برنامه های عملیاتی کمیسیون پیگیری های اداری
بایگانی اخبار
مسکن را هدفمندی یارانه ها گران کرد، نه بانک ها
شنبه, ارديبهشت 20, 1393 by روابط عمومی انجمن
صما : به اذعان برخی از فعالان و کارشناسان حوزه صنعت ساختمان، ورود بانک ها به عنوان یک نهاد ثروتمند به بازار مسکن، تهدیدی برای قیمت مسکن است که باعث رشد نامتعارف قیمت ها در بازار می شود. چون بانک ها سپردههای مردم را به سمت سپردهگذاریهای غیرقانونی سوق میدهند که این یک فاجعه است. همچنین، فروشندگان املاک خود را با قیمت بالاتر به بانک ها می فروشند که این مسئله موجب گرانی املاک می شود.
بر این اساس چند روز قبل، در نظرسنجی برنامه پایش نیز ۹۰ درصد مردم با سرمایهگذاری بانکها در ساختوساز مخالفت کردند و مطرح شد در صورتی که بانک ها واقعا به دنبال کمک به بخش مسکن هستند، باید به سمت و سویی بروند که تسهیلات را برای تولیدکنندگان مسکن فراهم کنند.
به گزارش خبرنگار صما، این اظهارات در حالی مطرح می شود که یک اقتصاددان ضمن مخالفت با این موضوع معتقد است: این بانک ها نیستند، بلکه هدفمندی یارانه ها -که اجرای آن از دولت احمدی نژاد آغاز شد و در دولت روحانی نیز ادامه دارد- است که باعث گران شدن تمامی کالاها ازجمله مسکن شده است.
مهدی تقوی با اشاره به تورم 40 درصدی حاکم بر اقتصاد کشور تاکید کرد: وقتی قیمت نهاده های لازم برای ساخت مسکن و مصالحی نظیر سیمان، آهن و... گران می شود، طبیعی است که هزینه تمام شده ساخت مسکن و درنهایت قیمت مسکن بالا می رود.
گرانی حاصل کمبود عرضه
براساس قانون عرضه و تقاضا در علم اقتصاد، با بالا رفتن عرضه قیمت ها پایین می آید. بنابراین حتی در صورت مشارکت بانک ها در ساخت و ساز مسکن، به واسطه اینکه عرضه افزایش پیدا می کند، قیمت مسکن بالا نمی رود. لذا این بحث مطرح شده با علم و تئوری اقتصادی همخوانی ندارد.
این کارشناس بانکی ضمن بیان مطلب فوق تاکید کرد: قانون عرضه و تقاضا درس اول اقتصاد است. با فعالیت بانک ها در ساخت و ساز، مسکن بیشتر تولید می شود. پس مطابق با قانون عرضه، با افزایش عرضه هر کالایی به بازار، قیمت آن کالا پایین می آید و بالا نمی رود. بنابراین فعالیت بانک ها در ساخت و ساز به گرانی مسکن دامن نمی زند.
به گفته عضو هیات علمی دانشگاه علامه طبا طبایی، تنها موضوعی که از نظر تئوری اقتصاد قابل قبول است، این است که اگر تعداد وام هایی که بانک ها برای خرید مسکن به خریداران ارائه می کنند، افزایش یابد، تقاضا برای مسکن بالا می رود و با افزایش این تقاضا، مسکن گران می شود.
تقوی در ادامه تصریح کرد: از طرف دیگر اگر وام هایی که بانک ها به سازندگان مسکن می دهند، گرانتر شود، به این معنا که نرخ واقعی بهره بالاتر برود، می توانیم ادعای نقش بانک ها در گرانی مسکن را بپذیریم.
نرخ بهره واقعی بانک ها منفی است
براساس علم اقتصاد در تورم 40 درصدی، نرخ بهره باید بالای 40 درصد باشد تا نرخ بهره واقعی مثبت شود. اما در شرایط فعلی نرخ بهره واقعی بانک های کشور منفی است. برای مثال اگر بانک ها وام با بهره 25 درصد به سازندگان مسکن می دهند، نرخ بهره واقعی این وام منفی 15 درصد است، یعنی در قبال این وام بهره منفی می گیرند.
این در حالی است که حاشیه سود بانک یعنی تفاوت بین نرخ بهره ای که به سپرده می دهد و وامی که دریافت می کند، باید به قدری باشد که بتواند ضمن تامین هزینه های خود، سود سهامداران و سپرده گذاران خود را هم پرداخت کند. بنابراین در شرایطی که اقتصاد کشور دچار رکود تورمی و تورم 40 درصدی است، نرخ بهره واقعی بانک ها رقمی منفی است.
این اقتصاددان همچنین در توجیه اینکه چرا فروشندگان، املاک خود را با قیمت بالاتر به بانک ها می فروشند و این رویکرد موجب گرانی املاک می شود گفت: این مسئله نیز ناشی از کمبود عرضه املاک تجاری در مناطق خاص و مناسب است.