان رده بالا را مجبور به ساخت مسکن در این مناطق کردند.

صما: در طول آن مدتی که مسکن مهر در اختیار تعاونی ها بود، شرایط چگونه بود؟

برزگر: تعاونی ها وضعیت بدی را به وجود آورده بودند. تعاونی خبازان، تعاونی آرایشگران، تعاونی کارگران، تعاونی مناطق، تعاونی مساجد و... هر کدام چند هزار واحد مسکونی گرفته بودند و کاربلد هم نبودند. این پروژه ها متوقف بود و طی سه سال، مسکن مهر حتی 1 درصد پیشرفت نداشت. درست زمانی که ناتوانی شرکت های تعاونی در ساخت این پروژه ها در حال تبدیل به یک فاجعه و ناهنجاری در صنعت ساختمان تبدیل بود، انبوه سازان ورود پیدا کردند. با روی کار آمدن آقای نیکزاد هرچند اوضاع بهتر شد، اما متاسفانه این طرح دوباره منحرف شد و ساخت و ساز در مناطق غیرکارشناسی شروع شد.

صما: کلا مسکن مهر انبوه سازی را تقویت کرد یا به اعتبار آنها لطمه وارد کرد؟

برزگر: کیفیت مسکن مهر طبق مشخصات تعریف شده آن است. طی جلسات بسیاری که با حضور آقای خواجه دلویی که مسئولیت معاونت مسکن و ساختمان وقت را برعهده داشت، برگزار کردیم، گفتم که چطور ما توان ساخت مسکن در ونزوئلا را داریم اما نمی توانیم برای هموطنان خود مسکن بسازیم؟ این موضوع حتی در رسانه ها هم منعکس شد. سپس اولین تفاهم نامه اجرایی را انبوه سازان استان آذربایجان شرقی امضا کردند و بعد در سراسر کشور امضا شد. در تاریخ 20/12/87 در وزارتخانه تفاهم نامه ای در قالب ساخت صدها هزار واحد مسکونی بستیم که بعدها به تفاهم نامه های سراسری تبدیل و به تدریج در کلیه استان ها انجام شد. اما اشاره کردم که نه انجمن های استانی، نه ادارات کل استانی، نه وزارتخانه آن سیاست اولیه را پیش نبردند.

تجربه انبوه سازان به جز در دو سه مورد، موفقیت آمیز بود و حتی توسط مشتریان و دستگاه های اجرایی از آنها تقدیر و تمجید شد. برخی از انبوه سازان حتی از جیب خودشان پول گذاشتند تا بتوانند پروژه را پیش ببرند. من در طرح مسکن مهر فقط نیمه خالی لیوان را نمی بینم.

صما: پس شما عملکرد انبوه سازان را به طور نسبی مثبت ارزیابی می کنید؟

برزگر: من عملکرد همکاران خود را کاملا مثبت ارزیابی می کنم. ضعف ها مربوط به دولتمردان بوده و پروژه هایی هم که اکنون متوقف مانده و گرفتاری ایجاد کرده اند، هیچ ربطی به انبوه سازان ندارند. در این طرح انبوه سازان منجی شدند و اگر نبودند الان خانه ای تحت عنوان مسکن مهر ساخته نشده بود.

صما: بارها گفته شده که راه حل بحران مسکن انبوه سازی است. چطور باید از انبوه سازان حمایت شود که بتوان از این ظرفیت آنها استفاده کرد؟

برزگر: حمایت از انبوه سازی با حمایت از اقشاری که قدرت خرید پایین دارند و نمی توانند مسکن بخرند، اتفاق می افتد. تقاضای ما این است که دولت آقای روحانی حمایت خود را در قالب ارائه تسهیلات متناسب با درخواست و نیاز شهروندان در اختیار انبوه سازان قرار دهد. همانطور که در دوره وزارت دکتر عبدالعی زاده، تسهیلات متناسب با خرید اقشار متوسط و کم درآمد جامعه در اختیار انبوه سازان گذاشتند. سپس انبوه سازان ساختند و عرضه کردند.

