مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»پیگیری های اداری»برنامه های عملیاتی
اخبار و رویدادها
    قوانین تنبیهی حوزه شهری
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    الزامات و چالش‌های تحقق احکام مسکن و شهرسازی در برنامه هفتم در جلسه‌‌‌ای در مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس بررسی شد. در این نشست عنوان شد که عمده قوانین مربوط به مسکن به جای حمایتی بودن، ماهیت تنبیهی و درآمدزایی دارند. به عنوان نمونه چند نوبت مالیات در فرآیند ساخت و تعدد پایه‌‌‌های مالیاتی بخش مسکن، شرایط دشوار بیمه ساختمان و تعهدات اندک تامین‌اجتماعی در مقابل کارگران ساختمانی و بار سنگین و فزاینده هزینه و زمان صدور جواز توسط شهرداری و بوروکراسی و مسائل نظام مهندسی ساختمان عملا موانعی برای فعالان این حوزه ایجاد کرده است. یکی دیگر از مباحث مهم این نشست، نقد قوانین و مقررات مالیاتی و نگاه منفی به بخش انبوه‌‌‌سازان بود.

    ?????? ?????...
    هدایت مسکن با ۵ راننده
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    پنج معاونت، شرکت و سازمان در یک وزارتخانه برای حوزه‌های به‌هم پیوسته و غیرقابل تفکیک «زمین، مسکن و شهرسازی» تصمیم‌گیری می‌کنند. برآیند این مدل سیاستگذاری جزیره‌ای طی دو دهه گذشته، «تقابل پنهان» دستگاه‌های به ظاهر «هماهنگ با هم» برای تخصیص منابع بوده که سه آسیب به بخش مسکن وارد کرده است؛ یک شرکت دولتی به دنبال «وام و زمین برای توسعه منفصل شهرها» و دیگری، در تلاش برای رفع فرسودگی درون شهرها. عزل و نصب‌ها در وزارتخانه متولی این بخش فرصتی است برای «ادغام این جزایر» به معنای «سیاستگذاری برای حل مساله مشترک».

    ?????? ?????...
    ابزار ۵ کاره بازار مسکن
    سه شنبه, آبان 08, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت و شهرداری هر کدام، نوعی از «مالیات سالانه بر آپارتمان» را دریافت می‌کنند که هر دو در مقایسه با رویه جهانی «مالیات سالانه ملکی» مملو از اشکال است. تجربه مالیات‌ستانی در آمریکا نشان می‌دهد، قیمت مسکن حساسیت معناداری به نرخ مالیات سالانه دارد و در عین حال، باعث کاهش سوداگری و عرضه زمین به بازار مصرف می‌شود. با وجود پنج‌کاره بودن این مالیات، فرمول به‌کار گرفته‌شده در شهرداری، از بابت نرخ، کاملا ناکارآمد است و همین مالیات با اسم رمز «املاک لوکس» در بودجه۱۴۰۴ نیز چهار ایراد دارد.

    ?????? ?????...
    ناکامی دولت در تحقق وعده ۲ میلیون مسکن ارزان
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    مرکز پژوهش‌‌‌های مجلس در گزارشی رسمی، اعلام کرد: در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳، «تنها ۲۰‌هزار واحد مسکونی از طرح نهضت ملی مسکن به سرانجام رسید». بر اساس طرح نهضت ملی مسکن، قرار بود سالانه یک میلیون واحد مسکونی در کشور روی زمین‌‌‌های ۹۹ ساله ساخته شود. براین اساس، باید تا امروز «دست‌‌‌کم ۲ میلیون مسکن دولتی‌‌‌ساز با قیمت ارزان تحویل خانوارهای بی‌خانه‌‌‌ شده باشد.»

