مسیر صفحه جاری : کمیسیون ها»آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی»برنامه عملیاتی
اخبار و رویدادها
  
عضویت در خبرنامه
نام
نام خانوادگی
ایـمیل

ذخیره اطلاعات
  
برنامه های عملیاتی کمیسیون آموزش، تحقیقات و همایش های تخصصی

برنامه عملیاتی کمیسیون امور آموزش ، تحقیقات و همایش های تخصصی 
به طور کلی این کمیسیون را از لحاظ کارکرد به سه کار گروه زیر می توان تقسیم نمود:
الف : کارگروه آموزش های عمومی و تخصصی
ب : کارگروه تحقیقات و مطالعه
ج : کارگروه همایش های تخصصی و دوره های آموزشی

الف : کارگروه آموزش های عمومی و تخصصی
        شرح وظایف : ایجاد بستر لازم و اجرای دوره های آموزشی عمومی و تخصصی جهت آموزش مدیران،  کارکنان و پیمانکاران اعضای حقوقی و حقیقی در مرحله اول و افراد خارج از انجمن در مرحله دوم و اعطای مدارک لازم به آنها با اولویت استفاده از نیروهای داخلی انجمن ، و در مرحله دوم طی قرارداد با موسسات دولتی ، نهادها و موسسات خصوصی و با استفاده از حداکثر امکانات انجمن در جهت ارتقاء توان علمی و تخصصی اعضاء و کارکنان اعضاء با دید درآمد محور . 
     حوزه های فعالیت : 
-  اجرای دوره های عمومی و تخصصی کوتاه مدت جهت مدیران .
-  اجرای دوره های عمومی و تخصصی کوتاه مدت جهت کارکنان و پیمانکاران . 
-  اجرای دوره های عمومی و تخصصی بلند مدت با مدارک معتبر و کاربردی .
      پیشنهادهایی موردی برای این کارگروه :
1- عقد قرارداد با دانشگاه های دولتی ، آزاد ، علمی و کاربردی و موسسه مدیریت دولتی جهت تشکیل کلاسهایی شامل دوره های مدیریت ، ایزو ، حسابداری ، موارد دفتری  و . . . به صورت ارائه مدرس و استفاده از فضای انجمن همراه با اعطای مدرک رسمی .
2- عقد قرارداد با نهادهای دولتی مانند اداره دارایی جهت تنظیم اظهارنامه یا دفتر فنی استانداری جهت اخذ رتبه ساجات و . . .  .
3- عقد قرارداد با موسسه هایی مانند انجمن بتن یا روزنامه دنیای اقتصاد جهت برگزاری دوره های تخصصی در محل و اعطای مدرک .

 

4- عقد تفاهم نامه با نظام مهندسی جهت دخالت امتیاز مدارک ارائه شده از طرف انجمن در ترفیع پایه نظام مهندسی اعضاء یا برگزاری کلاسهای ارتقاء پایه اعضاء به صورت اختصاصی در محل انجمن .
5- برگزاری کلاسهای فنی و حرفه ای پیمانکاران در محل انجمن .

ب : کارگروه تحقیقات و مطالعه :
     شرح وظایف : انجام مطالعات و تحقیقات جهت بروز رسانی دانش علمی و اجرایی اعضا و اجرایی نمودن آنها و در برخی موارد انتقال آنها به دستگاههای دولتی.
حوزه های فعالیت:
1- برگزاری جلسات هم اندیشی با اعضای حقیقی و حقوقی و تجمیع نظرات آنها در خصوص مسایل مختلف تخصصی، فنی و اداری.
2- طبقه بندی مسایل تجمیع شده و انجام مطالعات و تحقیقات و تنظیم راه کارهای مورد نظر و تعامل و هم فکری با کمیسیون پی گیری های اداری و در نهایت انتقال راه کار های مورد نظر هیات مدیره انجمن .
3- انتقال راه کارهای تنظیم شده پس از تصویب در هیات مدیره به ارگان های دولتی و اطلاع رسانی آن به اعضاء.
ج : کارگروه همایش های تخصصی:
شرح وظایف :  برگزاری کلیه همایش های ادواری و موردی انجمن 
1- برنامه ریزی و برگزاری کلیه همایش های ادواری انجمن
2- برنامه ریزی و برگزاری همایش های تخصصی جهت ارتقاء توان علمی و عملی اعضا و کارکنان آنها.
3- برنامه ریزی  جهت شرکت در همایش ها و بازدید جمعی از نمایشگاه های داخلی و خارجی.

