اخبار کمیسیون پیگیری های اداری
بایگانی اخبار
نظام درآمد شهرداري ها و فروش فرصتهاي آينده زيست شهري
شنبه, ارديبهشت 27, 1393 by روابط عمومی انجمن
به نقل از پايگاه اطلاع رساني وزارت راه وشهرسازي، عباس آخوندي در مراسم هفدهمين سالگرد تاسيس شركت مادر تخصصي عمران و بهسازي شهري ايران ، اظهار داشت: نوسازي و بهسازي بافتهاي فرسوده شهري موضوعي پيچيده است كه در نهايت بايد به خواسته اي اجتماعي شود چرا كه درغير اين صورت شاهد سليقه اي شدن نوسازي و بهسازي اين بافتها توسط دولت هاي مختلف خواهيم بود.
ساختمان
وي با اشاره به مقاومتهايي زيادي كه در خصوص تبديل نوسازي و بهسازي بافتهاي فرسوده به موضوعي اجتماعي مي شود، افزود: اين مقاومتها به نحوه تصميم گيري اداري در كشور باز مي گردد كه همه چيز برعهده دولت است و مردم نيز به مداخله دولتي علاقمند هستند.
وزير راه وشهرسازي ادامه داد: با وجودي كه در قانون ساماندهي مسكن بحث بهسازي بافتهاي فرسوده مطرح شده اما اين موضوع هنوز به عنوان خواسته اي اجتماعي مطرح نشده است تا جايي كه ساخت و ساز در حاشيه شهرها بسيار راحتتر است.
وي با بيان اينكه گرايش ساخت و ساز همچنان به سمت بيرون شهرها است و محيط هاي شهري از درون دچار فرسايش هستند تصريح كرد: هنوز با مداخله قانون مند ساكنان و ايجاد نظام حكمروايي محلي فاصله ي زيادي داريم كه بايد براي كم كردن آن تلاش فراواني كنيم.
آخوندي گفت: با وجودي كه شهرداري ها و دولت در مباحث مربوط به نوسازي و بهسازي بافتهاي فرسوده مداخله مي كنند هنوز فرايندي براي مداخله ساكنان اين بافتها و اظهار نظر جدي آنها وجود ندارد.
وي با تاكيد بر اينكه تعريف رابطه ميان نظام حكمروايي ملي و نظام حكمروايي محلي نيازمند فعاليتهاي اجتماعي ، نظري و فكري فراوان است ، اظهار داشت: زماني تمام بودجه شهرداري ها توسط دولت تامين مي شد و زماني ديگر تامين منابع مالي به عهده خود شهرداري ها گذاشته شد تا جايي كه امروز شهرداري برخي شهرها به اندازهاي فقير هستند كه توانايي اداره شهر را نيز ندارند.
وزير راه و شهرسازي با اعلام اينكه در حال حاضر نظام درامد شهرداري ها باعث فروش تمام فرصتهاي آينده زيست شهري مي شود ادامه داد: نبايد از طرح مسائلي مانند فروش شهرها براي تامين درامد كوتاه مدت شهرداري ها هراس داشته باشيم چرا كه چنين هراسي موضوع را به بحثي سربسته تبديل مي كند.
وي با اظهار نگراني از وضعيت معماري در شهرهاي مختلف كشور تصريح كرد: طي بازديدهاي خود از شهرهاي مختلف با وضعيت نگران كننده معماري روبرو شدم. و در چنين وضعيتي نبايد خودمان را به خواب خرگوشي بزنيم .
آخوندي ادامه داد: اين موضوع كه مسئله بهسازي بافتهاي كهن و تاريخي كشورمان را با افزايش تراكم حل كنيم ، راه حل درستي نبوده و باعث كاهش كيفيت زندگي شده است تا جايي كه امروز نمي توان مدعي بازگشت كاركرد ، هويت و حيثيت و عدالت شهري به بافتهاي مذكور شد.
وزير راه و شهرسازي باتاكيد بر اينكه بايد بااميد روبه جلو حركت كرد گفت : امروز به اين نتيجه رسيده ايم كه شهروندان را محور قرار دهيم و همين امر حتي اگر در حد سخن هم باشد گامي رو به جلو محسوب مي شود.