    ?????? ?????...
    رفوزگی در خانه‌خالی
    سه شنبه, آبان 01, 1403 by روابط عمومی انجمن

    «مالیات‏‏‌‌ستان» در نیم‌سال اول ۱۴۰۳ فقط ۰.۸ درصد از آنچه قرار بود تحت عنوان «مالیات بر خانه‏‏‌خالی» از مالکان دریافت شود را وصول کرد. بررسی‏‏‌ها نشان می‌دهد، این مردودی مقابل مالکان املاک منجمدشده در بازار مسکن، دست‏‏‌کم برای سومین سالی متوالی رخ می‌دهد. شکست برابر خانه‌های خالی ناشی از «یک قانون با ۱۰۰۱ معافیت و استثنا» و همچنین «چشم‏‏‌بستن سیاستگذار» نسبت به الگوی جهانی مالیات‏‏‌ستانی از ملک است. در کارنامه اخیر، موفقیت نسبی در اخذ مالیات از املاک لوکس می‌تواند برای اصلاح مسیر در بازار خانه‌های بلااستفاده، معنادار باشد.

    ?????? ?????...
    نمای پنهان مسکن ۱۴۰۲
    دوشنبه, مهر 30, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال گذشته «در مجموع» و به لحاظ «رشد واقعی» ۹درصد نسبت به ۱۴۰۱ در کل کشور افزایش پیدا کرد. اما «نمای پنهان» این آمار رسمی که به «اجزای سرمایه‌گذاری‌های صورت‌گرفته» اختصاص دارد، «علامت نامساعد» از بازار مسکن۱۴۰۲ مخابره می‌کند. حجم کل سرمایه‌گذاری شامل سه مرحله خط‌تولید ساختمان می‌شود؛ «شروع ساخت»، «نیمه‌تمام‌ها» و «تکمیل ساختمان‌ها». سال گذشته ورود سرمایه به مرحله‌اول «رکورد رشد واقعی از سال ۸۷» را زد که یک علت کلیدی داشت.

    ?????? ?????...
    ابلاغ ممنوعیت ساخت و ساز در حریم گسلی ۶ کلانشهر
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

    در مرحله نخست از طرح مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، ۶ کلانشهر کشور شامل تهران، کرج، کرمان، مشهد، تبریز و زنجان مورد مطالعه قرار گرفتند که پس از انجام مراحل مطالعاتی و ارزیابی‌های میدانی مختلف، نقشه حریم گسلی در شهرهای ذکر شده تهیه و ارائه شد. این کار پس از انجام مراحل قانونی در کارگروه مخاطرات استان‌ها، کمیته فنی استانداری‌ها به تایید رسید و در نهایت با طرح در شورای‌عالی شهرسازی و معماری، نقشه‌های مذکور به تصویب و تائید رسید و نهادهای ذیربط از جمله شهرداری‌ها و ادارات کل راه و شهرسازی جهت پیاده‌سازی در طرح‌های جامع و تفصیلی و اعمال در تصمیم‌گیری‌های آتی شهرها از نظر کاربری اراضی، تعداد طبقات ساختمان‌ها، نوع ساخت و ساز، ممنوعیت ساخت ساختمان‌های با اهمیت بسیار زیاد و اولویت‌بندی مقاوم‌سازی سازه‌های موجود، نسبت به اجرای آن مسئولیت دارند.

    ?????? ?????...
    دوپینگ غول سبد خانوار
    چهارشنبه, مهر 25, 1403 by روابط عمومی انجمن

     هزینه مسکن در سبد هزینه خانوار از اواخر دهه۹۰ به «غول درآمدخوار» تبدیل شد؛ این غول امروز در مناطق شهری، دوپینگ کرده و در حال بلعیدن نزدیک به نیمی از کل هزینه زندگی ماهانه و سالانه شهروندان است. اطلاعات رسمی از آخرین وضعیت «بزرگی هزینه تامین مسکن» در زندگی خانوارهای شهری ۳۱ استان کشور نشان می‌دهد سهم این فاکتور اصلی و غیرقابل حذف در سبد هزینه شهرنشین‌ها از ۳۸درصد سال۱۴۰۱ به ۴۲.۴درصد در سال۱۴۰۲ افزایش پیدا کرده است. اجاره‌نشین‌ها در دهه۸۰ تنها ۲۸درصد از هزینه‌های زندگی‌شان را صرف مسکن می‌کردند. از ابتدای دهه۹۰ این فاکتور، بزرگ و بزرگ‌تر شد. سطح متعارف «هزینه مسکن» در سبد خانوار براساس توصیه جهانی، حداکثر ۳۰درصد باید باشد. در غیر این‌صورت، «کیفیت زندگی» آسیب می‌بیند و رفاه کاهش پیدا می‌کند. 