  
بایگانی اخبار
کد مطلب : 67  |   تعداد نظرات: 0   |   تعداد بازدیدها: 7357   |   تاریخ درج: شنبه, ارديبهشت 20, 1393   |   ساعت: 12:00 ق.ظ   |   منبع / نویسنده مطلب: روابط عمومی انجمن

 

نامه وزارت راه به لاریجانی برای حذف دو بند از لایحه تحول مالیاتی

درحالی که مالیات برعایدی سرمایه و مالیات برخانه‌های خالی در بسیاری از کشورهای پیشرفته و پیش‌رو در مسکن از مالکان اخذ شده و راهی برای کنترل سوداگری است، وزارت راه در نامه‌ای به لاریجانی خواستار حذف این دو بند از لایحه تحول مالیاتی شد


به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ در نامه وزارت راه و شهرسازی به لاریجانی پیشنهاد شده به‌روز شدن تقویم املاک تا 70 درصد بهای روز که علاوه بر درآمدزایی برای سازمان مالیاتی و دولت ، در واقعی شدن قیمتها و شفاف شدن اطلاعات در حوزه زمین و مسکن کمک شایانی خواهد کرد به 30 درصد کاهش یابد.
این در حالی است که یکی از اصلی ترین بازارهای اقتصادی کشور که هیچ‌گونه کنترل مستقیم و غیر مستقیمی توسط دولت بر آن اعمال نمی‌شود و باعث آشفتگی فراوانی و بی‌انضباطی مالی بسیاری در این حوزه کلان اقتصادی شده است بازار مسکن است.
به‌طور کلی در بخش مسکن دنیا دو سیاست افزایش عرضه و کنترل سواداگری اعمال می شود.
اما دولت یازدهم  با کند کردن و در برخی موارد تعطیلی پروژه های مسکن مهر و نداشتن طرح مشخصی برای افزایش عرضه بعد از 7 ماه ، کوچکترین تاثیری در حوزه سیاست افزایش عرضه نداشته است.
در سیاست کنترل سوداگری نیز  با دو ابزار ایجاد بانک‌های شفاف اطلاعاتی و اعمال سیاستهای کنترلی و تنظیم بازار (که شاخص ترین آنها سیاستهای مالیاتی است) نسبت به جلوگیری از سوداگری و تخریب در بازار مسکن توسط سوداگران و دلالان اقدام می شود.
از سوی دیگر سیاستهای مالیاتی اصلی دولت‌ها در این خصوص به چند دسته تقسیم می شود؛ یکی مالیات بر خانه های خالی است که در حال حاضر بیش از 400 هزار واحد و بیش از 1.5 میلیون واحد در کل کشور توسط مالکان بامید افزایش قیمت در آینده و فروش آن به چند برابر قیمت خالی نگهداشته می شود.
دولت باید با ابزارهای به‌روز مالیات سنگینی را بر این واحدها اعمال کرده تا سریعتر به بازار مسکن عرضه شوند، خالی ماندن خانه ها بدون عرضه ان تاثیری بر بازار مسکن نخواهد داشت که در نامه به آن اشاره شده است.
دیگری مالیات بر ملک دوم و بیشتر(مالیات بر عایدی سرمایه یا CGT) است. در حالی در کشور به ویژه در تهران تعداد مستاجران به 25 درصد رسیده است و در حالی‌که موجودی مسکن با تعداد خانوارها با سیاست‌های مانند مسکن مهر به مرز یکسانی رسیده است، نشان خوبی نیست.
این بدان معناست که یک چهارم واحدها در کشور به عنوان مالک دو و بیشتر افراد نگهداری شده و به آن به عنوان منبع درآمدی یا خانه های خالی نگریسته می شود.
در حالی که مسکن کالایی است مصرفی و تا متقاضیان واقعی مسکن صاحب مسکن ملکی نشده‌اند نباید عده ای از ملک دوم و بیشتر به عنوان منبع درامد نگریسته یا به عنوان کالای سرمایه آنرا بامید افزایش قیمت در آینده خالی نگهدارند؛ این موضوع البته شامل تولید کنندگان و سازندگان مسکن نمی شود بلکه شامل کسانی می شود که املاک خود را علاوه بر ملک مصرفی خود به عنوان سرمایه نگهداری می کنند؛ متاسفانه آخوندی در نامه خود به لاریجانی خواستار حذف این مالیات کارآمد شده است.
با این شرایط عملکرد وزارت راه شهرسازی در نهایت نه در عرضه مسکن و نه در کنترل سوداگری با نامه مزبور مطلوب ارزیابی نمی‌شود.

Share نسخه مخصوص چاپ