اخبار کمیسیون پیگیری های اداری
بایگانی اخبار
معاملات مسکنمهر سادهتر میشود
دوشنبه, ارديبهشت 29, 1393 by روابط عمومی انجمن
وزارت راهوشهرسازی بعد از ابطال اولین مجوزی که در روزهای پایانی عمر کاری دولت دهم برای خرید و فروش واحدهای مسکونیمهر صادر شد، ماه گذشته جلوی اجرای مجوز دوم را که در همان اوایل فعالیت کابینه یازدهم به تصویب هیاتدولت رسید نیز گرفت تا در یکی دو هفته آینده، مسیر معاملات این نوع آپارتمانها را باز هم سادهتر کند.
مسوولان مسکنمهر در نظر دارند با ابلاغ سومین مجوز به مالکان مسکنمهر، همه شرط و شروطهای قیدشده در دو مجوز قبلی را از جلوی پای متعاملین این واحدها حذف کنند تا خریدار و فروشنده مسکنمهر همچون سایر معاملات مسکن، بتوانند آزادانه برای نقلوانتقال این املاک تصمیم بگیرند و اقدام کنند.
در مجوز اول که بهار92 ابلاغ شد، برای خریدار مسکنمهر رعایت شروطی همچون «نداشتن خانه»، «سبز بودن فرم جیم»، «سکونت 10ساله در محل احداث واحد موردنظر» و «داشتن حداقل دستمزد ماهانه» اجباری اعلام شده بود، اما در زمستان92، دولت جدید با این تشخیص که 4شرط قیدشده در مجوز، معنای واقعی آزادسازی معاملات مسکنمهر را زیر سوال میبرد، مجوز اول را ابطال کرد و در مجوز دوم، صرفا یک شرط آن هم ضرورت تسویهحساب 10درصد از وام مسکنمهر پیشاز فروش واحد را لحاظ کرد.
مجوز دوم اگرچه اسفند سال گذشته از سوی هیاتدولت ابلاغ شد، اما بلافاصله جلوی اجرای آن با هدف تسهیل دوباره مسیر فروش، گرفته شد.
در یکی دو ماه گذشته، نگارش پیشنویس سومین مجوز در جریان بوده و تنها شرط موجود در مجوز دوم قرار است در این پیشنویس حذف شود.قرار است این پیش نویس طی روزهای آتی از سوی وزیر راهوشهرسازی به امضا برسد و برای تصویب و ابلاغ نهایی، به هیات دولت برود.
دستورالعمل جدیدی که هماکنون بهمنظور اعطای مجوز برای آزادسازی معاملات مسکن مهر منتظر امضای وزیر و تصویب در هیات دولت است، سومین دستورالعملی است که طی یکسال گذشته برای قانونی کردن خرید و فروش مسکن مهر از سوی دولتهای دهم و یازدهم، نوشته شده است.
دولت دهم در اولین دستورالعملی که بهمنظور قانونی کردن خرید و فروشهای زیرزمینی مسکن مهر صورت میگرفت، در بهار سال گذشته ممنوعیت خرید و فروش مسکن مهر را
باطل کرد تا از این طریق متقاضیان خرید و فروش این واحدها، به صورت قانونی اقدام به معامله کنند.
اما آن زمان دولت، با اصرار بر برخوردار بودن خریدار از چهار شرط اصلی مسکن مهر که پیش خریداران مسکن مهر با داشتن آن شرایط مشمول دریافت مسکن مهر شدند، عملا، آزادسازی معاملات را به صورت مشروط در دستور کار قرار داد.
مجوز قانونی خرید و فروش مسکن مهر در حالی در روزهای پایانی عمر دولت دهم به تصویب رسید که دولت یازدهم، با اعتقاد به اینکه خرید و فروش مسکن مهر باید به صورت کاملا آزاد و بدون قید و شرط باشد، در زمستان سال گذشته اقدام به لغو اولین مجوز خرید و فروش مسکن مهر تا زمان تهیه دستورالعمل اصلاح شده در این زمینه، پرداخت.
به این ترتیب، دستورالعمل دوم خرید و فروش مسکن مهر یا اصلاحیه دستورالعمل اول در زمستان سال گذشته، با لغو شروط قبلی، برخورداری خریدار دوم از چهار شرط اصلی به صورت همزمان در وزارت راهوشهرسازی و هیات دولت به تصویب رسید.
این در حالی است که این دستورالعمل بلافاصله پس از تصویب و در فاصله ابلاغ از سوی معاون اول رئیسجمهور به وزارت راهوشهرسازی و زیرمجموعههای آن، لغو شد. در دستورالعمل شماره دوم تنها شرط آزادسازی معاملات خرید و فروش مسکن مهر تسویه 10 درصد از وام این واحدها عنوان شد که باید از سوی مالک اول بانک مسکن پرداخت میشد.
10 درصد از وام 25 میلیون تومانی مسکن مهر با احتساب اصل و سود وام، بهطور میانگین رقمی حدود 5 میلیون تومان است که براساس دستورالعمل دوم باید از سوی مالک اول، با دولت تسویه میشد.
اما، مسوولان وزارت راهوشهرسازی با این استدلال که این شرط، شرایط معامله آزاد واحدهای مسکن مهر را باز هم مختل میکند و ممکن است، افرادی بهدلیل عدم توان مالی برای تسویه 10 درصد از مبلغ وام مسیر غیرقانونی معامله مسکن مهر را دنبال کنند، مصوبه مذکور را برای اصلاح نهایی لغو کردند.
به این ترتیب، با گذشت سه ماه از لغو دستورالعمل دوم، هماکنون سومین دستورالعمل خرید و فروش قانونی مسکن مهر در وزارت راه وشهرسازی آماده شده که پس از امضای وزیر راهوشهرسازی قرار است، طی روزهای آتی در هیات دولت تصویب و ابلاغ شود.
در متن این دستورالعمل، علاوهبر لغو محدودیت متقاضیان خرید این آپارتمانها به لحاظ برخورداری از شرایط اولیه مسکن مهر، شرط تسویه 10 درصدی وام نیز برداشته شده است تا از این طریق، معاملات مسکن مهر کاملا آزاد و قانونی انجام شود.
همچنین، پس از ابلاغ این دستورالعمل به کارگزاریهای مسکن مهر در شهرهای جدید و استان ها، خریدار و فروشنده مسکن مهر باید از طریق مراجعه به کارگزاریهای رسمی مسکن مهر، با ارائه مدارک و مشخصات خود نسبت به نقل و انتقال رسمی این واحدها اقدام کنند.
به این ترتیب، با جایگزین شدن نام و مشخصات خریدار جدید با مالک قبلی در سامانه مسکن مهر، خریدار به عنوان مالک قطعی و قانونی آن واحد شناخته میشود که پس از ابطال کارت قسط مالک اولیه، کارت قسط تازه نیز از سوی بانک مسکن به نام مالک جدید صادر میشود.
این در حالی است که پیش از این و در جریان معاملات غیرقانونی مسکن مهر در بنگاههای مسکن، خریداران و فروشندگان صرفا با اتکا بر یک مبایعهنامه و وکالت بلاعزل اقدام به خرید و فروش میکردند و چون از نظر دولت، خرید و فروش ممنوع بود و در سامانه مسکن مهر نام آنها ثبت نمیشد، مشکلات متعددی را برای طرفین در بر داشت.