    ?????? ?????...
    سوزن‏‏‌بان سیاستگذاری مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    دولت برای دخالت در بازار مسکن بهانه‌‌‌های خاص خود را دارد؛ بهانه‌‌‌هایی مانند اینکه زمین کالای قابل تولید نیست و شباهتی به دیگر بازارها ندارد. در نتیجه نیاز است که دولت دخالت‌‌‌های به‌‌‌خصوصی در بازار زمین و مسکن داشته باشد. برخی بهانه‌‌‌های دیگر این است که بازار مسکن از معدود حوزه‌‌‌هایی است که حتی در همه کشورهای توسعه‌‌‌یافته، دولت‌‌‌ها به شکل‌‌‌های گسترده و متنوع از قبیل یارانه وام‌‌‌های رهنی، معافیت‌‌‌های مالیاتی وسیع، بیمه بازار وام‌‌‌های رهنی، تثبیت اجاره، قرعه‌‌‌کشی منازل ارزان برای اقشار کم‌‌‌درآمد، اجبار سازندگان تجاری برای فروش برخی واحدها به قیمت پایین و... در آن مداخله می‌‌‌کنند. در واقع پایه این استدلال‌ها این است که مسکن کالای خصوصی صرف نیست و با سایر کالاها فرق می‌کند. اما مرز باریک مداخله دولت در بازار مسکن چگونه تعیین می‌شود و به عبارت دیگر، سوزن‌‌‌بان سیاستگذاری مسکن چیست؟

    ?????? ?????...
    سقوط پلکانی وام مسکن
    دوشنبه, مهر 23, 1403 by روابط عمومی انجمن

    سقوط مرتب سهم مسکن از تسهیلات بانکی طی نیمسال اول –در ادامه ریزش در سال‌های اخیر- از «ضعف پنهان» بانک‌ها در تامین مالی بخش مهم اقتصاد حکایت دارد. این سهم از ۷درصد سال گذشته به ۶درصد در ۴ماه اول امسال و ۵.۶درصد در ۶ماه تنزل کرده؛ سهم متعارف حداقل ۲۰درصد است. رکوردهای جدید نیز از ناکارآمدی وام خرید و نپرداختن وام تعمیرات ثبت شده است. بررسی‌ها از راز این سقوط نشان می‌دهد، منبع شارژ مسکن، خودش دشارژ شده و با «جریمه» هم برنمی‌گردد. بانکدارها سه راهکار پیشنهاد می‌کنند.

    ?????? ?????...
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
برنامه های عملیاتی کمیسیون پیگیری های اداری

در دست اقدام

  
بایگانی اخبار
ورود وزارت راه و شهر سازی به نمایشگاه ساختمان
چهارشنبه, مرداد 15, 1393 by روابط عمومی انجمن

چهاردهمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان کشور به عنوان بزرگترین رخداد صنعت نمایشگاهی خاورمیانه، انشالله صبح روز یکشنبه 19 مردادماه سال جاری با حضور احتمالی وزرای راه و شهرسازی و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رئیس سازمان توسعه تجارت، دبیرکل اتاق تعاون، مدیر عامل شرکت نمایشگاه های بین المللی، معاونان سازمان های مختلف، مدیران بانک ها و تنی چند از مسئولان لشگری و کشوری در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی تهران آغاز به کار خواهد کرد. به منظور کسب اطلاعات بیشتر از نمایشگاه پیش رو، با محمد مهدی مفتح، دبیرکل اتاق تعاون گفتگو کردیم.