صما: پس شما رونق انبوه سازی را در ارائه تسهیلات می بینید؟

برزگر: بله. وقتی مسکن می سازیم اما مردم توان خرید ندارند و قدرت خرید پایین است، نیاز به مسکن برطرف نمی شود. پس باید به انبوه سازان، تسهیلات قابل تقسیط به خریداران بدهند.

ساختمان

صما: چرا در بحث شهرک سازی انبوه سازان نتوانسته اند موفق باشند؟

برزگر: متاسفانه در کشور ما انبوه سازان آن سرمایه کلان را برای شهرک سازی ندارند و برخلاف کشورهایی مثل ترکیه، هیچ پشتوانه ای از طریق منابع و بنگاه های مالی اقتصادی از آنها نمی شود. در ترکیه انبوه سازان قرارداد اولیه را با مالک زمین می بندند، سپس مقدمات زیربنایی را آماده می کنند و وارد ساخت و ساز می شوند. بخشی از آورده را خودشان می آورند و بانک صددرصد مبلغ را با شرایط مشخص به ازاری هر واحد با متراژهای مختلف پرداخت می کند. یعنی تسهیلات با بازپرداخت 10 ساله می دهند تا متقاضیان توان خرید مسکن و پرداخت اقساط را داشته باشند.

ما زمانی می توانیم شهرک بسازیم که کلیه سرانه های مورد نیاز ساکنان یا خریداران در آن مجموعه فراهم باشد و احساس امنیت و آرامش و رفاه کنند. یکی از مشکلات مسکن مهر همین عدم پیش بینی سرانه های عمومی بود.

صما: چرا انبوه سازان در تامین تسهیلات ساخت تا این حد به دولت وابسته هستند و خودشان اقدامی در این زمینه انجام نمی دهند. حتی قرار بود که خود انبوه سازان بانک تاسیس کنند. چرا این طرح اجرایی نشد؟

برزگر: از عمر انجمن انبوه سازی فقط ده سال می گذرد. ما سندیکاهایی در کشور داریم که بالای 50، 60 سال عمر دارند، اما هنوز به آن درجه نرسیده اند که بتوانند تامین مالی کنند. این امکان نبود که همکاران ما برای خود بانک تاسیس کنند. حتی اگر بانک هم راه اندازی می کردند باز باید تسهیلاتی با سود 28 درصد می دادند. براساس قانون ساماندهی و اصل 31 قانون اساسی ما باید بتوانیم با تسهیلات کم بهره و مناسب مسکن در خور شان شهروندان تهیه کنیم و در اختیار آنها بگذاریم.

صما: اما در حال حاضر گفته می شود که بانک ها با محدودیت منابع مالی مواجهند. پس بودجه لازم برای ساخت مسکن از کجا باید تامین شود؟

برزگر: چرا؟ مگر بانک ها این منابع را کجا هزینه کرده اند؟

صما: شما بفرمایید کجا هزینه کرده اند؟

برزگر: من نمی دانم. طبق آنچه که شنیده ام 80 هزار میلیارد تومان معوقه داشتند و 25 درصد هم به آن اضافه شده است. وام های زودبازده و سایر مسائل آسیب بسیاری به بخش مسکن رساندند. اما من اعتقاد دارم که دولت می تواند از محل صندوق توسعه ملی و از محل وجوه اداره شده منابع خود بانک ها، بخشی از سود این تسهیلات را برای رونق بخش اقتصادی و برون رفت از این رکود در اختیار بانک های تخصصی و بخش صنعت ساختمان قرار دهد. تا انبوه سازان هم مثل سنوات گذشته بتوانند به راحتی تسهیلات با سود پایین و قابل تقسیط به خریداران را بگیرند تا مشتری هم بتواند با توجه به توان خودش، مسکن بخرد.

صما: گویا مجموعه انبوه سازان هنوز نتوانسته اند جلسه ای با آقای آخوندی داشته باشند، در حالی که آقای رهبر جلسات زیادی با آقای نیکزاد داشتند.

برزگر: آقای رهبر با آقای نیکزاد دوست بودند و جلسات هفتگی داشتند.

صما: طوری می گویید با هم دوست بودند که گویا شما با آقای آخوندی دشمن هستید.