بهسازی شهری باید به خواستهای اجتماعی مبدل شود
در ادامه معاون وزیر راه و شهرسازی از راهاندازی صندوق سرمایهگذاری زمین و ساختمان تا ۹۰ روز آینده خبر داد و گفت: این صندوق در امر بهسازی و نوسازی بافتهای شهری فعال میشود؛ همچنین سه صندوق «سرمایهگذاری نیکوکاری»، «سرمایهگذاری مستغلات» و «املاک قرضالحسنه بهسازی شهری ایران» نیز با کمک دستگاههای متولی وارد برنامه بهسازی و نوسازی میشوند.
وزیر راه و شهر سازی در این نشست در گفت وگویی دوستانه به سوالات مدعوین درباره رویکردها و فعالیتهای شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی پاسخ داد.
وی با بیان این که همه تصمیمات در کشور به دولت باز می گردند، گفت: در عین حال که همه تصمیمات توسط دولت گرفته می شود، مردم هم درخواست مداخله دولت را دارند. البته در این ۱۷ سالی که از تاسیس شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری گذشته است تا حدی برای رسیدن به هدف خود حرکت کرده ایم اما هنوز به این هدف که بهسازی به یک خواسته اجتماعی مبدل شود دست پیدا نکرده ایم.
وی با بیان این که تاکید من بر حقوق شهروندی به این دلیل است که در انتهای تصمیم گیری ها ساکنان شهر باید به طور قانونی در زندگی خود مداخله کنند، گفت: ما هنوز با این ایده آل فاصله بسیاری داریم و باید بسیار تلاش کنیم. در حال حاضر برای بهسازی بافت های قدیمی، کهن، تاریخی و حاشیه ای هنوز دولت و شهرداری ها دخالت می کنند و هنوز برای ساکنان شهر امکانی برای اظهار نظر جدی وجود ندارد.
وزیر راه و شهر سازی عنوان کرد: در ایران یک سطح حکم روایی ملی وجود دارد و حکم روایی محلی وجود ندارد و برای رسیدن به چنین شرایطی به رابطه ای بین دولت ملی و دولت محلی نیاز داریم.
وی با بیان این که امروز روز خوبی برای من است چون می بینم مفهوم معماری و بهسازی شهری در دستور کار قرار گرفته است، گفت: در بازدید از شهرستان ها شاهد وضعیت نگران کننده معماری بودیم. برای بهسازی بافت های کهن و تاریخی راه حلی به عنوان افزایش تراکم ارایه شده است اما به طور قطع این راه حل درست نیست و کیفیت زندگی را تنزل داده و نمی توان ادعا کرد که در بافت های تاریخی هویت شهری، کارکرد و خدمات شهری و کیفیت بالای زندگی برگردانده شده است.
آخوندی با بیان این که برای اجتماعی کردن بهسازی باید مدلی برای حکم روایی محلی ایجاد کنیم، عنوان کرد: درباره این مباحث باید بسیار بحث کرد و از بحث کردن هراسی نداشته باشیم تا این فعالیت ها به امری اجتماعی مبدل شوند و در حد بحث های سر بسته گذشته باقی نمانند.
وی در ادامه افزود: البته در این زمینه نمونه های موفقی هم به چشم می خورد که نشان دهنده این است که محور قرار دادن شهروندان گام مثبتی است که می تواند در اجتماعی شدن امر بهسازی و نوسازی دخیل باشد.
دکتر محمد سعید ایزدی، معاون وزیر راه و مدیر عامل شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی نیز اظهار کرد: امروز پس از ۱۷ سال از گذشت زمان تاسیس این شرکت همچنان برای رسیدن به محیط مطلوب شهروندی تلاش می کنیم.
وی با بیان این که امسال برنامه هایی را با عنوان برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت دنبال می کنیم، اظهار کرد: یکی از شاخص ترین عواملی که در بهسازی و نوسازی اهمیت فراوانی دارد هم راستا کردن برنامه های دستگاه های مختلف با یکدیگر است.
دکتر ایزدی با بیان این که تعدد دستگاه های اجرایی یک آسیب مهم است، اظهار کرد: می توان از این آسیب به عنوان فرصت استفاده کرد. در این شرکت تلاش می کنیم تا در ۱۵ عرصه کاری زمینه ای برای ارتقای کیفیت زندگی شهری فراهم کنیم. در مرحله نخست با تنظیم تفاهم نامه های مختلف با سازمان هایی مانند بهزیستی، بسیج سازندگی،شهرداری ها، یونسکو و انجمن مطالعات زنان تلاش کرده ایم تا برنامه های مشترکی برای ارتقای فعالیت های محیطی در شهر ارایه دهیم.