پیام ساختمان: به عنوان بالاترین مقام مسئول مجری چهاردهمین نمایشگاه بین المللی صنعت ساختمان در آغاز گفتگو آماری از فضای زیربار نمایشگاه، تعداد غرفه ها و شرکت های ثبت نام شده داخلی و خارجی ارایه فرمایید؟

ما همه آمارها را تهیه کرده بودیم ولی چون متقاضی مشارکت در نمایشگاه زیاد بود، شرکت سهامی نمایشگاه لطف کرد و تعدادی سالن جدید در اختیار ما قرار داد و الان به فضای نمایشگاه اضافه شده است. بر این اساس ما حتی تا همین امروز هم در حال واگذاری غرفه و فضا به متقاضیانی هستیم که در لیست انتظار بودند. لذا آمارهای ما تغییر کرده و هنوز آمارهای جدید را نداریم. در خصوص شرکت های خارجی و داخلی هم عرض کنم که ما امسال بیشترین اولویت را به شرکت های داخلی داده ایم و شاید بیشترین تغییرات، در نمایندگی های شرکت های خارجی است. چون شرکت های داخلی گلایه مند بودند که شما بستر را به کشورهای خارجی اختصاص داده اید.

پیام ساختمان: برنامه ای برای بازدید سفارتخانه های خارجی و هیات های تجاری آنها از نمایشگاه دارید؟

واحد تشریفات اتاق تعاون به روال معمول با سفارتخانه ها مکاتبه و اعلام کرده چنانچه مایل به بازدید از این نمایشگاه هستند هماهنگی کنند تا ما شرایط بازدید را به شکل وی‌آی‌پی فراهم کنیم که طبیعتا بسته به سطح بازدیدکنندگان سفارتخانه، وی آی پی تعریفی جداگانه خواهد داشت. به این منظور تسهیلات و خط ویژه ای برای بازدید این افراد داریم تا راحت تر بتوانند بازدید کنند. طبیعتا اگر سفارتخانه ها متقاضی باشند به ما اعلام می کنند. دبیرخانه ما پیگیر این کار است ولی برای اعلام نتایج آن هنوز زود است چون اکثر سفارتخانه ها روزهای آخر اعلام آمادگی می کنند.

پیام ساختمان: برنامه ای برای تهیه آمار از بازدیدکنندگان دارید تا در سال های آتی بر اساس آن برنامه ریزی شود؟

چنین کاری حتما ضرورت دارد ولی مقدور نیست و در دنیا هم مرسوم نیست که از همه بازدیدکنندگان کار آماری انجام شود. کاری که در دنیا انجام می شود (و ما هم باید انجام دهیم که البته امسال مقدور نیست ولی سال بعد حتما خواهیم داشت) این است که نمایشگاه را فقط یک رویداد تنها نبینیم. همیشه در کنار هر نمایشگاهی کارگاه های آموزشی و سمینارهای تخصصی وجود دارد که وجود آنها دو حسن دارد: هم کسانی را که علاقه مند به آن موضوعات آموزشی و کارگاه ها هستند به نمایشگاه جذب و جلب می کند و هم بازدیدکنندگان معمولی نمایشگاه را که از وجود آن کارگاه ها و سیمنارها از قبل مطلع نیستند جلب می کند. این برنامه های جانبی نمایشگاه یا هزینه ندارد و یا با هزینه مختصری برگزار می شوند. بعد در بین این افرادی که در اتفاقات حاشیه ای نمایشگاه شرکت دارند می توان کارهای آماری کرد و اطلاعات را گردآوری کرد. اصل این است که نمایشگاه نباید یک اتفاق تنها باشد. حیف است که این همه آدم جمع شوند و تنها چند کاتولوگ به آنها داده شود؛ چون کارهای بسیار بیشتری برای به‌روز کردن دانش بازدیدکنندگان و غرفه‌داران می شود انجام داد. در کنار هر نمایشگاهی در خارج از کشور سلسله اتفاقاتی می افتد که اگر اغراق تلقی نشود نسبت آنها با خود نمایشگاه نصف نصف است. یعنی نصف کسانی که به نمایشگاه می آیند برای آن اتفاقات می آیند و در کنار آن نمایشگاه را هم می بینند.