برزگر: خیر. ما هم با آقای آخوندی دوست هستیم. منتها ایشان گرفتارند. می گویند «ما مسئولیت وزارتخانه ای با کلی بدهی را در اختیار گرفته ایم و از طرفی با مشکلات متعدد مسکن مهر مواجهیم و هر روز باید در صحن مجلس جوابگوی سوالات نمایندگان مجلس باشیم.» من به تنهایی با آقای آخوندی دیدار داشته ام و به ایشان گفتم که اگر مسکن معضل بزرگ کشور است، پس چرا نام مسکن از نام وزارتخانه حذف شد. اما این دیدار کافی نیست و می خواهیم که به اتفاق هیئت مدیره جلسه ای داشته باشیم تا بتوانیم مطالب و صحبت های خود را با ایشان مطرح کنیم. در سایت کانون نامه های انبوه سازان است

صما: شنیده شده که آقای آخوندی به انبوه سازی یا حداقل به این مدل انبوه سازی رایج در کشور اعتقادی ندارد.

برزگر: شاید این تصور به خاطر تبعاتی باشد که از مسکن مهر در ذهن ایشان باقی مانده است. با توجه به اینکه ایشان از منتقدان مسکن مهر بودند.

صما: آقای برزگر ارتباط شما با مجموعه وزارت راه وشهرسازی و معاونت های مربوطه شان درچه حد است؟

 برزگر: خوشبختانه تعامل خوبی بین انجمن ما و نیز وزارتخانه راه و شهرسازی برقرار شده است. به عنوان مثال در حوزه بافت های فرسوده تفاهم نامه ای با معاونت بافت های به صورت چهارجانبه منعقد شده و قرار است در ابتدا درچند نقطه درقالب طرح آزمایشی اجرایی شود. به هر حال نگاه ما این است که 70 هزار هکتار بافت فرسوده ناکارآمد درکشور وجود دارد. براین اساس ما نمی توانیم در صنعت ساختمان صرفا به دنبال ساخت و سازهای شهری برویم. به اعتقاد من بافت های فرسوده ای که در حال حاضر در تمام شهرها و کلانشهرها وجود دارد، فرصت بسیار خوبی برای حوزه ساخت وساز هستند که البته با بروز حوادث احتمالی نظیر زلزله این بافت ها تبدیل به تهدید می شوند. به طور کلی در حال حاضر تعامل بسیار خوبی بین کانون سراسری انبوه سازان و وزارتخانه راه و شهرسازی ایجاد شده است و اگر آقای آخوندی بپذیرند که قفل مسکن به دست انبوه سازان باز می شود، در این صورت شاید بتوانیم شاهد کاهش مشکلات حوزه مسکن باشیم.

ساختمان

 

صما: شما به عنوان یک انبوه ساز تاکنون چند واحد مسکونی ساخته اید؟

برزگر: من تاکنون مدیریت ساخت بالغ بر20 هزار واحد مسکونی را به عهده داشته ام که 1200 واحد در زنجان و سایر شهرهایی نظیر تبریز، ارومیه و... ساخت وساز کرده ام.

صما: در حال حاضر هزینه ساخت یک واحد مسکونی چقدراست؟

برزگر: به صورت میانگین هزینه ساخت هر مترمربع 800 هزار تومان است.

صما: آقای برزگر! در حال حاضر مالیات انبوه سازی، اعتراض بسیاری از انبوه سازان را به دنبال داشته است. آنها می گویند این نوع مالیات ها درواقع انگیزه سازندگان را برای ساخت وساز کاهش می دهد. این در حالی است که بسیاری از کارشناسان نظر دیگری دارند. آنها می گویند الان حوزه انبوه سازی به بلوغ کاری رسیده و بنابراین باید مثل همه اصناف مالیات بپردازد! شما چه نظری دارید؟

برزگر: استدلال های شما مرا به یاد کارشناسان مالیاتی می اندازد! من این نقطه نظر را قبول ندارم و اعتقاد دارم که مالیات های مختلفی از انبوه سازان گرفته می شود و بنابراین دلیلی ندارد که مجددا از آنها مالیات گرفته شود. به عنوان مثال 50 درصد از عوارض درآمد بودجه ای شهرداری ها از سازنده ها گرفته می شود و 6درصد دیگر را نیزکه بعدا دوباره پرداخت می کنند. بنابراین دلیلی برای وضع مالیات مجدد برای این صنف وجود ندارد.