وی افزود: در عرصه دوم برای تامین منابع مالی آیین نامه ای به تصویب رسیده که بتوان از طرق مختلف منابع مالی را تامین نمود. تامین منابع مالی با استفاده از شیوه های جدیدی مانند صندوق سرمایه گذاری زمین و ساختمان، صندوق سرمایه گذاری نیکوکاری، صندوق سرمایه گذاری مستغلات از محورهای جدیدی هستند که با کمک دستگاه های متولی به برنامه های عمران و بهسازی کمک خواهند کرد.
ایزدی از عملیاتی کردن طرح جامع مسکن با عنوان عرصه سوم فعالیت شرکت عمران و بهسازی یاد کرد و گفت: این طرح با رویکردی جدید انجام خواهد شد. با توجه به این که دکتر آخوندی تاکید ویژه ای بر برنامه های «اسکان پایا» و «مسکن اجتماعی» دارند، عملیاتی کردن طرح جامع مسکن ما را به هدف نزدیک تر خواهد کرد و نکته مهم این که تاکید جناب وزیر بر هم راستا سازی مسکن اجتماعی و نوسازی و بهسازی انگیزه مهمی به ما داده است.
معاون وزیر راه یادآور شد: پروژه های محرک توسعه نیز یک عرصه دیگر از فعالیت های ما است که ما را به سمت برنامه های کوچک مقیاس اما با تاثیر بزرگ هدایت می کند.
وی با اشاره به بازدید هفته گذشته از شهر گرگان اظهار کرد: مراکز و آثار تاریخی به محور عملیاتی ما اضافه شده اند که امیدواریم از طریق این پروژه ها جریان جدیدی برای ورود ساکنان شهر به صرصه نوسازی و بهسازی فراهم کنیم.
این استاد دانشگاه عرصه پنجم برنامه های خود را طرح حمایت و مشارکت در راه اندازی دفاتر خدمات و نوسازی دانست و اظهار کرد: دفاتر خدمات و نوسازی در واقع نوعی نهاد تسهیل گری هستند بنابراین نهادهای تسهیل گر می تواند واسطه بین مردم و شهرداری ها باشد.
ایزدی در ادامه از «توسعه قلمرو عمومی در قلمرو هدف»، «جریان بهسازی و مرمت جریان های تاریخی با مشارکت سازمان میراث فرهنگی»، «اجرایی کردن سند ملی» نیز با عنوان دیگر عرصه های برنامه بلند مدت شرکت عمران و بهسازی یاد کرد و گفت: امروز می توان گفت سند ملی در این باره نهایی شده و با راه اندازی ستاد ملی باید به سمت اجرایی کردن آن حرکت کنیم و این سند را در شهرها بومی کنیم تا مبنایی برای سال های آینده باشد.
معاون وزیر راه الگو سازی و ارتقای کیفیت ساخت را از دیگر عرصه های مورد نظر شرکت دانست و اظهار کرد: امروزه باید کیفیت را محور قرار دهیم و توجه به ارزش های بومی را از طریق الگوسازی پیش ببریم. یکی دیگر از نکاتی که باید به آن توجه ویژه شود راه اندازی نظام «پایش اجتماعی» است، نگاه ما هیچ گاه با نگاه مردم آمیخته نشده است به همین دلیل تلاش می کنیم تا با کمک جامعه شناسان یک پایش اجتماعی انجام دهیم و به دستورالعمل مشخصی برای نیاز مالکان دست پیدا کنیم.
وی با بیان این که امیدواریم ماموریت عمران و بهسازی را به نحو احسنت انجام دهیم تا فضایی مورد قبول برای شهروندان ایجاد کنیم، گفت: آغاز بحث آموزش در بدنه مدیریت شهری و دنبال کردن همکاری های بین المللی و مقاوم سازی شهر و استحکام بخشی ساختمان ها در مقابل پدیده های مختلف از دیگر اقداماتی است که برای بالا بردن سطح کیفیت زندگی مردم انجام خواهیم داد.
در انتهای مراسم دکتر آخوندی با اهدای لوح تقدیر از مدیران عامل سابق شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی تجلیل کرد.