پیام ساختمان: نظرتان در مورد بزرگی بیش از حد نمایشگاه و مشکلاتی که ایجاد می کند چیست؟ با تجزیه آن به نمایشگاه‌های تخصصی‌تر موافقید؟

تجزیه نمایشگاه به نظر من منطقی نیست. اگر هدف این است که گروه های تخصصی نمایشگاه مستقل داشته باشند که الان اکثرا نمایشگاه تخصصی دارند. گفته شده که بخش ساختمان و مسکن حدود 350 شغل مرتبط را درگیر می کند و طبیعتا طیف وسیعی از صنایع درگیر تامین مواد اولیه ساختمان هستند. پس افراد شاغل در این حرفه ها هم طبیعتا می خواهند در نمایشگاه حضور داشته باشند. پس قابل پیش بینی است که این نمایشگاه بزرگترین نمایشگاه تخصصی کشور باشد. چون ساختمان خودش فی نفسه محل تلاقی صدها صنعت است. یعنی نمایشگاه پکیجی از همه مشاغل و حرف است. بر این اساس به نظر من نه صلاح است که نمایشگاه صنعت ساختمان کوچک شود و نه منطقی است. البته این نمایشگاه در سطح کشور ما بزرگ است ولی در سطح منطقه نمایشگاهی متوسط است. در سطح استانداردهای جهانی که اصلا نمایشگاه بزرگی هم محسوب نمی شود. در ابعاد شهر تهران بزرگ است و مثلا اتوبان ها و خیابان ها ترافیک می شود که به علت عدم جانمایی نادرست نمایشگاه است. انشالله محل دائمی نمایشگاه ها به پرند منتقل و این مشکل هم برطرف می شود.

پیام ساختمان: نظر شما درباره تاسیس نمایشگاهی دائمی برای فروش مصالح نظیر نمایشگاه دائمی گوانجوی چین چیست؟

من در مفید بودن چنین کاری شک دارم. این که بازار یا بازارچه ای ایجاد کنیم تا فقط خریداران مصالح به آنجا مراجعه کنند نفی خیلی از تقسیم بندهای خدمات شهری است. من نشنیده ام که در دنیا نمایشگاهی با این تعریف وجود داشته باشد. چنین کاری، طراحی بسیار بزرگی می‌طلبد در خارج از شهر که رضایت و استقرار مصالح فروشان و بعد رفتن و برگشتن خریداران به چنین جایی خودش کلی داستان دارد. به نظرم چنین چیزی بر مبنای دیدگاه سنتی به ساخت و ساز است که هر کسی می تواند ساخت و ساز کند و لذا مصالحش را هم خودش انتخاب می کند. در صورتی که باید ساخت و ساز توسط متخصصانی باشد که نیاز به بازار رفتن ندارند و با کاتولگ کار می کنند.

پیام ساختمان: در نمایشگاه فناوری های نوینی هم عرضه می شود؟

یکی از محورهای نمایشگاه سال آینده که خیلی روی آن کار خواهیم کرد ساختمان های هوشمند است که یکی از ضرورت های کشور هم از نظر مصرف انرژی و هم از نظر امنیت است. یکی دیگر از محاسن اجرای طرح ساختمان های هوشمند این است که به طور متوسط کمتر از دو درصد به هزینه های تمام شده ساختمان اضافه می کند که تقریبا صفر است؛ چون در چانه زنی های خرید و فروش، این دو درصد پوشش داده می شود. هر چه هم ساختمان بزرگتر باشد هزینه هوشمندسازی ساختمان پایین تر می آید. از این نظر ما داریم غفلت بزرگی در کشور می کنیم. ما الان داریم به طور جدی روی این طرح کار انجام می دهیم و در سال آینده از خطوط اصلی نمایشگاه است.

