به گزارش روابط عمومی انجمن انبوه سازان مسکن و ساختمان آذربایجان شرقی، به تازگی وزیر راه و شهرسازی از تدوین و ابلاغ آییننامه ایجاد شهرکهای مسکونی خبر داده است. وزیر راه و شهرسازی در نشست شورای مسکن با هدفگذاری و تصویب ایجاد ۲۷ شهر ساحلی و ۵۰ شهرک مسکونی در کشور، گفته است: در ماه آینده، آییننامه ایجاد شهرکهای مسکونی تدوین و به استانها ابلاغ میشود.
ایجاد شهرکهای مسکونی و شهرهای جدید
مهرداد بذرپاش در نشست شورای مسکن، ضمن بررسی موانع موجود بر سر راه اجرای طرح نهضت ملی مسکن در استانهای سراسر کشور، اظهار کرد: تولید مسکن و عمل به تعهد دولت سیزدهم در اجرا و تکمیل چهار میلیون واحد مسکونی سیاستی است که با راهکارهای متعدد و در همکاری با مجموعه دولت در حال انجام است.
وی با تاکید بر تسریع در تولید مسکن به عنوان سیاست کلان دولت و همراهی تمامی ذیمدخلان، توضیح داد: مجموعه وزارت راه و شهرسازی برای تسریع در تولید مسکن، سیاستهایی همچون ایجاد شهرکهای مسکونی و شهرهای جدید را در برنامه قرار داده است که در همین رابطه ۲۷ شهر ساحلی و ۵۰ شهرک مسکونی در برنامه قرار گرفته است.
استانها بررسی و نتیجه را اعلام کنند
وزیر راه و شهرسازی با یادآوری هدفگذاری و تصویب ایجاد شهرهای ساحلی و شهرکهای مسکونی در کشور، گفت: مجموعه روشها و سیاستهای اتخاذ شده در وزارت راه و شهرسازی برای پاسخ به نیاز متقاضیان مسکن است و استانداران و استانها نیز در این مهم همراهی مناسب را خواهند داشت.
بذرپاش خطاب به معاونان خود و مدیران کل راه و شهرسازی استانها تاکید کرد: پیشنهادهای شرکت عمران شهرهای جدید و ستاد وزارتخانه درخصوص ۲۷ نقطه ساحلی باید توسط استانها بررسی و نتیجه اعلام شود. همچنین، ضرورت دارد تا در ماه آینده، آییننامه ایجاد شهرکهای مسکونی تدوین و به عنوان روش اجرا به استانها ابلاغ شود.
ساخت ۱۶ هزار هکتار شهرک برای نخستین بار
در همین راستا معاون وزیر راه و شهرسازی نیز از ساخت ۱۶ هزار هکتار شهرک برای نخستین بار در دولت سیزدهم خبر داد و گفت: ۵۱ هزار هکتار برای طرح نهضت ملی مسکن در دو سال گذشته تامین شده است.
ارسلان مالکی با بیان اینکه یکی از پرچالشترین مسئلهها در کشور، مسئله مسکن است، افزود: از سال ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ به ازای هر ۱۰۰ خانوادهای که تشکیل شده، ۶۴ واحد مسکونی ساخته شده و عمده این واحدهای مسکونی در مکانهایی است که دهکهای برخوردار حضور دارند.
مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن ادامه داد: تا کنون چهار میلیون و ۵۰۰ هزار خانواده در طرح مسکن ملی ثبتنام کردهاند که فاقد مسکن هستند و پیش از این از تسهیلات دولتی برای تامین مسکن استفاده نکردهاند. در قانون جهش تولید مسکن تاکید شده که چهار میلیون مسکن باید ساخته شود، زیرا ضرورت و نیاز کشور ما ساخت مسکن است.
طرح ملی مسکن متفاوت با طرحهای دیگر
مالکی با تاکید بر اینکه طرح ملی مسکن متفاوت از طرحهای دیگر است و از ابتدای دولت سیزدهم، ساخت مسکن و حل این مسئله در قالب این طرح شروع شده است، گفت: ما در سازمان ملی زمین و مسکن، در همه دوران مسکن مهر دولت نهم و دهم ۵۹۰ هزار واحد یا هشت هزار هکتار زمین تامین کردیم که بخشی از آن هنوز تکمیل نشده است، اما در دو سال گذشته ۵۱ هزار هکتار برای طرح نهضت ملی مسکن تامین کردیم.