صما: اما این نگاه وجود دارد که انبوه سازان به دنبال سود بیشتر هستند؟

برزگر: من قبول ندارم. به عنوان مثال 30 سال است که در این حرفه مشغول به فعالیت هستم و متاسفانه نه تنها سودی به دست نیاورده ام، بلکه حتی سرمایه ام را از دست داده ام و به نوعی متضرر شده ام. درواقع اگر زمین هایی که از سال های قبل داشتم، حفظ می کردم الان ارزش افزوده بیشتری نصیبم می شد. بعضی ها در برخی مناطق سود بیشتری می برند اما سود اصلی را کسانی می برند که از انبوه ساز خرید می کنند.

صما: همچنان که مستحضرید یکی از مشکلات اصلی حوزه ساخت وساز پیش فروش مسکن است که معمولا اختلاف بین مشخصات فنی اولیه ساخت با متن قرارداد محل چالش خریداران با فروشندگان است. با توجه به اینکه شما اذعان کردید حجم اعظمی واحد مسکونی ساخته اید، آیا به چنین مشکلی برخورده اید؟

برزگر: خیر. به هیچ عنوان. من تاجایی که توانسته ام سعی کرده ام به قول خود عمل کنم. اما متاسفانه بعضی اوقات برخی از خریداران توقعاتی فراتر از متن قرارداد دارند که این امر وقت زیادی از سازندگان را می گیرد.

صما: به نظر شما برای اینکه مشکلات حوزه پیش فروش را حل کنیم باید چه راهکارهایی را مدنظرقرار دهیم؟

برزگر: به نظر من مشکلات این حوزه همیشه وجود دارد. اما درنهایت تدوین دستورالعمل های فرادستی و اجرایی کردن آن می تواند تا حدزیادی از حجم مشکلات این حوزه بکاهد.

صما: شما و بسیاری از مسوولان بارها عنوان کرده اید که تنها راهکارحل مشکل مسکن انبوه سازی است که باتوجه به اینکه سریع سازی، مقاوم سازی و ارزان سازی مسکن رابه دنبال دارد می تواند از مشکلات این حوزه بکاهد. این درحالی است که کارشناسان می گویند با وضعیت فعلی تولید مصالح ساختمانی فقط می توانیم سالیانه 750 هزارواحدمسکونی تولید کنیم. به نظرشما این تناقض ها راچگونه می توان از بین برد؟

برزگر: من این محدودیت را قبول ندارم. به نظرم الان با شرایط فعلی امکان تولید 800 هزار الی یک میلیون واحد مسکونی در سال وجود دارد. مهمترین عامل در مصالح ساختمانی بحث فولاد و سیمان است و با توجه به اینکه در حال حاضر تولید سیمان به بالای 60 میلیون تن رسیده است به نظرم مصالح ساختمانی محدودیتی در تولید مسکن ایجاد نمی کنند.

صما: در مورد بکارگیری فن آوری های نوین ساختمانی در صنعت ساختمان نیز لطفا توضیح دهید.

برزگر: به نظرمن یکی از ضعف های حوزه مسکن، نهادینه نشدن فن آوری های نوین ساختمانی در صنعت ساختمان است. البته درنظربگیرید که صنف ما انبوه ساز است و انبوه ساز خود متولی نیست که بخواهد به دنبال بهره گیری از فن آوری های ساختمانی باشد. اما اگر مسوولان وارد عمل شوند و فن آوری های روز دنیا به صنعت ساختمان تزریق کنند بدون شک انبوه سازی رونق مضاعفی خواهد گرفت.

صما: شما ایده آل حوزه انبوه سازی را در چه می بینید؟

برزگر: ایده آل ما این است که بتوانیم ساختمان هایی مطابق با استانداردها و قوانین تدوین شده در این حوزه تولید کنیم.

ساختمان

 

صما: به نظرشما مهمترین عاملی که مانع رشد وتوسعه ساختمان است چیست؟

برزگر: به نظرمن بالابودن قیمت یکی ازمهمترین نهاده های مربوط به ساختمان یعنی زمین، عمده ترین دلیل رشد و توسعه ساختمان است که سبب تولید ساختمان های غیرمقاوم می شود.