پیام ساختمان: امسال برای اولین بار وزارت راه و شهرسازی در قالب شرکت مادرتخصصی شهرهای جدید در نمایشگاه صنعت ساختمان حضور دارد و به نوعی اولین مشارکت این وزارت در این نمایشگاه است. نظرتان درباره این تغییر رویکرد وزارت راه و شهرسازی چیست؟

چون وظیفه اصلی نمایشگاه ایجاد ارتباط بین تولیدکننده و مصرف کننده است من حضور وزارت راه و شهرسازی و شرکت مادرتخصصی شهرهای جدید را هم در همین راستا می بینم و به نظرم خیلی خوب است. به نظر من حتی کسانی که خریدار محصولات هستند هم باید به نمایشگاه بیایند و غرفه بگیرند و فعالیت کنند؛ چون در عین این که خریدار مواد اولیه در نمایشگاه هستند ولی عرضه کننده کالای تکمیل شده دیگری هستند که در این نمایشگاه «ساختمان» است. یعنی هر چه که تولید شود تولیدکننده دیگری خریدار آن است. پس ما اصلا تشویق می کنیم تا این ارتباطات و حلقه های همکاری در نمایشگاه شکل بگیرد.

در همین راستا ما تلاش می‌کنیم تا در نمایشگاه های سال های بعد «اتاق های مذاکره» را تاسیس کنیم و حتی به معاملاتی که در اتاق های مذاکره داخل نمایشگاه شکل می گیرد، وام هایی به خریدار و فروشنده پرداخت شود. یعنی ما باید تسهیلات ایجاد کنیم چون وظیفه اصلی نمایشگاه ایجاد ارتباط بین تولیدکننده و مصرف کننده است. حتی باید برای فروشندگان و خریداران خارجی تسهیلات ارزی قائل بشویم. این کار جزو برنامه های ماست که البته در همه جای دنیا مرسوم است و ابتکار ما نیست؛ ما می خواهیم کاری را که سالیان سال در سایر کشورهای پیشرفته انجام می شود به داخل کشور بیاوریم. چون نمایشگاه نباید فقط مکانی برای تبادل آخرین اطلاعات و فناوری ها باشد، اگر چه آن کارها هم لازم و خوب است ولی باید در نمایشگاه بازدیدکنندگان و غرفه داران بتوانند معاملات تجاری انجام دهند. ما تجربه این کار را داریم و نمونه این کار را در نمایشگاه فرش در وزارت بازرگانی راه انداخته ایم که خیلی موفق بود.

پیام ساختمان: با توجه به حضور وزارت راه و شهرسازی در نمایشگاه امسال، افتتاحیه به چه شکل خواهد بود؟

نزدیک‌ترین وزارتخانه به این نمایشگاه وزارت راه و شهرسازی است. تلاش ما این است که در مراسم افتتاحیه امسال از حضور آقای دکتر آخوندی بهره مند شویم که این اولویت اول ماست. طبیعتا در کنار ایشان سایرین را هم دعوت می کنیم.

پیام ساختمان: لابد شما هم در مراسم افتتاحیه نمایشگاه شهرهای جدید حضور دارید.

برای این دعوت ها هنوز زود است چون فرصت هست. به طور معمول هماهنگی این امور 24 ساعت قبل انجام می شود. در کل من استقبال می کنم از حضور در کنار این دوستان و کار خوبی است و بهتر است انجام شود. به طور روال معمول ما کمیته مراسم داریم که در حال برنامه ریزی برای مراسم افتتاحیه و اختتامیه است.

پیام ساختمان: برای رسانه ها و انعکاس اخبار نمایشگاه برنامه ای ندارید؟

ما برای رسانه ها جایگاهی قرار داده ایم و با خبرنگاران همکاری می کنیم تا کارهایشان را انجام دهند ولی کار خاصی نمی کنیم چون خلا یا نیاز ویژه ای را حس نکرده ایم. البته نشست خبری یک هفته قبل از نمایشگاه برگزار می کنیم که جزو کارهای روتین ماست.