وی بیان داشت: ۳۴ هزار هکتار از این زمینها را از الحاق به محدوده شهرها به دست آوردیم و ۱۶ هزار هکتار نیز شهرکسازی بوده که برای نخستین بار در دولت سیزدهم انجام شده است.
بحرانهای شهرکسازی بدون برنامه
دولت در حالی شهرکسازی را در دستور کار قرار داده که کارشناسان آسیبهای اجتماعی معتقدند: با توجه به شرایط اقلیمی، کمبود منابع آب، شرایط زیست محیطی و جمعیت روبه افزایش کلان شهرها، ساخته شدن شهرکهای جدید در کنار شهرهای مادر، به دلیل آسیبشناسی نشدن در بخشهای مختلف، پیامدهای منفی فراوانی در پی داشته است.
هرچند سیاست ایجاد شهرکهای جدید در کنار کلان شهرها و شهرهای مادر به دلیل سرریز جمعیت و خانهدار کردن اقشار کم درآمد بوده، اما کارشناسان علوم اجتماعی تاکید دارند: باید در کنار این مهم، مسائل و شاخصهای زیست محیطی، عرضه و تقاضا، امکانات رفاهی، فضای سبز و بهداشت عمومی کیفی در نظر گرفته شود، موضوعی که متاسفانه کمتر از سوی شهرسازان و انبوهسازان مورد توجه بوده است.
به گفته این کارشناسان، مسکن همانند آموزش و بهداشت از اولویتهای مهم زندگی اجتماعی به شمار میرود و بررسی های علمی و پژوهشی در این زمینه نشان میدهد بیشتر شهرکها و شهرهای جدید به دلیل نداشتن شاخصها و امکانات زیستی نتوانستهاند جمعیت مورد نظر شهرهای مادر را جذب کنند.
خالی بودن شهرک های جدید در نتیجه نبود امکانات
بر اساس این گزارش مهدی مسعودیان، پژوهشگر و محقق علوم اجتماعی در این باره میگوید: درباره شهرسازی از سال ۱۳۶۰ تصمیمگیری شد، اما جمعیتی که برای این شهرکها پیشبینی شده بود، به دلیل نارضایتی ساکنان و نبود امکانات شهری در این شهرکها وجود ندارد.
به گفته این محقق، زیستپذیری شهری از نظر اجتماعی، اقتصادی و روانی در زندگی مردم تاثیرگذار است و آن را میتواند به مکانی جذاب، مطلوب برای زندگی کار و تفریح تبدیل کند که از مهمترین ویژگیهای آن عینی بودن است که شهرسازان به آن اهمیت میدهند. اما جابهجایی، حمل و نقل، مسکن، سلامت و بهداشت، فضای عمومی جذاب فرصتهای اقتصادی، هویت محلی، عدالت، صمیمیت و راحتی نیز از جایگاه ویژهای برخوردار است.
این محقق علوم اجتماعی با تاکید بر اینکه پژوهشها نشان میدهد در ساخت شهرکهای جدید به علوم اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی توجه نشده است گفت: برای ساخت یک شهرک، چگونگی زندگی مردم نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
نگاه واقعبینانه تصمیمگیران به شهرکهای جدید
همچنین حسین ایمانی جاجرمی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران در این باره معتقد است: آمارها نشان می دهد هرچه شهرهای جدید به شهرهای مادر نزدیکتر باشند، جمعیتپذیری بیشتری دارند و موفقترند، اما دور بودن شهرکهای جدید از شهرهای مادر باشند در عدم موفقیت ایجاد این شهرکها موثر خواهد بود. زیرا سالها طول می کشد تا آب، برق و پاسگاه نیروی انتظامی آنها تامین شود.
به گفته وی، تصمیمگیران باید واقعبینانه به موضوع شهرکهای جدید نگاه کنند تا امکانات لازم تامین شود، زیرا در شهرهایی که در جمعیتپذیری شکست خوردیم و در مقابل آن فضاهایی که در داخل شهر رها شده بودند، مانند اسلامشهر و ملارد توسط مردم و سوداگران ساخته و پراز جمعیت شدند.
منبع: روزنامه خانمان