صما: پیشتر برخی از انبوه سازان پیشنهاد راه اندازی معاونت انبوه سازی در بدنه وزارت راه وشهرسازی را به وزیرراه وشهرسازی داده بودندکه البته با استقبال سرد آقای آخوندی مواجه شد. شما فکر می کنید راه اندازی چنین معاونت تخصصی چقدر درتقویت انبوه سازی موثر واقع می شود؟

برزگر: قطعا می تواند نقش بسیارموثری داشته باشد. اما درخلا چنین معاونتی، معاونت مسکن و ساختمان می بایست قوی تر عمل کند که متاسفانه در حال حاضر می بینیم که عملکرد ضعیفی دارد. به طوری که از وظایف اصلی خودغافل مانده است.

صما: آقای برزگر! در حال حاضر حدود شش هزار شرکت انبوه سازی در کشور فعالند .به نظرشما حضور این همه شرکت در این عرصه طبیعی است؟ آیا برخی از این شرکت ها مازاد نیستند؟ به نظرشما نباید این شرکت ها به صورت کنسرسیوم عمل کنند و ازتجمیع آنها شرکت های بزرگ انبوه سازی ایجاد شود؟

برزگر: به نظر من تا زمانی که بین عرضه و تقاضای مسکن تعادلی وجود ندارد، حضور شرکت های انبوه ساز در این عرصه یک ضرورت اجتناب ناپذیر است. قطعا توسعه و تقویت شرکت های انبوه سازی ازجمله پیش شرط های اصلی حل بحران مسکن است که امیدوارم با فراهم شدن زمینه آن این مهم اجرایی شود. بسیاری از کشورها هم اکنون در حال توسعه دانش مهندسی خود هستند و در زمینه صدور خدمات مهندسی نیز بسیار فعالند. قطعا ما هم باید به چنین جایگاهی برسیم.

صما: پیش بینی شما ازآینده بازارمسکن چیست؟

برزگر: من رونق همراه با تقویت قدرت مالی خریدار را برای این بازار پیش بینی می کنم.

صما: آقای برزگر بر اساس رویه معمول صندلی داغ ساختمان، چند سوال خارج از موضوع تخصصی مصاحبه از جنابعالی داریم که ممنون می شویم پاسخ دهید. چند کلمه را ما نام می بریم و شما بفرمایید چه چیزی در ذهنتان تداعی می شود؟

صما: آقای مهندس نیکزاد؟

برزگر : بد و خوب            

صما: اوباما؟

برزگر : سیاستمدار نیستم.

صما: سازمان نظام مهندسی؟

برزگر : بد، مافیا

صما: سازمان نظام کاردانی ساختمان؟

برزگر: خوب و هیچ کاره

صما: انبوه ساز؟

برزگر: سهم بالا در ایجاد اشتغالزایی درصورت توجه به او

صما: پروژه های ساختمانی؟

برزگر: روح و جان

صما: بساز و بفروش؟

برزگر: نام قبلی انبوه ساز

صما: کمیسیون عمران؟

برزگر: مرکز مناقشات

صما: قدرت؟

برزگر: دوستدار وبه دنبال قدرت نیستم.

صما: آقای عباس آخوندی؟

برزگر: نبودن همخوانی بین شعار و عملکردش

صما: به چه کسی رای دادید؟

برزگر: روحانی

صما: روحانی؟

برزگر: دولتتدبیر و امید

صما: حساب شخصی؟

برزگر: هیچ. کارت بانکی هم ندارم

صما: شعر؟

برزگر: جزء علایقم است

صما: ورزش های مورد علاقه؟

برزگر: فوتبال، بسکتبال و والیبال

صما: بهترین وزیر مسکن بعد از انقلاب؟

برزگر: آقای عبدالعلی زاده

صما: محل سکونت؟

برزگر: محدوده پونک، البته بین تهران و تبریز در رفت وآمد هستم.

صما: چه زمانی صاحب خانه شدید؟

برزگر: از سال 1368

صما: چند فرزند دارید؟

برزگر: سه فرزند